Σωτήρια για το έντερο η αποχή από το κρέας

Οι κρεατοφάγοι εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο, ιδίως του παχέος εντέρου

Must Read

Τα οφέλη της αποχής από την κρεατοφαγία έρχεται να καταδείξει με νέα στοιχεία μία βρετανική έρευνα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι που τρώνε πολύ συχνά κρέας έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο, ιδίως του παχέος εντέρου (ορθοκολικό), αλλά και άλλες μορφές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο του καρκίνου Κόντι Γουότλινγκ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «BMC Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για 472.337 ενηλίκους 40 έως 70 ετών, άνδρες και γυναίκες. Διαπίστωσαν πως η συχνότητα κατανάλωσης κρέατος και ψαριού σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με τη διάγνωση νέων καρκίνων σε βάθος δεκαετίας περίπου.

Το 52% των συμμετεχόντων έτρωγε κρέας πάνω από πέντε φορές την εβδομάδα, το 44% λιγότερες από πέντε φορές, το 2% έτρωγε ψάρια αλλά όχι κρέας, ενώ ένα άλλο 2% δεν έτρωγε ούτε ψάρια, καθώς ήταν φυτοφάγο. Στη διάρκεια της μελέτης σχεδόν 55.000 άτομα, δηλαδή το 12% των συμμετεχόντων, εμφάνισαν καρκίνο.

Διαπιστώθηκε ότι σε σχέση με όσους έτρωγαν κρέας πάνω από πέντε φορές την εβδομάδα ο κίνδυνος καρκίνου ήταν 2% μικρότερος για όσους κατανάλωναν κρέας λιγότερες από πέντε φορές την εβδομάδα (η μείωση του κινδύνου ήταν 9% ειδικά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου), 10% μικρότερος για όσους έτρωγαν ψάρια αλλά όχι κρέας και 14% μικρότερος για όσους ήταν φυτοφάγοι.

Ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη ήταν 20% μικρότερος στους άνδρες που έτρωγαν ψάρια αλλά όχι κρέας και 31% μικρότερος σε όσους έκαναν εξ ολοκλήρου φυτοφαγική διατροφή, αποφεύγοντας τόσο το κρέας όσο και το ψάρι. Αναφορικά με τις γυναίκες, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού ήταν 18% μικρότερος για όσες γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση έκαναν φυτοφαγία, αποφεύγοντας τόσο το κρέας όσο και τα ζωικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This