Διατροφικές συμβουλές θα σας απαλλάξουν από τους πόνους της περιόδου

Σε συνδυασμό με επαρκή κατανάλωση νερού

Must Read

Κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά την έμμηνο ρύση της κάθε μήνα. Αν και ορισμένες ούτε καν που την καταλαβαίνουν, άλλες έχουν έντονους πόνους, με αποτέλεσμα να περνούν το μεγαλύτερο διάστημα στο κρεβάτι, παίρνοντας παυσίπονα.

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Ο πόνος της περιόδου οφείλεται στην παραγωγή προσταγλανδινών, ορμονών που παράγονται από τη μήτρα. Οι μύες της μήτρας συσπώνται εξαιτίας της παραγωγής τους. Στην αρχή της περιόδου το επίπεδο των προσταγλανδινών είναι υψηλό και στη συνέχεια πέφτει, γι’ αυτό ο πόνος μειώνεται μετά τις πρώτες μέρες της περιόδου.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι τα παρακάτω: Κοιλιακός πόνος και κράμπες, ευαισθησία στην περιοχή του στήθους, πονοκέφαλος, πόνος στην πλάτη, στις αρθρώσεις και στους μυς, αυξημένη όρεξη για υδατάνθρακες και γλυκά, αλλαγές στη διάθεση (εκνευρισμός, κόπωση, χαμηλή αυτοεκτίμηση), προβλήματα ύπνου, πεπτικά προβλήματα, κατακράτηση υγρών.

Διατροφικές συμβουλές

Oι παρακάτω διατροφικές συμβουλές, σε συνδυασμό με επαρκή κατανάλωση νερού και φυσική δραστηριότητα, μπορεί να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συμπτώματα της περιόδου σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο:

1 Προτιμήστε τη μεσογειακή διατροφή, στην οποία συστήνεται αυξημένη κατανάλωση ελαιόλαδου (μονοακόρεστων λιπαρών οξέων), ψαριών (ω-3 λιπαρών οξέων), φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και μη επεξεργασμένων δημητριακών για τη μειωμένη εμφάνιση φλεγμονωδών αντιδράσεων που προκύπτουν από την περίοδο.

2 Επαρκής πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D φαίνεται ότι μειώνει τα συμπτώματα της περιόδου.

3 Επαρκής πρόσληψη μαγνησίου είναι σημαντική για την πρόσληψη των κραμπών.

4 Συνιστάται μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με παράλληλη αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ.

5 Βάλτε στη διατροφή σας άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, όσπρια, άπαχο κρέας, φρούτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μη επεξεργασμένα δημητριακά και άψητους – ανάλατους ξηρούς καρπούς.

6 Επιλέξτε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (π.χ. καστανό ρύζι, κρίθινο παξιμάδι), που θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε τις λιγούρες, την υπερκατανάλωση τροφής, να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και να διατηρηθούν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης σας σε σταθερά επίπεδα.

7 Περιορίστε την καφεΐνη, όπως τον καφέ, το τσάι και τα αναψυκτικά τύπου cola.

8 Περιορίστε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και τρανς λιπαρών οξέων.

9 Περιορίστε στην καθημερινή σας διατροφή τη ζάχαρη και τα γλυκά.

10 Μειώστε την κατανάλωση αλατιού για την αποφυγή κατακράτησης υγρών και αυξήστε την κατανάλωση μπαχαρικών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This