Κινδυνεύει η ανθρωπότητα από την Τεχνητή Νοημοσύνη;

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ενδέχεται να απειλήσει με εξαφάνιση το ανθρώπινο είδος

Must Read

Μια νέα, ενδιαφέρουσα έρευνα είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με την οποία η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), ενδέχεται κάποια στιγμή να απειλήσει το ανθρώπινο είδος με… εξαφάνιση!

Συγκεκριμένα, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και δημοσιοποιήθηκε από την Gladstone AI, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα προηγμένα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, θα μπορούσαν ενδεχομένως να απειλήσουν με εξαφάνιση το ανθρώπινο είδος.

Όπως έγινε γνωστό, τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας, βασίστηκαν σε συνεντεύξεις στις οποίες έλαβαν μέρος περισσότεροι από 200 άνθρωποι μέσα σε ένα χρόνο, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν κορυφαία στελέχη εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ερευνητές κυβερνοασφάλειας, εμπειρογνώμονες σε θέματα όπλων μαζικής καταστροφής και αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης.

Μάλιστα, η έκθεση που δημοσιεύτηκε κατά την προηγούμενη εβδομάδα από τη Gladstone AI, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα πιο προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν, στη χειρότερη περίπτωση, «να αποτελέσουν απειλή επιπέδου εξαφάνισης για το ανθρώπινο είδος».

Από την πλευρά τους, ωστόσο, αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, δηλώνουν ότι η συγκεκριμένη έκθεση δεν αντιπροσωπεύει τις απόψεις της αμερικανικής κυβέρνησης. «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη μια τεχνολογία που μετασχηματίζει οικονομικά. Θα μπορούσε να μας επιτρέψει να θεραπεύσουμε ασθένειες, να κάνουμε επιστημονικές ανακαλύψεις και να ξεπεράσουμε προκλήσεις που κάποτε θεωρούσαμε ανυπέρβλητες», όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Gladstone AI, Τζέρεμι Χάρις, ενώ συμπλήρωσε ότι «Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να επιφέρει σοβαρούς κινδύνους […] Ενας αυξανόμενος όγκος στοιχείων –συμπεριλαμβανομένων εμπειρικών ερευνών και αναλύσεων που δημοσιεύονται στα κορυφαία συνέδρια για την τεχνητή νοημοσύνη στον κόσμο– υποδηλώνει ότι οι τεχνητές νοημοσύνες θα μπορούσαν δυνητικά να γίνουν ανεξέλεγκτες».

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν δύο βασικοί κίνδυνοι που προκύπτουν από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Πρώτον, όπως τονίζει η Gladstone AI, τα πιο προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα, ενώ, δεύτερον, η έκθεση ανέφερε ότι υπάρχουν ανησυχίες εντός των εργαστηρίων Τεχνητής Νοημοσύνης ότι κάποια στιγμή θα μπορούσαν να «χάσουν τον έλεγχο» των ίδιων των συστημάτων που αναπτύσσουν, με «δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια ασφάλεια».

«Η άνοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης και της AGI [τεχνητή γενική νοημοσύνη] έχει τη δυνατότητα να αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια ασφάλεια με τρόπους που θυμίζουν τη δημιουργία των πυρηνικών όπλων», όπως συμπέρανε η έκθεση, προσθέτοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος μιας «κούρσας εξοπλισμών» της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This