14-7-2020

Ποιοι είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν κατά του covid-19 (όταν βρεθεί, αν βρεθεί..)

Την ώρα που ο πλανήτης μπορεί να πέρασε το πρώτο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, με τις χώρες που επλήγησαν να φοβούνται «αναζωπύρωσή» της από το ερχόμενο φθινόπωρο, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να δίνει μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό του σωτήριου εμβολίου.

Ήδη τα πρώτα δείγματα των ερευνών δείχνουν ότι η ανακάλυψή του δεν θα αργήσει και για τον λόγο αυτόν χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), διά στόματος της Σούμια Σουαμινάθαν, μιας εκ των επικεφαλής του οργανισμού, διαμήνυσε ότι ελπίζει πως φέτος μπορούν να παραχθούν εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για τον κορονοϊό και 2 δισ. δόσεις έως τα τέλη του 2021! Όπως τόνισε, μάλιστα, η ίδια, ο ΠΟΥ ήδη επεξεργάζεται σχέδια ώστε να βοηθήσει να ληφθεί και η απόφαση για το ποιος θα πρέπει να λάβει τις πρώτες δόσεις μόλις εγκριθεί το εμβόλιο.

Ποιοι θα είναι αυτοί που θα εμβολιαστούν πρώτοι;

Η προτεραιότητα θα δοθεί στους εργαζομένους της πρώτης γραμμής, όπως στους υγειονομικούς, στις ευπαθείς ομάδες λόγω ηλικίας ή άλλων νοσημάτων και σε αυτούς που εργάζονται ή ζουν σε περιβάλλον υψηλής μεταδοτικότητας, όπως φυλακές και γηροκομεία.

«Ελπίζω, είμαι αισιόδοξη. Αλλά η ανάπτυξη ενός εμβολίου είναι ένα περίπλοκο εγχείρημα, συνοδεύεται από πολλή αβεβαιότητα» δήλωσε η Σουαμινάθαν. Ενώ πρόσθεσε πως «το καλό είναι ότι έχουμε πολλά εμβόλια και πλατφόρμες ούτως ώστε εάν το ένα αποτύχει ή εάν και ένα δεύτερο αποτύχει, δεν θα πρέπει να χάσουμε την ελπίδα, να μην τα παρατήσουμε».

Αυτήν τη στιγμή γίνονται δοκιμές σε ανθρώπους περίπου 10 πιθανών εμβολίων, με την ελπίδα ότι τους επόμενους μήνες θα μπορέσει να είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο. Κάποιες χώρες έχουν ήδη αρχίσει να συνάπτουν συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρίες για να παραγγείλουν δόσεις ακόμα και πριν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα κάποιου εμβολίου.

Η Σουαμινάθαν χαρακτήρισε αισιόδοξη τη φιλοδοξία για εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις φέτος και περιέγραψε ως ένα «μεγάλο εάν» την ελπίδα για έως 2 δισ. δόσεις από έως τρία διαφορετικά εμβόλια τον επόμενο χρόνο.

Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία γενετικής ανάλυσης που έχουν συλλεχθεί έως τώρα έδειξαν ότι ο νέος κορονοϊός δεν έχει ακόμα μεταλλαχθεί με τρόπους που θα μπορούσαν να μεταβάλουν τη σοβαρότητα της ασθένειας που προκαλεί.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ