«Αλλαγή του προγράμματός του» η επίσημη δικαιολογία της αναβολής της επίσκεψης Ερντογάν στις ΗΠΑ

Σήμερα το πρωί είχε ανακοινωθεί πως η συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Μπάιντεν είχε «κλειδώσει» για τις 9 Μαΐου

Must Read

Συνεχίζεται το «σίριαλ» με την πολυσυζητημένη νέα επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν, καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αυτή αναβάλλεται για άγνωστη ημερομηνία.

Το εν λόγω ταξίδι είχε ανακοινωθεί από την Άγκυρα, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει αντίστοιχη ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Τζον Κίρμπι, μάλιστα, να δηλώνει ότι στο πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου δεν υπάρχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του. Συν τοις άλλοις, σήμερα το πρωί το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε πως το ταξίδι οριστικοποιήθηκε και θα γίνει στις 9 Μαΐου, κάτι που, τελικά, δεν θα ισχύσει.




Τα περί αναβολής του ταξιδιού Ερντογάν στις ΗΠΑ ανέφερε αξιωματούχος που είναι γνώστης του θέματος, με τον γνωστό Τούρκο δημοσιογράφο Ρατζίπ Σοϊλού να αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του πως, το ταξίδι θα καθυστερήσει «λόγω αλλαγής του προγράμματος του Ερντογάν».

Ωστόσο, λίγη ώρα πριν γίνει γνωστή η αναβολή του ταξιδιού του, ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη άφησε αιχμές κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας ότι η «άνευ όρων στρατιωτική, διπλωματική υποστήριξη προς το Ισραήλ δεν συμβάλλει στη λύση, αλλά επιδεινώνει το πρόβλημα». Μάλιστα, με αφορμή την ανακοίνωση Μπάιντεν για τη γενοκτονία των Αρμενίων, ο Ερντογάν δήλωσε πως «οι ΗΠΑ αντί να κάνουν αβάσιμους ισχυρισμούς κατά της Τουρκίας για τα γεγονότα του 1915, θα πρέπει να κοιτάξουν τη Γάζα. Να δεί την γενοκτονία που επιχειρεί να κάνει το Ισραήλ στη Γάζα και να κάνει προσπάθειες να την σταματήσει. Απορρίπτουμε την υποκριτική πολιτική της Δύσης για την Γάζα, η οποία μας έχει ξεπεράσει τα όρια της υπομονής μας».




Με βάση το σχετικό παρασκήνιο, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων Άγκυρας και Ουάσινγκτον δεν φαίνεται να βρέθηκε κοινός τόπος για τα προαπαιτούμενα της συνάντησης και των κοινών δηλώσεων, με την στήριξη της Τουρκίας στη Χαμάς να αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα. Στο πλαίσιο αυτό, οι Αμερικανοί, ως φαίνεται, αποφάσισαν να μην δώσουν το «πράσινο φως» για τη συνάντηση. Επιπλέον, εδώ και ημέρες υπήρχαν έντονες παρασκηνιακές πιέσεις από το εβραϊκό λόμπι προς την κυβέρνηση Μπάιντεν για το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ερντογάν, λόγω αυτής ακριβώς της συνεχιζόμενης τουρκικής στήριξης στη Χαμάς, την οποία οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This