Μπαντ Ντουάιερ: Ο «έντιμος πολιτικός» που αυτοκτόνησε σε απευθείας μετάδοση (video)

Must Read

Στις 22 Ιανουαρίου του 1987, οι Αμερικανοί τηλεθεατές έπαθαν σοκ, όταν μπροστά στα μάτια τους είδαν ένα γνωστό τους πολιτικό να βγάζει ένα περίστροφο και να αυτοκτονεί σε… απευθείας μετάδοση!

  • Γράφει ο Τάκης Κάμπρας

H αυτοκτονία άνοιξε την ατζέντα της συζήτησης σχετικά με την ηθική στη δημοσιογραφία. Επικοινωνιολόγοι έλεγαν πως οι υπεύθυνοι των καναλιών θα πρέπει να δίνουν περισσότερη σημασία στον ψυχολογικό αντίκτυπο της είδησης, παρά στα νούμερα. Τα μεγάλα δίκτυα προβληματίζονταν σχετικά με το εάν θα έπρεπε να προβάλλουν τα πλάνα ή όχι.

Το 2010 κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ «Honest Man: The Life of R. Budd Dwyer», με τον αυτόχειρα να μένει στην ιστορία ως «ο έντιμος πολιτικός» που έφερε το επάγγελμα της δημοσιογραφίας προ των πιο ευαίσθητων και λεπτών ορίων της.

ΜΠΑΝΤ ΝΤΟΥΑΙΕΡ

Πρόκειται για τον Μπαντ Ντουάιερ, γερουσιαστή στην Πενσυλβάνια, ο οποίος ξεκίνησε ως δάσκαλος και λέγεται ότι αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική, ύστερα από ένα ταξίδι που έκανε στην Πολωνία στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Το όνομά του ενεπλάκη, στη συνέχεια, σε υπόθεση δωροδοκίας, όταν κατηγορήθηκε ότι χρηματίστηκε από επιχειρηματία. Η εμπλοκή του έγινε μετά από ανώνυμη επιστολή. Ο ίδιος, μέχρι το τέλος, φώναζε ότι ήταν αθώος.

Όλα ξεκίνησαν, όταν μια ανώνυμη επιστολή που έφθασε στον ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της Πενσυλβάνιας Ντικ Θόρνμπεργκ, μετέπειτα Υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, τον κατηγορούσε πως έλαβε 300.000 δολάρια, προκειμένου να διευκολύνει ένα τοπικό επιχειρηματία να αναλάβει μια εργολαβία της πολιτείας. Ο Ντουάιερ, όταν κλήθηκε να απαντήσει, δήλωσε από την πρώτη στιγμή ότι ήταν θύμα πλεκτάνης, ότι ήταν αθώος και ότι η κατηγορία ήταν κατασκευασμένη από τους πολιτικούς του αντιπάλους μέσα στο ίδιο του το κόμμα.

Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 55 ετών

ΜΠΑΝΤ ΝΤΟΥΑΙΕΡ

Ο εισαγγελέας, στο πλαίσιο των δικονομικών παζαριών (plea bargains) που προβλέπονται στο αμερικανικό νομικό σύστημα, του πρότεινε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, εάν παραδεχόταν ότι δωροδοκήθηκε και συνέβαλε με τη συνεργασία του στην αποκάλυψη όλων των πτυχών του σκανδάλου. Ο Ντουάιερ αρνήθηκε, δικάστηκε, κρίθηκε ένοχος παθητικής δωροδοκίας και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 55 ετών και χρηματική ποινή 300.000 δολαρίων, το ποσό, δηλαδή, που φέρεται να ενθυλάκωσε.

Στις 22 Ιανουαρίου του 1987, ο Ντουάιερ κάλεσε στο Χάρισμπεργκ, την πρωτεύουσα της Πενσυλβάνιας, τον Τύπο για να δώσει συνέντευξη. Οι δημοσιογράφοι που πήγαν, υπέθεσαν ότι θα τους ανακοίνωνε την παραίτησή του, καθώς, την επομένη, έπρεπε να παρουσιαστεί στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή του.

Γύρω στις 11 το πρωί, ο Ντουάιερ παρουσιάστηκε στην αίθουσα της συνέντευξης και στην εισαγωγική του ομιλία υποστήριξε, για μια ακόμη φορά, την αθωότητά του, δηλώνοντας ότι δεν σκόπευε να παραιτηθεί. Στη συνέχεια διάβασε ένα κείμενο όπου, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε τον εαυτό του «σύγχρονο Ιώβ», κατηγόρησε τον δικαστή που εξόντωσε έναν αθώο και θεώρησε τον εαυτό του θύμα πολιτικής πλεκτάνης.

Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι θα αναλάβει σταυροφορία για την καλυτέρευση της απονομής της δικαιοσύνης στις ΗΠΑ.

Μόλις τελείωσε την ομιλία του, έβγαλε τρεις φακέλους από την τσάντα του και τους έδωσε στον γραμματέα του. Στη συνέχεια έβγαλε από έναν τέταρτο ένα Μάγκνουμ 357 και ζήτησε να βγουν από την αίθουσα. «Όσοι δεν αντέχετε τη θέα του όπλου να βγείτε από την αίθουσα» τους είπε, ενώ κάποιοι που κατάλαβαν το τι επρόκειτο να συμβεί, κινήθηκαν για να τον μεταπείσουν. Ο Ντουάιερ, με μια γρήγορη κίνηση, έβαλε την κάνη του Μάγκνουμ στο στόμα του και πυροβόλησε, μπροστά σε πέντε τηλεοπτικές κάμερες που κάλυπταν «ζωντανά» τη συνέντευξή του!

ΜΠΑΝΤ ΝΤΟΥΑΙΕΡ

Αυτοκτόνησε «ζωντανά» μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατών

Την αυτοκτονία του αμερικανού πολιτικού παρακολούθησαν live εκατομμύρια άνθρωποι, ακόμη και μικρά παιδιά που ήταν σπίτι, καθώς τα περισσότερα σχολεία των ΗΠΑ ήταν κλειστά, λόγω του κύματος χιονιά που σάρωνε τις Πολιτείες.

Μετά το τραγικό συμβάν, έγινε γνωστό ότι οι τρεις φάκελοι που άφησε ο αυτόχειρας πολιτικός, προορίζονταν ο ένας για την οικογένειά του, όπου ανέφερε και τους λόγους της αυτοκτονίας του, ο δεύτερος περιείχε μία κάρτα δωρητή σώματος και ο τρίτος ένα γράμμα για τον νεοεκλεγέντα κυβερνήτη της πολιτείας.

Όμως, η αυτοκτονία του Μπάντ Ντουάιερ μπροστά στις κάμερες και σε απευθείας μετάδοση, προκάλεσε πολλές συζητήσεις, με κύριο θέμα αν τα τηλεοπτικά κανάλια θα έπρεπε να δείξουν ή να μην δείξουν την αποτρόπαια σκηνή και, αν ναι, με ποιο τρόπο.

Στις συζητήσεις που έγιναν, καθηγητές δημοσιογραφίας που κλήθηκαν να σχολιάσουν το γεγονός, υποστήριξαν ότι οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων θα πρέπει να είναι πάντα προετοιμασμένοι να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις μέσα σε δευτερόλεπτα, και, καλό θα είναι, να δίνουν προτεραιότητα στον ψυχολογικό αντίκτυπο που θα έχει η παρουσίαση της είδησης στο κοινό και να μην έχουν γνώμονα το κυνήγι της πρωτιάς και της τηλεθέασης.

Τελικά, η λύση που δόθηκε στα απογευματινά και βραδινά δελτία ειδήσεων περιλάμβανε όλες τις… απόψεις.

Μερικά χρόνια αργότερα, η ιστορία του Ντουάιερ αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον σκηνοθέτη Τζέιμς Ντιρσμπέργκερ, ο οποίος δημιούργησε ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Έντιμος άνθρωπος», το οποίο χρειάστηκε έξι χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Το βίντεο που ακολουθεί, δείχνει τι ακριβώς έγινε μέχρι την στιγμή που πάτησε τη σκανδάλη. Δεν περιλαμβάνεται η αποκρουστική σκηνή του αυτοπυροβολισμού…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This