Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

SOS από τους ασθενείς με κυστική ίνωση

Η θανατηφόρα νόσος της κυστικής ίνωσης εγκλωβίζει τους 650 Ελληνες ασθενείς, οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν την επαναστατική θεραπεία που φαίνεται ότι έχει θεαματικά αποτελέσματα. Οι 10 εξ αυτών που βρίσκονται σε τελικό στάδιο δεν μπορούν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση πνευμόνων, επειδή το μεταμοσχευτικό πρόγραμμα που κάλυπτε τους ασθενείς σταμάτησε να λειτουργεί τον Μάιο.

Οι ασθενείς παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, με αφορμή την κοινοποίηση του προβλήματος του ασθενούς τελικού σταδίου Δημήτρη Κοντοπίδη, ο οποίος αρνήθηκε να αποδεχθεί μόσχευμα στη Βιένη, καθώς περιμένει τη σωτήρια θεραπεία. Οι ασθενείς κατήγγειλαν υποστελέχωση στις δύο εξειδικευμένες μονάδες (Σισμανόγλειο, «Παπανικολάου») και δυσκολίες πρόσβασης στη θεραπεία.

Προτεραιότητα η ενίσχυση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων

Ο κ. Κικίλιας, που έχει δώσει εντολή στον υφυπουργό Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλο να καλυφθούν οι οργανικές θέσεις, τόνισε ότι είναι προτεραιότητα η ενίσχυση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και κάλεσε την εταιρία που παράγει το φάρμακο να προσέλθει σε διάλογο με την Πολιτεία, ώστε να υπάρξει διαπραγμάτευση της τιμής (κοστίζει 300.000 δολάρια ανά έτος στις ΗΠΑ). Επισήμανε δε ότι οι 10 ασθενείς που βρίσκονται σε τελικό στάδιο θα έχουν άμεση πρόσβαση στη θεραπεία.

Δείτε επίσης: Συνδέονται οι αυτοκτονίες με τις αμβλώσεις;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ