Παρασκευή 18/6/2021

Το κάπνισμα «τρέφει» τη ΧΑΠ

Από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια πάσχουν 500.000-700.000 Ελληνες, εκ των οποίων οι μισοί τουλάχιστον έχουν πλήρη άγνοιά της, όπως αποκάλυψαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου, αν δεν υπήρχε το κάπνισμα, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια δεν θα υπήρχε ή θα ήταν μια σπάνια νόσος. Το κάπνισμα αποτελεί τη σπουδαιότερη αιτία εμφάνισης της ΧΑΠ (85%-90%), ενώ άλλα αίτια, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, ευθύνονται σε μικρότερο ποσοστό. Τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι, τη στιγμή που το 25%-30% όλων των εισαγωγών σε παθολογικές κλινικές οφείλεται σε αναπνευστικά νοσήματα, ποσοστό 50% αυτών αφορά τη ΧΑΠ.

Σπιρομέτρηση και αναγνώριση του αποφρακτικού προτύπου

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ βασίζονται κυρίως στην τριάδα «βήχας, απόχρεμψη, δύσπνοια». Ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου και τον χρόνο εμφάνισης, έχουν ποικιλία βαθμονόμησης. Η παρουσία συμπτωμάτων της ΧΑΠ είναι σημαντικό στοιχείο για τη διάγνωση, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, απαιτούνται διενέργεια σπιρομέτρησης και αναγνώριση του συγκεκριμένου αποφρακτικού προτύπου για την τεκμηρίωση της νόσου. Ο ασθενής ταλαιπωρείται από τα συμπτώματα της νόσου, τα οποία συν τω χρόνω επιδεινώνονται.

Δείτε επίσης:Η κατάθλιψη «τσακίζει» την καρδιά

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ