Πόσες θερμίδες έχουν τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες, οι δίπλες και η βασιλόπιτα

Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά που όλοι λατρεύουμε

Must Read

Τα γλυκίσματα της περιόδου των Χριστουγέννων είναι πολλά και αξεπέραστης νοστιμιάς: Ζουμερά μελομακάρονα, αφράτοι κουραμπιέδες, παραδοσιακές δίπλες, γεμιστά τσουρέκια και φυσικά η πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα.

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Οπως όλα τα γλυκά, όμως, έχουν αρκετές θερμίδες. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποκλείσετε από τη διατροφή σας, ακόμη και αν κάνετε δίαιτα.

Δείτε τη θερμιδική αξία κάθε γλυκού και τι πρέπει να προσέξετε για να τα απολαύσετε χωρίς τύψεις.

Κουραμπιέδες. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βούτυρο θεωρούνται αρκετά επιβλαβείς. Επίσης η ζάχαρη δίνει κενές θερμίδες στον οργανισμό. Περιέχουν όμως αμύγδαλα, που είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά και ασβέστιο, αλλά και αβγά, που είναι πηγή βιταμινών Α, D, φυλλικού οξέος και Β12. Ενα μέτριο κομμάτι κουραμπιέ (40γρ.) περιέχει 240 kcal και 9,2γρ. λιπαρών, κυρίως κορεσμένων.

Μελομακάρονα. Η πρώτη ύλη για την παρασκευή τους είναι το ευεργετικό ελαιόλαδο. Επίσης, το μέλι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β. Περιέχουν και καρύδια, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες Β6, Ε και σε ω3, ω6 λιπαρά. Τα μπαχαρικά τους, όπως η κανέλα ή το γαρίφαλο, περιέχουν σίδηρο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Το ξύσμα πορτοκαλιού περιέχει βιταμίνη C. Ενα μέτριο μελομακάρονο (35γρ.) περιέχει 190 kcal και 8γρ. λιπαρών.

Δίπλες. Αν και είναι τηγανητό γλύκισμα, περιέχει τα λιγότερα λιπαρά. Καλό θα ήταν στο τηγάνισμά τους να χρησιμοποιηθεί ελαιόλαδο. Οι δίπλες περιέχουν ακόμα και μικρή ποσότητα καρυδιών, τα οποία περιέχουν και αυτά καλά λιπαρά οξέα και βιταμίνες Β6 και Ε. Μία μέτρια δίπλα (45γρ.) περιέχει 170 kcal και 4,5γρ. λιπαρών.

Βασιλόπιτα. Ανάλογα με τα συστατικά που περιέχει, διαμορφώνονται και οι θερμίδες. Είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος λόγω του βουτύρου, όμως, αν παρασκευαστεί με μαργαρίνη θα μειωθεί η περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος. Η ζάχαρη επίσης είναι σε αφθονία. Περιέχει όμως ασπράδια και γάλα, που είναι καλές πηγές πρωτεϊνών. Ενα μέτριο κομμάτι 100γρ. περιέχει περίπου 300-350 kcal και αρκετά γραμμάρια λιπαρών.

Τσουρέκι. Περιέχει αλεύρι, που είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Επίσης παρασκευάζεται με αβγά, που είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, μαργαρίνη, που είναι πλούσια σε ω3 και ω6 λιπαρά οξέα και μαχλέπι, που διαθέτει χωνευτικές ιδιότητες. Η βανίλια συμβάλλει στην ανακούφιση στοματικών διαταραχών. Τέλος, κάποιες συνταγές το θέλουν με μαστίχα, που έχει θεραπευτική δράση για το στομάχι. Τσουρέκι απλό, μία φέτα 50γρ. περιέχει 193 θερμίδες και 7,5γρ. λιπαρά. Τσουρέκι με σοκολάτα, μία φέτα περιέχει 214 θερμίδες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This