Νάντια Γιαννακοπούλου: «Η Φώφη έκανε λανθασμένες επιλογές που κόστισαν!

Η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου εξηγεί γιατί ευθύνεται η Γεννηματά για τις... χαμηλές πτήσεις του ΚΙΝ.ΑΛ. και τι πρέπει να κάνει ο νέος αρχηγός

Must Read

«Οταν ένα κόμμα δεν πάει καλά, ιδιαίτερες είναι οι ευθύνες της ηγεσίας. Ισχύει παντού και πάντα» λέει, ξεκαθαρίζοντας τη θέση της, στην «Espresso» η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου.

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Αύριο, Κυριακή, μάλιστα, θα ανακοινώσει στα αρμόδια όργανα του κόμματός της στήριξη στον υποψήφιο της αρεσκείας της, που πάντως δεν είναι η κυρία Γεννηματά. «Είμαι υπερήφανη που είμαι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, του Κινήματος Αλλαγής. Δεν υπάρχει σημαντική μεταρρύθμιση στη μεταπολιτευτική Ελλάδα που να μην έχει τη σφραγίδα ΠΑΣΟΚ» υποστηρίζει η βουλευτής, που πιστεύει ότι ένας νέος αρχηγός, θα αναγεννήσει την παράταξή της. Δηλώνει, φυσικά, ότι σέβεται την τωρινή πρόεδρο Φώφη Γεννηματά, πλην όμως θεωρεί ότι έχει κάνει λανθασμένες επιλογές που κόστισαν…

Η Νάντια Γιαννακοπούλου, εκτός από τις εσωκομματικές, «βλέπει» να έρχονται και εθνικές εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κάθε Κυριακή από τα μέσα της άνοιξης και μετά μπορεί να… μυρίζει εκλογές». Η βουλευτής Γιαννακοπούλου είναι παντρεμένη με τον δημοφιλή ηθοποιό και πρωταγωνιστή αυτή την περίοδο στο σίριαλ «Η γη της ελιάς» Μάξιμο Μουμούρη. Αποκαλύπτει, λοιπόν, ότι ο Μάξιμος θα γίνει πιο «κακός» απ’ ό΄,τι είναι τώρα, στην εξέλιξη του σεναρίου. Μαζί έχουν τρεις κόρες, για τις οποίες η Νάντια δίνει, όπως χαρακτηριστικά διατείνεται, μάχη για να τη βλέπουν στο σπίτι και όχι στην τηλεόραση. Δηλώνει δε ότι με τον Μάξιμο έχουν τέτοια ερωτική χημεία, που η σχέση τους είναι άτρωτη από πολιορκίες άλλων γυναικών προς τον ωραίο σύζυγό της.

Προσφάτως, μίλησες για δημοσκοπικό τέλμα και στασιμότητα του Κινήματος Αλλαγής από το 2015 μέχρι σήμερα. Η Φώφη Γεννηματά φταίει για αυτό;

Καταρχάς να συμφωνήσουμε ότι υπάρχει στασιμότητα και δεν είναι μόνο δημοσκοπικό το τέλμα. Το 2015 ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ και ΔΗΜ.ΑΡ. συγκέντρωσαν 7,64%. Αν κάποιος λάβει υπόψη και το Ποτάμι που είχε πάρει 6,05%, το άθροισμα γίνεται 13,69%. Τον Ιούλιο του 2019 πήραμε 8,10%. Μιλάμε λοιπόν για στασιμότητα στα ποσοστά μας, για να μη μιλήσουμε και για συρρίκνωση. Στη συνέχεια και επί δύο χρόνια υπάρχουν «το μαρτύριο των δημοσκοπήσεων» και η διακύμανση των ποσοστών μας στο 6%-7%. Αρα το θέμα δεν είναι τι λέω εγώ, είναι τι λένε οι αριθμοί. Σε κάθε περίπτωση, όταν ένα κόμμα δεν πάει καλά, ιδιαίτερες είναι οι ευθύνες της ηγεσίας. Ισχύει παντού και πάντα. Δεν είναι προσωπικό το θέμα, αλλά θέμα της τακτικής και των πολιτικών επιλογών που έγιναν ασφαλώς από την ηγεσία.

Ποιος είναι ο τρόπος να ανακοπεί αυτή η φθίνουσα πορεία; Ο νέος αρχηγός;

Ο ρόλος του προσώπου που ηγείται στην πολιτική είναι σημαντικός και συχνά καθοριστικός. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Ο νέος πρόεδρος πρέπει να εκφράζει την πολιτική ταυτότητα, την τακτική, τις μεταρρυθμιστικές θέσεις που θα μας επιτρέψουν να πείσουμε τον κόσμο του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς, της λογικής, των μεγάλων αλλαγών. Αυτό είναι το μείζον και το καθοριστικό και μαζί μ’ αυτά βέβαια η εμπειρία, ο δυναμισμός, η απήχηση του προσώπου του προέδρου στον κόσμο της παράταξης αλλά και στην κοινή γνώμη γενικότερα, αφού δεν στοχεύουμε σε μια διατήρηση των δυνάμεών μας, αλλά και στην ψήφο πολιτών που σε κάποιες στιγμές επέλεξαν να ψηφίσουν Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ ή και τον δρόμο της αποστασιοποίησης.

Ποιον υποψήφιο θα υποστηρίξεις και γιατί; Είναι η αλλαγή αρχηγού τελικά σημαντική ή είναι μια παράταση ενός πραγματικού τέλματος;

Σας ανέφερα πριν το σκεπτικό μου. Ασφαλώς και έχω επιλέξει. Επιτρέψτε μου να το διατυπώσω δημόσια με τον πιο θεσμικά σωστό τρόπο στα όργανα του κόμματος. Σύντομα θα καταλάβετε τι εννοώ.

Για ποιον λόγο κάποιος να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ; Ποια είναι η σημερινή ταυτότητα του κόμματος;

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ως ο φορέας του αριστερού λαϊκισμού στην εποχή των Μνημονίων, διέσυρε και ενοχοποίησε το ΠΑΣΟΚ, υποσχέθηκε τα πάντα, θα έσκιζε τα Μνημόνια. Η πορεία του αποτελεί μια μεγάλη διάψευση για όσους πραγματικά τον πίστεψαν τόσο ως αντιπολίτευση όσο και ως κυβέρνηση, όταν τσάκισε τη μεσαία τάξη. Ομως και τώρα ακολουθεί μια τακτική που δείχνει ότι αδυνατεί να συλλάβει τα μηνύματα της κάλπης και επιστρέφει στην τακτική του 2011-2012.

Γιατί να τον ψηφίσει ένας πολίτης που αισθάνεται προοδευτικός ή μεταρρυθμιστής;

Ασφαλώς η περιγραφή του χαρακτήρα και της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ένα σύγχρονο κόμμα δεν θα ωθήσει μαζικά δυνάμεις προς το ΚΙΝ.ΑΛ. χωρίς να τολμήσουμε να προχωρήσουμε εμείς σε αλλαγές. Το είδαμε στην κάλπη το 2019, το βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις δύο ετών.

Πώς αισθάνεται μια βουλευτής όπως εσύ, τόσο δραστήρια πολιτικά, σε ένα κόμμα που δεν έχει τόση ανταπόκριση στον κόσμο; Νιώθεις ματαιότητα;

Είμαι υπερήφανη που είμαι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, του Κινήματος Αλλαγής. Δεν υπάρχει σημαντική μεταρρύθμιση στη μεταπολιτευτική Ελλάδα που να μην έχει τη σφραγίδα ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσπαθούν να εμφανιστούν ΠΑΣΟΚ, να μιλάει σαν τον Ανδρέα Παπανδρέου και να τραγουδήσουν το «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες». Γι’ αυτό, από την άλλη, και διεκδικώντας τμήματα του χώρου μας με άλλα χαρακτηριστικά από αυτά των τμημάτων που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να διευρύνει τη βάση της Ν.Δ. Αυτή είναι και η ευθύνη μας: να ξαναδώσουμε στο ΠΑΣΟΚ τον ορμητικό μεταρρυθμισμό και την καινοτομία που πάντα το χαρακτήριζαν. Να το κάνουμε πάλι πρωταγωνιστή.

Ποια η σχέση σου με τη Φώφη Γεννηματά;

Η Φώφη Γεννηματά είναι σήμερα η πρόεδρος του κόμματός μας. Η σχέση μου είναι θεσμική μέσα στο κόμμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Τη σέβομαι ως πρόεδρο, δεν κρυβόμουν και διατύπωνα τις ενστάσεις και τις διαφωνίες μου σε επιλογές που θεωρούσα λαθεμένες, σεβόμενη πάντα την κομματική συνοχή. Με αυτή την έννοια έχουμε μια σχέση ειλικρινή.

Εκλογές εθνικές πότε βλέπεις;

Είμαι από τους πολιτικούς που πιστεύουν ότι πρέπει να ολοκληρώνονται οι τετραετίες, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Από εκεί και πέρα το μαχαίρι και το καρπούζι τα κρατά πάντα ο εκάστοτε πρωθυπουργός. Πιστεύω ότι αυξάνεται η δυσαρέσκεια της κοινωνίας προς την κυβέρνηση και ότι αυτό μπορεί να εξαναγκάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάει σε πρόωρες με την ολοκλήρωση του τρέχοντος δημοσιονομικού κύκλου. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι από τα μέσα της άνοιξης και μετά κάθε Κυριακή μπορεί να… μυρίζει εκλογές. Ας ξέρει ο πρωθυπουργός ότι το Κίνημα Αλλαγής θα είναι έτοιμο, με νέο πρόεδρο, έχοντας προχωρήσει τις αναγκαίες αλλαγές για να δώσει τη μάχη της γενναίας αύξησης των ποσοστών του.

Τι γίνεται τελικά μέσα στις οικογένειες και στην κοινωνία, Νάντια; Γιατί τόσες βίαιες και τραγικές υποθέσεις αναδύονται τώρα στην κοινωνία μας; Τι ζόρι τραβάει η κοινωνία;

Πρέπει να εμβαθύνουμε στα φαινόμενα που εμφανίζονται και έχουν οδηγήσει σε 11 γυναικοκτονίες μέσα στο 2021. Εχω την αίσθηση ότι οι καραντίνες, όλη η κοινωνική, οικονομική, υγειονομική κατάσταση που ζούμε περίπου μία δεκαετία φέρνει στην επιφάνεια ένστικτα και συμπεριφορές που προϋπήρχαν, αλλά έρχονται δραματικά στην επιφάνεια. Βλέπω πάντως ως παρήγορο και ενθαρρυντικό ότι άνοιξαν στόματα αυτή την περίοδο για κακοποιήσεις, παρενοχλήσεις, βιασμούς, όταν κάποτε όλα αυτά τα κάλυπτε η σιωπή. Πρόκειται για μια κατάκτηση και για ένα όπλο στη μάχη που οφείλουμε να δίνουμε. Ωστόσο, δεν αρκεί. Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να δούμε σε επίπεδο Παιδείας, Ποινικού Κώδικα, ρόλου όλων των εμπλεκομένων ώστε να περιορίσουμε όλη αυτή τη νοσηρότητα.

Τι λένε οι κόρες σου, όταν ακούν ειδήσεις; Οταν σε βλέπουν να μιλάς στη Βουλή;

Ξέρετε, η βασική μάχη που δίνω είναι να μη με βλέπουν μόνο από την τηλεόραση, να περνάμε χρόνο μαζί, να μιλάμε, να παίζουμε. Φαίνεται πάντως να τους αρέσει, να χαίρονται όταν με βλέπουν στην τηλεόραση είτε σε μια ομιλία στη Βουλή είτε για κάποια συνέντευξη.

Πόσο κακός θα γίνει ο Μάξιμος στη «Γη της ελιάς»; Βλέπεις το σίριαλ;

Το βλέπω όσο μπορώ και είναι και πολύ καλογυρισμένο. Για να είμαι ειλικρινής, δεν μου έχει πει ο Μάξιμος και πολλά μυστικά του σεναρίου. Νομίζω όμως ότι θα γίνει και πιο «κακός».

Ανησυχείς όταν οι θαυμάστριες πολιορκούν τον ωραίο σύζυγό σου; Ο έρωτας πώς κρατάει τόσα χρόνια μετά;

Η σχέση μας έχει αντέξει μέσα από πολιορκίες και δοκιμασίες. Γι’ αυτό και αντέχει, ανανεώνεται. Αυτό είναι το μυστικό μιας χημείας που συνεχίζει να υπάρχει πολύ ισχυρή.

Πώς γίνεται να είσαι βουλευτής, μαμά, σύζυγος κ.λπ.; Δεν κουράζεσαι;

Δεν είναι εύκολο να είσαι σύζυγος, μητέρα και ενεργή πολιτικός. Νομίζω πως αυτό το καταλαβαίνει καθένας. Οι απαιτήσεις είναι πολλές και πολύμορφες και ασφαλώς και υπάρχει και κούραση και ένταση συχνά. Υπάρχει όμως η ικανοποίηση ότι κάνεις κάτι που σε εκφράζει, που σου αρέσει και αυτό μου δίνει τη δύναμη να ανταποκρίνομαι.

Τι σε έκανε να νιώσεις ευτυχία και τι σε έκανε να κλάψεις τελευταία;

Ευτυχία νιώθω με καθημερινές στιγμές. Π.χ. όταν περιμένω να πάρω τις κόρες μου από το σχολείο, μπαίνουμε στο αμάξι και τις ακούω να μου λένε τα νέα της ημέρας του. Εκλαψα από συγκίνηση και χαρά στα γενέθλια της μεγάλης μου κόρης πριν από λίγες ημέρες, όταν είδα πόσο έχει μεγαλώσει και αναλογίστηκα πόσο γρήγορα περνά ο χρόνος. Πόσο θα την καμάρωνε η γιαγιά της, εάν ζούσε. Πόσο σημαντικό είναι να μη χάνουμε στιγμές.

Στο τέλος της ημέρας, πώς είσαι στο σπίτι; Με πιτζάμες, με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι, με το τηλεκοντρόλ ή βιβλίο στο χέρι;

Θα έλεγα στον καναπέ μαζί με τον Μάξιμο, εφόσον έχουμε βάλει τα παιδιά για ύπνο, να βλέπουμε σειρές στο Netflix. Το σίγουρο πάντως είναι ότι μας βρίσκει και τους δύο εξουθενωμένους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This