Μιχάλης Κατρίνης: Ο «Κασπάροφ» του ΠΑΣΟΚ κάνει ρουά ματ στον λαϊκισμό

Tα πάντα όλα από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χαριλάου Τρικούπη

Must Read

«Οι νέοι αισθάνονται ότι βρίσκονται στο περιθώριο, δεν έχουν ελπίδα για κάτι καλύτερο. Αυτή η αίσθηση μετατρέπεται σε οργή και πολλές φορές σε τυφλή βία» λέει σήμερα στην «Espresso» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης.

  • Απο τη Βίβιαν Μπενέκου

Ο βουλευτής, συζητώντας για όσα συμβαίνουν σήμερα στην κοινωνία, επιπλέον και με τον ρόλο του πατέρα έφηβων παιδιών, γνωρίζει πολύ καλά τη νέα γενιά και πιστεύει ότι τα social media επηρεάζουν καταλυτικά τα παιδιά.

«Προσπαθώ κι εγώ, μέσα από τις διαρκείς συζητήσεις με τους γιους μου, να καταλάβω τι συμβαίνει» υποστηρίζει ο Μιχάλης Κατρίνης. Ο ίδιος μόλις επέστρεψε από το Forum της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, όπου όλα τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ευάγγελος Αποστολάκης, Ζωή Ράπτη και Θανάσης Δαβάκης, διεκδίκησαν την απαρέγκλιτη εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μιχάλη Κατρίνη.

Στα του κόμματός του, επιμένει ότι το ΠΑΣΟΚ στο τέλος θα αποτελέσει την εναλλακτική προοδευτική κυβερνητική πρόταση. «Η λαϊκή βούληση θα αποτυπωθεί εκ νέου στις ευρωεκλογές, οι τάσεις όμως της κοινής γνώμης δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ ενισχύεται» παρατηρεί. Οσο για τις ανακατατάξεις στην Κεντροαριστερά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος θεωρεί ότι «η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι θέμα Κασσελάκη ή προσώπων, αλλά μια στρατηγική ήττα».

Ο βουλευτής Ηλείας έχει δημιουργήσει μια ωραία οικογένεια με τη σύζυγό του Γιάννα Αδάμου, οδοντίατρο στο επάγγελμα. «Της οφείλω πολλά, είναι ο άνθρωπος που κρατά την οικογένεια ενωμένη, είναι το στήριγμά μου» δηλώνει χαρακτηριστικά για εκείνη ο Μιχάλης Κατρίνης, αποκαλύπτοντας παραλλήλως ότι τα καλύτερά του έως τώρα Χριστούγεννα ήταν όταν είχαν γεννηθεί και τα δυο του παιδιά. «Τα πρώτα Χριστούγεννα που είχαμε και τα δύο παιδιά μας στο σπίτι. Τότε ήταν που ένιωσα ένα συναίσθημα πληρότητας, ολοκλήρωσης» είναι τα λόγια του. Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτει ότι ήδη έχει ετοιμάσει τα δώρα των γιορτών για τους αγαπημένους του!

Πώς πήγε το ταξίδι στις ΗΠΑ; Τι αποκομίσατε από αυτό και πώς πέρασε το «διακομματικό παρεάκι» εκτός της συνδιάσκεψης;

Η ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ είναι προτεραιότητα. Η Ελλάδα αποτελεί δύναμη ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι. Οπως και να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα διεκδικεί και απαιτεί την απαρέγκλιτη εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Αυτή ήταν και η επιδίωξή μου σε όλες τις επαφές και τις συναντήσεις που είχα στις ΗΠΑ.
Στην προβολή και την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων πρέπει να υπάρχει ομοψυχία και συνεννόηση. Και όλη η κοινοβουλευτική αποστολή λειτούργησε με το ίδιο σκεπτικό και ενιαίο τρόπο με τις παρεμβάσεις μας στο forum.

Πώς βλέπετε την ανακατάταξη στον χώρο της Κεντροαριστεράς; Σας ευνοεί;

Το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί πλέον τον κύριο πόλο της αντιπολίτευσης, γεγονός που ήδη καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, αποτελεί δικαίωση της συλλογικής μας προσπάθειας. Δεν επενδύσαμε στον λαϊκισμό, αλλά στην αξιοπιστία. Δεν κάνουμε αντιπολίτευση με κραυγές, αλλά με τεκμηριωμένες θέσεις, επιχειρήματα και προγραμματικές προτάσεις. Οι εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς έχουν δυναμικό χαρακτήρα, δεν εξαντλούνται στη διάσπαση και την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο τέλος του δρόμου υπάρχει η μεγάλη και πλειοψηφική δημοκρατική παράταξη που θα αποτελέσει την εναλλακτική προοδευτική κυβερνητική πρόταση, με κύριο εκφραστή το ΠΑΣΟΚ.

Με τον Νίκο Ανδρουλάκη και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια συνεδρίασής της

Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιθυμούν το ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εάν όμως συμβεί αυτό, σας απασχολεί ή όχι το γεγονός ότι η λαϊκή βούληση δεν ήθελε εσάς στη δεύτερη θέση;

Η λαϊκή βούληση θα αποτυπωθεί εκ νέου στις ευρωεκλογές, οι τάσεις όμως της κοινής γνώμης δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ ενισχύεται, συνομιλεί πάλι με δημοκρατικούς πολίτες που είχαν κάνει άλλες επιλογές, αλλά πλέον μας ακούν, μας εμπιστεύονται και μας στηρίζουν. Το ΠΑΣΟΚ στη συνείδηση μιας μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας αποτελεί πλέον την πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτή που ασκεί έλεγχο, αναδεικνύει τις ανεπάρκειες της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και κυρίως καταθέτει ρεαλιστικές προγραμματικές προτάσεις για την επόμενη μέρα.

Εχετε άποψη για τον Στέφανο Κασσελάκη;

Πιστεύω ότι η κρίση και η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι θέμα προσώπων, έχει τα χαρακτηριστικά μιας στρατηγικής ήττας. Ο λαϊκισμός, ως πολιτική πρακτική και έκφραση, έκλεισε τον βιοϊστορικό του κύκλο. Οι πολίτες αναζητούν αξιόπιστες και ρεαλιστικές προτάσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεδειγμένα δεν διαθέτει και ποτέ δεν διέθετε.

Μελλοντικές συνεργασίες με ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Νέα Αριστερά θα τις βλέπατε θετικά;

Το πιο σημαντικό είναι οι συνεργασίες στην κοινωνική βάση. Γιατί αποδεδειγμένα υπάρχει μια μεγάλη δημοκρατική και κοινωνική πλειοψηφία που, όταν ενώνεται στη βάση αξιόπιστων προσώπων, κοινών αρχών και αξιών, γίνεται νικηφόρα. Σας υπενθυμίζω τι συνέβη τόσο στον Δήμο της Αθήνας όσο και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο Μιχάλης Κατρίνης στη Βουλή

Γιατί ο Ανδρουλάκης επικρίνεται τόσο για τον τρόπο που πολιτεύεται;

Επικρίνεται κυρίως από κύκλους της Νέας Δημοκρατίας στο υψηλότερο επίπεδο, που αντιδρούν στην επιμονή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να απαιτεί την αποκάλυψη της αλήθειας σε θέματα όπως το σκάνδαλο των υποκλοπών και οι ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Οι σταθερές θέσεις επίσης του ΠΑΣΟΚ για τα εθνικά θέματα αλλά και για τα ζητήματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου και τη λειτουργία των ανεξάρτητων Αρχών ενοχλούν εξίσου. Γι’ αυτό και οι συγκεκριμένοι κύκλοι στοχοποιούν τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Εχετε παιδιά στην εφηβεία, αν δεν κάνω λάθος. Τι συμβαίνει σε αυτές τις γενιές και έχουν τόση οργή και βία μέσα τους;

Είναι η κρίση αντιπροσώπευσης που υπάρχει πλέον και αγγίζει το πολιτικό σύστημα. Οι νέοι θεωρούν ότι όλα όσα συμβαίνουν στην πολιτική δεν τους αφορούν και αυτό ενέχει πολλαπλούς κινδύνους. Κυρίως όμως αισθάνονται ότι βρίσκονται στο περιθώριο, δεν έχουν ελπίδα για κάτι καλύτερο. Αυτή η αίσθηση μετατρέπεται σε οργή και πολλές φορές σε τυφλή βία, ενώ και η επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι καταλυτική. Προσπαθώ κι εγώ να το καταλάβω, μέσα από τις διαρκείς συζητήσεις με τους γιους μου.

Ως οδοντίατρος, μπορείτε από ένα χαμόγελο να ψυχολογήσετε ανθρώπους;

Δεν είναι το χαμόγελο κριτήριο. Πολλές φορές αυτοί που δεν χαρίζουν ψεύτικα χαμόγελα ή χαμογελούν δύσκολα είναι και οι πιο αληθινοί. Θυμάμαι πάντα την ευχή ενός σοφού γέροντα από την ορεινή Φιγαλεία: «Να μπορέσω να κρατήσω το χαμόγελό μου όσο βρίσκομαι στην πολιτική». Ηταν η μοναδική ευχή που μου έδωσε για την πορεία μου στην πολιτική και σκέφτομαι πόσο δίκιο είχε. Ευτυχώς, το διατηρώ ακόμη.

Ποια τα καλύτερα Χριστούγεννα που έως τώρα έχετε περάσει;

Τα πρώτα Χριστούγεννα που είχαμε και τα δύο παιδιά μας στο σπίτι. Τότε ένιωσα όμορφα, υπήρξε ένα συναίσθημα πληρότητας, ολοκλήρωσης.

Τι δώρο θα κάνετε σε σύζυγο και παιδιά στις γιορτές;

Αν το πω, θα χαλάσω την έκπληξη που τους ετοιμάζω.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This