Κυριακή 20/6/2021

Κυρ. Μητσοτάκης: «Ο Ερντογάν να πάψει να διασπείρει fake news και να κάνει προπαγάνδα» (video)

Την ομιλία του στο ελληνογερμανικό οικονομικό φόρουμ, στη Γερμανία, ολοκλήρωσε προ ολίγου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επιδημία του κορωνοϊού και στα μέτρα που έχει πάρει η Ελλάδα, λέγοντας πως στη χώρα μας μέχρι στιγμής ευτυχώς δεν έχει απώλεια.

«Σήμερα ανακοινώσαμε ένα πρώτο πλέγμα μέτρων υποστήριξης της οικονομικής δραστηριότητας και στήριξης του κόσμου της εργασίας», είπε και τόνισε:

«Κανένα μαζικό μέτρο, ωστόσο, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική ευθύνη. Καμία κεντρική απόφαση δεν αποδίδει αν δεν τη συμμερίζονται πρώτα και πάνω από όλα οι πολίτες».

«Αποφεύγουμε μέχρι και τις χειραψίες. Το κάναμε και με την καγκελάριο. Δεν είμαστε τσακωμένοι», ξεκαθάρισε χαριτολογώντας.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως απαιτείται περισσότερος συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφέροντας πως δρομολογείται τηλεδιάσκεψη για τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Ο ίδιος είπε πως «είναι ξεκάθαρο ότι το 2020 θα είναι διαφορετική χρονιά από αυτή που προβλέπαμε και οι δημοσιονομικοί στόχοι, ενδεχομένως, να μην μπορεί να επιτευχθούν. Θα πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τις ευρωπαϊκές χώρες για την έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης τους.

Δείτε επίσης: Δύο συλλήψεις και 1.646 αποτροπές το τελευταίο 24ωρο στον Έβρο – Συγκλονιστικά βίντεο από τις απόπειρες εισβολής (video)

«Η βοήθεια που μας παρείχαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί και έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Όταν χρειαστήκαμε, αγαπητή Άγγελα (Μέρκελ), τους φίλους μας αυτοί μας στήριξαν. Όχι μόνο ηθικά αλλά και υλικά», ανέφερε ο πρωθυπουργός, που εκτίμησε ότι «στο μεταναστευτικό εισερχόμαστε σε νέα φάση» και πως κρίνει θετικό το γεγονός ότι ο Ερντογάν θα βρεθεί το απόγευμα στις Βρυξέλλες. «Ελπίζω να είναι η αρχή της αποκλιμάκωσης της κρίσης», διεμήνυσε.

Για τον Τούρκο πρόεδρο είπε επίσης ότι αν επιθυμεί να αναθεωρηθεί η κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό, «που ο ίδιος κατεδάφισε στην πράξη», τότε να προβεί σε κινήσεις:

«Να αποσύρει τους απελπισμένους στον Έβρο και να πάψει να διασπείρει fake news και προπαγάνδα.

Επίσης, να εξετάσει και άλλες πιθανές βελτιώσεις, όπως πχ κοινές περιπολίες για τον έλεγχο των ροών, και στα τουρκικά σύνορα. Οι επιστροφές όσων παρανόμως περνούν στην Ελλάδα να γίνονται όχι μόνο από τα νησιά αλλά και από την ενδοχώρα. Η Ελλάδα πάντοτε αναγνώριζε και αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών».

Ακολούθως, ζήτησε να υπάρξει σύμφωνο εθελοντικής μετεγκατάστασης παιδιών και εφήβων από την Ελλάδα στην Ευρώπη. «Καλώ τις χώρες να συμμετάσχουν σε αυτή την έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης».

Δείτε επίσης: Με φράχτη, drones, θερμικές κάμερες, ανιχνευτές κίνησης και κομάντο, η Ελλάδα φρενάρει τον «ασύμμετρο» τουρκικό πόλεμο (video)

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ