H ιστορία του κομμουνιστή που ζήτησε να μπει επιγραφή στον τάφο του για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Must Read

Η φωτογραφία που τις τελευταίες ημέρες κάνει τον γύρο του ελληνικού διαδικτύου και η οποία μοιάζει να είναι τρολ, είναι 100% πραγματική!

Πολλοί αμφισβήτησαν την γνησιότητά της, κάνοντας λόγο για επεξεργασία στο photoshop, όμως ένας χρήστης του Facebook με ανάρτησή του αποκαλύπτει την ιστορία που κρύβεται πίσω από την επιγραφή που έγινε viral. Ο κ. Περίανδρος Παπανικολάου, εξηγεί ότι γνώριζε προσωπικά τον παππού Χαράλαμπο, του οποίου ήταν προσωπική επιθυμία να μπει στον τάφο του η συγκεκριμένη επιγραφή η οποία αναφέρει: «Έζησα 90 χρόνια- Πέρασα καλά 8 επί Ανδρέα Παπανδρέου».

Ο παππούς Χαράλαμπος, Κεφαλλονίτης στην καταγωγή και υπέρμαχος του ΚΚΕ, εργάστηκε πολύ σκληρά για συντηρήσει την οικογένειά του και περήφανος, την περίοδο της ανάπτυξης στην Ελλάδα, είδε τα παιδιά του να σπουδάζουν και να γίνονται επιστήμονες.  Τα τελευταία χρόνια της ζωή του, ο παππούς Χαράλαμπος έλαβε τιμητική σύνταξη, η οποία ήταν έως τότε άγνωστη για τους αγρότες.

Η ανάρτηση του Περίανδρου Παπανικολάου

«Πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά, στο Μεσολόγγι έφταναν Κεφαλλονίτες από το Ληξούρι κυρίως για να ζήσουν μόνιμα και να εργαστούν γιατί η περιοχή αυτή της Κεφαλονιάς ήταν άγονη.

Οι περισσότεροι Κεφαλλονίτες εργάστηκαν ως εργάτες γης ( βαραγαν τσαπί). Δουλεύοντας ήλιο με ήλιο έξι ημέρες τη βδομάδα.

Η οικογένεια του Χαράλαμπου μαζί με άλλες οικογένειες έφτασαν στο Μεσολόγγι με μια βάρκα ύστερα από μια βδομάδα ταξιδιού. Πεινασμένοι και διψασμένοι όπως ήταν τους βοήθησε ένας Μεσολογγίτης δίνοντας λίγο ψωμί και νερό.

Ο Χαράλαμπος έζησε δουλεύοντας στο τσαπί. Τον έζησα αρκετά χρόνια μιας και ήταν συγγενής μου και τον φώναζα “παππού Χαράλαμπε”. Φορούσε το ζωνάρι του την εργατική τραγιάσκα και τα … Εργατικά του σκουτιά. Ιδεολογικά ενταγμένος στο ΚΚΕ.

Με έμαθε να παίζω δηλωτή και Μ έστελνε να του παίρνω τσιγάρα. Κάτι που το έκανα με μεγάλη προθυμία. Με παρότρυνε να μάθω γράμματα για να γίνω καλύτερος άνθρωπος δίκαιος. Ο Χαράλαμπος είδε τα παιδιά του να προκόβουν να κάνουν οικογένειες. Η μεγαλύτερη χαρά ήταν που έβλεπε τα εγγόνια του να μορφώνονται και να γίνονται επιστήμονες. Στα τελευταία δέκα χρόνια έλαβε μια τιμητική σύνταξη 10.000 δραχμών καθώς η κοινωνική ασφάλιση ήταν κάτι άγνωστο ειδικά για τους αγρεργατες.

Ο παππούς Χαράλαμπος δεν είχε ξαναδεί τέτοιο ποσό στα χέρια του. Έδωσε εντολή στον γιο του επάνω στο μνήμα του να γραφτεί: ” Έζησα 90 χρόνια. Πέρασα καλά 8 επί Ανδρέα Παπανδρέου“.

Στην δύση της ζωής του ο αγωνιστής εργάτης της γης είδε την φαμίλια του να προκόβει τα εγγόνια του να γίνονται άνθρωποι σημαντικοί και ο ίδιος να ζει με αξιοπρέπεια.

” Δεν περίμενα Λέανδρε μου ( δε μπορούσε να προφέρει τ’ όνομα μου) ότι θα έβλεπα τα εγγόνια ενός εργάτη να γίνονται επιστήμονες”. Όταν έφυγε από την ζωή ο γιος εκτέλεσε την επιθυμία του πατέρα του. Λίγο καιρό μετά κάποιοι θρασύδειλοι έσπασαν την επιγραφή αλλά ο γιος του την ξανατοποθέτησε σε πιο σταθερό σημείο.

Για τον παππού Χαράλαμπο έκανε λόγο στην βουλή ο Πέτρος Ευθυμίου παρομοιάζοντας τον ως ένα από τους λαϊκούς ήρωες του Ντοστογιέφσκι.

Να είσαι καλά εκεί που είσαι παππού Χαράλαμπε κι ελπίζω σε κάποιο συννεφάκι του παραδείσου με τον άλλο Κεφαλλονίτη τον…Μεμά!», γράφει ο Περίανδρος Παπανικολάου.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This