Πόσο επηρεάζεται ο εγκέφαλος του εμβρύου από τον κορωνοϊό;

Must Read

Θετικά νέα φέρνει μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, που δείχνει πως η ήπια έως μέτρια Covid-19 στις εγκύους δεν φαίνεται να έχει κάποια επίπτωση στον εγκέφαλο του αναπτυσσόμενου εμβρύου.

Εχοντας παρέλθει το χρονικό διάστημα των δύο ετών από την αρχή της πανδημίας, οι ερευνητές θεωρούν πως υπάρχουν πλέον βάσιμες ενδείξεις ότι οι έγκυοι είναι πιο ευάλωτες στον κορωνοϊό, όμως φαίνεται ελάχιστα πιθανό η μόλυνσή τους να έχει επίπτωση στο έμβρυο, στη μήτρα τους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Λούντβιχ Μαξιμίλιαν του Μονάχου, με επικεφαλής τη δρα Σοφία Στεκλάιν του Τμήματος Ακτινολογίας, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρίας της Βόρειας Αμερικής, χρησιμοποίησαν μαγνητική απεικόνιση για να μελετήσουν 33 εγκύους με Covid-19, οι οποίες βρίσκονταν περίπου στην 28η εβδομάδα της κύησης, με τα συμπτώματα της λοίμωξης από κορωνοϊό (συνήθως εξασθένηση ή απώλεια όσφρησης ή/και γεύσης, ξηρός βήχας, πυρετός, δύσπνοια) να έχουν εμφανιστεί κατά μέσο όρο τη 18η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Ωστόσο δεν βρέθηκε κανένα πρόβλημα στον εγκέφαλο των αγέννητων παιδιών και καμία ένδειξη πως υπήρχε μόλυνση από κορωνοϊό.

Οπως δήλωσε η Στεκλάιν, «η μελέτη μας δεν βρήκε κανένα στοιχείο ότι η λοίμωξη της μητέρας από τον ιό έχει οποιαδήποτε επίπτωση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού, κάτι που πρέπει να καθησυχάσει τους γονείς». Σημείωσε, πάντως, ότι η έρευνα αφορούσε εγκύους χωρίς βαριά μορφή Covid-19, οι οποίες δεν είχαν χρειαστεί νοσηλεία.

Ορισμένες γυναίκες που μολύνονται από κορωνοϊό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ανησυχούν κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει αρνητικά το έμβρυό τους, όπως συμβαίνει με μερικές άλλες ιικές λοιμώξεις. Η νέα μελέτη δείχνει ότι -τουλάχιστον για τον εγκέφαλο του μωρού και στις μητρικές λοιμώξεις Covid-19 που δεν χρήζουν νοσηλείας- δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

«Μέχρι στιγμής ο εμβολιασμός αποτελεί την πιο υποσχόμενη προστασία έναντι του Covid-19. Οι όποιες δυνητικές παρενέργειες είναι ελέγξιμες, ακόμη και στις εγκύους, συνεπώς οι έγκυοι πρέπει να εξετάσουν σοβαρά τον εμβολιασμό τους» ανέφερε η Στεκλάιν, προσθέτοντας πως θεωρείται δυνατή, όμως σχετικά απίθανη η μόλυνση του εμβρύου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This