Αντιοξειδωτικές τροφές που φρενάρουν τη γήρανση

Must Read

Η αποκατάσταση της γήρανσης επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της διατροφής και γενικώς αποφεύγοντας τις καταστάσεις που ενεργοποιούν το οξειδωτικό στρες, όπως η υπερβολική έκθεση σε περιβαλλοντολογικούς παράγοντες, το κάπνισμα, το αλκοόλ κ.ά.

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Τον πιο σπουδαίο ρόλο στην αντιγήρανση παίζουν οι αντιοξειδωτικές ουσίες (χορηγούμενες είτε μέσω της διατροφής είτε ως συμπληρώματα). Ας δούμε ποιες είναι και πού περιέχονται:

Βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ: Η βιταμίνη C θεωρείται ένα από τα πιο δραστικά φυσικά αντιοξειδωτικά. Είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου και αποτελεί έναν ισχυρό αντιφλεγμονώδη παράγοντα. Προλαμβάνει την οφειλόμενη στη UVR ανοσοκαταστολή, φωτίζει το δέρμα και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των ηλιακών εγκαυμάτων. Είναι ασπίδα κατά του καπνίσματος, που δυσχεραίνει την κυκλοφορία και αποτελεί με τη σειρά του σημαντικό παράγοντα γήρανσης. Πηγές: Ακτινίδιο, πεπόνι, πορτοκάλι, φράουλες, ντομάτα, λάχανο, πράσινη πιπεριά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι), σταυρανθή (μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών). Ημερήσια δόση: Η ημερήσια δόση ασκορβικού οξέος είναι 90 mg για τους άνδρες και 75 mg για τις γυναίκες.

Βιταμίνη Ε: Ο όρος βιταμίνη Ε περιγράφει γενικά όλα τα παράγωγα από τοκόλες και τοκοτριενόλες που παρουσιάζουν τη βιολογική δράση της α-τοκοφερόλης. Νεότερες έρευνες έδειξαν ότι σε καπνιστές η γ-τοκοφερόλη είναι πιο αποτελεσματική από την α-τοκοφερόλη για την προστασία των φωσφολιπιδίων. Πηγές: Φυτικά έλαια, κυρίως ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο, δημητριακά ανεπεξέργαστα, αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, λαχανικά σκούρα πράσινα, λαχανικά φυλλώδη, φύτρα σταριού, αβγά. Ημερήσια δόση: Η ημερήσια δόση βιταμίνης Ε είναι 15 mg για γυναίκες και άνδρες.

Σελήνιο: Το σελήνιο εμφανίζεται να βοηθά τη δράση της βιταμίνης E (α-τοκοφερόλη), περιορίζοντας την οξείδωση των λιπιδίων. Ερευνες σε ζώα δείχνουν ότι το σελήνιο και η βιταμίνη Ε τείνουν να υποκαθιστούν το ένα το άλλο και ότι το σελήνιο μπορεί να αποτρέψει μερικές από τις βλάβες που προκαλούνται από την έλλειψη της βιταμίνης Ε σε περιπτώσεις οξειδωτικού στρες. Πηγές: Οι φυτικές τροφές, όπως τα δημητριακά, τα φιστίκια, οι ηλιόσποροι, το ρύζι, τα φιστίκια κάσιους, τα καρύδια κ.ά. αποτελούν την κυριότερη διατροφική πηγή σεληνίου. Ημερήσια δόση: Η ημερήσια δόση σεληνίου είναι 55 mg για άνδρες και γυναίκες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This