Δευτέρα 17/5/2021

Ασφαλής και για τα παιδιά η ρεμδεσιβίρη

Το αντιιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη κατά του κορωνοϊός φαίνεται να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στα παιδιά με βαριά Covid-19 όσο είναι και στους ενηλίκους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Το remdesivir, που παράγεται από την εταιρία Gilead Sciences και πωλείται με την εμπορική ονομασία Veklury, ακόμη δεν είναι εγκεκριμένο για παιδιά κάτω των 12 ετών.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, έγινε σε 77 παιδιά, με μέση ηλικία 14 ετών, τα οποία νοσηλεύονταν σε πολύ σοβαρή κατάσταση σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία.

Παρενέργειες

Η μελέτη έδειξε ότι η ρεμδεσιβίρη έγινε καλά ανεκτή από τα παιδιά, με σχετικά λίγες περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών (στο 16% των ασθενών), οι περισσότερες εκ των οποίων σχετίζονταν όχι με το φάρμακο, αλλά με τον Covid-19 και με τα υποκείμενα νοσήματα των παιδιών.

Μέσα σε τέσσερις εβδομάδες από την έναρξη της δεκαήμερης θεραπείας το 88% των παιδιών είχε μειωμένη -πλέον- ανάγκη για οξυγόνο, το 83% είχε ανακάμψει και το 73% τελικά είχε πάρει εξιτήριο.

Μεταξύ όσων είχαν χρειαστεί διασωλήνωση, το 90% είχε αποσωληνωθεί, το 80% είχε ανακάμψει και το 67% είχε βγει από το νοσοκομείο μέσα στο διάστημα των 28 ημερών από την αρχή της θεραπείας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ