Πώς ένα παλιό κρυολόγημα μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να «διαβάσει» τον κορωνοϊό

Must Read

Κι όμως! Ο οργανισμός ορισμένων ανθρώπων μπορεί να «διαβάσει» τον νέο κορωνοϊό και ως εκ τούτου να νοσήσει σε πιο ελαφριά μορφή σε σχέση με άλλους ασθενείς που προσβάλλονται από τον Covid-19. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Μερικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος σε ορισμένους ανθρώπους είναι ικανά να αναγνωρίσουν τον νέο κορωνοϊό, επειδή παλαιότερα οι συγκεκριμένοι ασθενείς είχαν εκτεθεί σε άλλους, πιο αθώους κορωνοϊούς, που προκαλούν κοινό κρυολόγημα. Αυτό φαίνεται, λοιπόν, ότι μπορεί να βοηθήσει τα εν λόγω άτομα να εμφανίσουν μεγαλύτερη αντίσταση στον νέο ιό, να έχουν λιγότερα συμπτώματα και -το κυριότερο- να αναρρώσουν πιο γρήγορα.

Προηγούμενες έρευνες είχαν βρει ότι κάποιοι άνθρωποι, αν και ποτέ δεν είχαν εκτεθεί στον SARS-CoV-2, είχαν στον οργανισμό τους Τ-λεμφοκύτταρα μνήμης που μπορούν να αναγνωρίσουν τον νέο κορωνοϊό. Μια νέα επιστημονική μελέτη από ερευνητές του Ινστιτούτου Ανοσολογίας La Jolla της Καλιφόρνιας, με επικεφαλής τον καθηγητή Αλεσάντρο Σέτε, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science», εκτιμά πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είχαν κάποτε εκτεθεί σε έναν από τους τέσσερις άλλους κορωνοϊούς του απλού κρυολογήματος.

Η μελέτη, που ανέλυσε δείγματα αίματος της περιόδου 2015-18, δηλαδή πριν από την εμφάνιση του SARS-CoV-2 το 2019, ενισχύει την άποψη ορισμένων επιστημόνων, σύμφωνα με το «Nature», ότι η διαφορετική σοβαρότητα της νόσου Covid-19 από άνθρωπο σε άνθρωπο εξηγείται εν μέρει και από το κατά πόσο κάποιος έχει αναπτύξει ήδη ανοσία σε άλλους κορωνοϊούς. Ομως, απαιτούνται περισσότερα στοιχεία για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο. Οι επιστήμονες έχουν βρει σε αρκετές χώρες ανθρώπους με Τ-λεμφοκύτταρα ικανά να αναγνωρίσουν τον νέο ιό στο εργαστήριο.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση, όπως αναφέρουν οι «Times» της Νέας Υόρκης, ένα όχι αμελητέο ποσοστό από 20% έως 50% του πληθυσμού μπορεί να έχει στο σώμα του εκ των προτέρων κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που αναγνωρίζουν τον νέο ιό, αν και ποτέ δεν τον έχουν ξανασυναντήσει στο παρελθόν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This