Πόσο αποτελεσματικές είναι τελικά οι μάσκες KN95;

Must Read

Την ώρα που οι μάσκες KN95 έχουν γίνει πλέον περιζήτητες λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Ομικρον του νέου κορωνοϊού, φουντώνει και η συζήτηση για την αποτελεσματικότητά τους, αλλά και για τη διάρκεια της ζωής τους. Για πόση ώρα είναι λοιπόν ασφαλές να φοράμε μια KN95 και για πόσο χρόνο προστατευόμαστε οι ίδιοι που τις φοράμε αλλά και οι άλλοι από τον νέο κορωνοϊό;

Το υλικό των μασκών τύπου Ν95/ΚΝ95 και η δυνατότητα φιλτραρίσματος. «Δεν θα υποβαθμιστούν, εκτός κι αν την κόψουμε ή ανοίξουμε τρύπες σε αυτήν» δήλωσε στο CNN η Λίντσεϊ Μαρ, καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Virginia Tech, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως για να πάψει να φιλτράρει σωματίδια θα πρέπει ο χρήστης της να παραμείνει σε ένα πραγματικά μολυσμένο περιβάλλον για αρκετές ημέρες.

Από την πλευρά του ο Εριν Μπρόματζ, βιολόγος από το University of Massachusetts Dartmouth, επισήμανε ότι οι ΚΝ95 λέγονται «μιας χρήσης» διότι έχουν κατηγοριοποιηθεί ως «ιατρικές μάσκες». «Οταν παίρνουμε μια μάσκα ιατρικής κλάσης που είναι μίας χρήσης και τη χρησιμοποιούμε στον γενικό πληθυσμό, τότε δεν ανησυχούμε για μολύνσεις από διαφορετικά περιβάλλοντα στα οποία βρισκόμαστε.

Ασφαλής τρόπος

Ολο το θέμα είναι να προστατεύεστε εσείς» πρόσθεσε. Ακολούθως, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, στη συνέχεια του σχετικού ρεπορτάζ που έκανε για το θέμα, σημείωνε πως για να επαναχρησιμοποιηθεί με όσο πιο ασφαλή τρόπο γίνεται μια KN95 θα πρέπει να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το εξωτερικό τμήμα της μάσκας όταν τη φοράμε. Οπως τόνισε μάλιστα η Μαρ, «πρέπει να τη χειριζόμαστε από τα άκρα ή τα λαστιχάκια. Αποφύγετε σίγουρα το τμήμα μπροστά από το σημείο απ’ όπου αναπνέουμε, δηλαδή μπροστά από τη μύτη και το στόμα».

Μπορούμε όμως να πλύνουμε τις μάσκες αυτού του τύπου; Σύμφωνα με τη Λίντσεϊ Μαρ, οι KN95 μάσκες έχουν ένα ειδικό ηλεκτροστατικό φορτίο για να φιλτράρουν ιούς και ως εκ τούτου δεν πρέπει να πλένονται.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This