Αυτές είναι οι μεγαλύτερες επιδημίες που έπληξαν τον πλανήτη από το 430 π.Χ. έως σήμερα

Must Read

Από την αρχαιότητα ως σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιδημίες, ιούς και θανατηφόρες ασθένειες.

Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που έχουν μείνει στην Ιστορία ήταν οι εξής:

  • Πανούκλα (430- 427 π.Χ.)

Είχε επίκεντρο την Αθήνα. Μέσα σε περίοδο τριών ετών έχασε τη ζωή του το ένα τέταρτο με ένα τρίτο του πληθυσμού.

  • Η πανούκλα του Ιουστινιανού (541-542)

Πιστεύεται ότι προήλθε από την Κίνα, εξαπλώθηκε στην Αφρική και κατέληξε στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα να στοιχίσει τη ζωή σε 25.000.000 ανθρώπους.

  • Μαύρη πανώλη (1346-1353)

Έχει μείνει στην Ιστορία και ως «Μαύρος Θάνατος» και έπληξε την Ευρώπη στα μέσα του 14ου αιώνα. Η πανδημία προκλήθηκε πιθανώς από ένα βακτήριο που ενδημούσε σε πληθυσμούς της κεντρικής Ασίας πριν από περίπου 2.600 χρόνια. Εκτιμάται ότι λόγω της μαύρης πανώλης περίπου 20.000.000 με 25.000.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Δείτε επίσης:«Αγία Αθανασία του Αιγάλεω»: Τα «σημάδια του Θεού» στο στήθος της, το σπίτι που έγινε τόπος προσκυνήματος και τα δικαστήρια

  • Πρώτη πανδημία χολέρας (1817-1824)

Καθώς ο βρετανικός στρατός βρισκόταν στην Ινδία, η χολέρα που εξαπλωνόταν στην Ασία πέρασε και στη Μεσόγειο και την ανατολική Αφρική. Εκτιμάται ότι τα θύματα ανέρχονταν σε 125.000 μέσα σε έναν χρόνο.

  • Τρίτη πανδημία χολέρας (1852-1860)

Θεωρείται μία από τις χειρότερες πανδημίες χολέρας (από τις συνολικά εφτά που έχει βιώσει ως τώρα η ανθρωπότητα), αλλά είχε και κάποια θετικά. Τα καλά νέα ήταν ότι ο Βρετανός γιατρός John Snow ανακάλυψε ότι το μολυσμένο νερό ήταν αυτό που εξάπλωνε τη χολέρα.

  • Ρωσική γρίπη

Ήταν η πρώτη που επηρέασε τον μοντέρνο κόσμο και έκανε τον γύρο της υφηλίου μέσα σε μόνο τέσσερις μήνες. Μετά το πέρας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, λόγω της κινητικότητας του στρατού, ακολούθησε η πανδημία της γρίπης που σκότωσε περίπου όσους ανθρώπους σκότωσε και ο ίδιος ο πόλεμος (30 με 50 εκατομμύρια).

  • AIDS/HIV (1960 ως σήμερα)

Τα πρώτα περιστατικά υπήρχαν πριν από τη δεκαετία του ’60 και του ’70. Μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει 36.000.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, και ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This