Επέλαση των ιών: Εποχική γρίπη και RSV «κάνουν πάρτι» στις νεαρές ηλικίες

Must Read

Καμπανάκι για την επέλαση της εποχικής γρίπης αλλά και του ιού RSV κρούουν τις τελευταίες ημέρες οι ειδικοί και οι επιστήμονες, καθώς η επέλαση των αναπνευστικών ιών στην κοινότητα συνεχίζεται.

Την τελευταία εβδομάδα είχαμε αύξηση των ασθενών που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με γρίπη, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έφτασαν τους πέντε, ενώ μέχρι στιγμής, στη χώρα έχει καταγραφεί και ένας θάνατος.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την ίδια στιγμή έχει καταγραφεί αύξηση 8,4% στον αριθμό των ασθενών που επισκέφθηκαν γιατρό με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, κυρίως σε παιδιά ηλικίας έως 14 ετών. Κατά την τελευταία εβδομάδα (21-27 Νοεμβρίου) ελέγχθηκαν συνολικά 37 κλινικά δείγματα (11 από νοσοκομεία και 26 από γιατρούς) και βρέθηκαν δύο θετικά στον υπότυπο Α (Η3Ν2). Ο ΕΟΔΥ, μάλιστα, ακόμα μια φορά τόνισε τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη.

Συμπτώματα

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες. Κλινική εικόνα συμβατή με γρίπη είναι, π.χ., αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων, βήχας, πυρετός >38°C, μυαλγία ή και κεφαλαλγία.

Θεραπεία

Οπως συμβαίνει με τις περισσότερες ιώσεις, έτσι και η γρίπη συνήθως θα κάνει τον κύκλο της. Χρειάζεται ξεκούραση, πολλά υγρά, αποφυγή του καπνίσματος, λήψη αντιπυρετικών για την αντιμετώπιση του πυρετού και παυσίπονων για την αντιμετώπιση του πόνου των μυών. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στη θεραπεία της γρίπης, διότι τα αντιβιοτικά δεν καταπολεμούν τους ιούς. Μη δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά και εφήβους, ιδίως όταν έχουν πυρετό, αν δεν συμβουλευτείτε πρώτα γιατρό.

Παρέμβαση Παγώνη

Παρέμβαση είχαμε για το εκρηκτικό μείγμα κορονοϊού, γρίπης και συγκυτιακού ιού RSV και από την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, η οποία επισήμανε: «Θέλει μεγάλη προσοχή και παρακαλώ τον κόσμο να κάνει το εμβόλιο της γρίπης, να μην το αφήσουν. Η έξαρση της γρίπης θα εμφανιστεί μετά τις 20 Δεκεμβρίου, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Πρέπει να δείξουν προσοχή ειδικά οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα. Δεν πρέπει να παίζουμε με αυτά, γιατί εάν ξεκινήσουν οι εισαγωγές και οι διασωληνώσεις, τότε τα πράγματα δεν θα πάνε καλά».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This