Κυριακή 1/8/2021

Η έκθεση στον ιό του κοινού κρυολογήματος μπορεί να προστατεύσει από τον Covid-19

H έκθεση στον ιό του κοινού κρυολογήματος μπορεί να προστατεύσει έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη. Αυτό διότι ο ιός του κρυολογήματος ενεργοποιεί ένα ειδικό τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο τελικά τον εξουδετερώνει και, όπως ανακάλυψαν ερευνητές του Yale University, ο ίδιος μηχανισμός του ανοσοποιητικού μπορεί να σταματήσει και τον νέο κορωνοϊό στον ίδιο ασθενή.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Experimental Medicine», επικεντρώθηκε στη μελέτη ρινοϊών. Πρόκειται για μια κατηγορία ιών που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, μεταξύ των οποίων και το κοινό κρυολόγημα. Συνήθως τα συμπτώματα είναι ήπια, γεγονός που, όπως εξηγούν οι ερευνητές, σημαίνει ότι συχνά δεν λαμβάνονται φάρμακα και την εξουδετέρωση του ρινοϊού αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς.

Η απάντηση του αμυντικού συστήματος του οργανισμού περιλαμβάνει την εμπλοκή γονιδίων τα οποία ενεργοποιούνται από τις ιντερφερόνες, τα λεγόμενα γονίδια ISG. Οι ιντερφερόνες είναι πρωτεΐνες που απελευθερώνουν τα κύτταρα του οργανισμού όταν έρχονται σε επαφή με κάποιον παθογόνο μικροοργανισμό.

Η ενεργοποίηση των γονιδίων ISG από τις ιντερφερόνες οδηγεί σε μια ειδική αντίδραση του ανοσοποιητικού, στο πρώτο στάδιο της μόλυνσης από κάποιον ιό, η οποία εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού, περιορίζοντάς έτσι την εξάπλωσή του στον οργανισμό. Οι ερευνητές του Yale University ανακάλυψαν ότι ο παραπάνω μηχανισμός του ανοσοποιητικού, όταν ενεργοποιηθεί από τον ιό του κοινού κρυολογήματος, μπορεί να εμποδίσει τον πολλαπλασιασμό, άρα και την εξάπλωση στον οργανισμό και του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα μελετώντας ιστό από τους αεραγωγούς ανθρώπου, τον οποίο δημιούργησαν στο εργαστήριο. Αρχικά μόλυναν τον ιστό με τον ρινοϊό του κοινού κρυολογήματος και στη συνέχεια με τον νέο κορωνοϊό. Όπως διαπίστωσαν, μετά την έκθεση στον ρινοϊό ο ιστός ενεργοποιούσε τα ανοσοποιητικά του κύτταρα για να τον αντιμετωπίσει. Στη συνέχεια τα ίδια κύτταρα σταμάτησαν πλήρως τη διάδοση του κορωνοϊού SARS-CoV-2, όταν ο ιστός εκτέθηκε σε αυτόν.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ