Οι φάσεις του φεγγαριού επηρεάζουν την εγκεφαλική και την ορμονική μας δραστηριότητα

Νάνι με... φεγγάρι!

Must Read

Τελικά κάποιες φορές είμαστε… φεγγαροκρουσμένοι! Νέες επιστημονικές μελέτες έρχονται να δείξουν ότι πράγματι η φάση του φεγγαριού επηρεάζει την εγκεφαλική και την ορμονική μας δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, η μία δείχνει ότι οι άνθρωποι πέφτουν πιο αργά για ύπνο και κοιμούνται λιγότερες ώρες τις ημέρες πριν από την πανσέληνο, ενώ η δεύτερη μελέτη συμπέρανε ότι οι κύκλοι της εμμηνόρροιας συγχρονίζονται σποραδικά με τους κύκλους του φεγγαριού.

Αμερικανοί και Αργεντινοί επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον Χοράσιο ντε λα Ινγκλέσια, έδειξαν -μέσα από την παρακολούθηση 562 εθελοντών- ότι οι κύκλοι του ύπνου φαίνεται να αλλάζουν ανάλογα με τον κύκλο του φεγγαριού, που διαρκεί 29,5 μέρες.

Διαφορετικό τρόπο

Τρεις έως πέντε ημέρες πριν από την πανσέληνο -αλλά όχι την ίδια μέρα της πανσελήνου- άνθρωποι με πολύ διαφορετικό τρόπο ζωής έτειναν όλοι να κοιμούνται πιο αργά και λιγότερες ώρες. Το αντίθετο συμβαίνει τις ημέρες πριν από τη νέα σελήνη. Στους περισσότερους ανθρώπους μάλιστα η ώρα και η διάρκεια του ύπνου διαφέρουν σημαντικά, κατά 20 έως 90 λεπτά, ανάλογα με τη φάση του φεγγαριού, κάτι που εξέπληξε τους ερευνητές, οι οποίοι δεν περίμεναν τόσο μεγάλες διακυμάνσεις.

Σε ό,τι αφορά τη γονιμότητα, έρευνα Γερμανών, Αμερικανών και Αργεντινών έδειξε ότι όσες γυναίκες είχαν περίοδο διάρκειας άνω των 27 ημερών εμφάνιζαν κατά διαστήματα συγχρονισμό με τον κύκλο του φεγγαριού. Ο συγχρονισμός ήταν μεγαλύτερος όταν το φεγγάρι ήταν πιο κοντά στη Γη, ενώ έτεινε σταδιακά να χάνεται όσο οι γυναίκες μεγάλωναν και επίσης ήταν μικρότερος έπειτα από συχνότερη έκθεση στο τεχνητό φως.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This