Μελέτη συσχετίζει τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού με την ατμοσφαιρική ρύπανση

Ανάλογα με την περιοχή στην οποία ζει, μία γυναίκα είναι λιγότερο ή περισσότερο εκτεθειμένη στον κίνδυνο

Must Read

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα μελέτης σχετικά με τον καρκίνο του μαστού και τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται οι γυναίκες αναλόγως με την περιοχή στην οποία κατοικούν. Όπως εξηγούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ, η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν βλάπτει σοβαρά μόνο τους πνεύμονες και την καρδιά, αλλά μπορεί να αυξάνει και τον κίνδυνο για καρκίνο.

Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν πως ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για τις γυναίκες οι οποίες εκτίθεντο στα υψηλότερο επίπεδα μικροσκοπικά αιωρούμενων σωματιδίων PM2,5 στον τόπο κατοικίας τους. Τα σωματίδια αυτά έχουν διάμετρο 2,5 μικρά ή χαμηλότερη και εκλύονται μέσω των καυσαερίων των οχημάτων, της καύσης λαδιού ή άνθρακα, του καπνού από την καύση των ξύλων και της βλάστησης και των βιομηχανικών εκπομπών.

Τα ΡΜ2,5 είναι τόσο μικρά, που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι, ενώ διεισδύουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες, απ’ όπου μπορούν να φθάσουν σε όλο το σώμα. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Αν και η αύξηση είναι μέτρια, ο αντίκτυπός της είναι τεράστιος διότι μας αφορά σχεδόν όλους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Alexandra White, επικεφαλής της Ομάδας Επιδημιολογίας του Καρκίνου στο αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας (NIEHS).

Η νέα μελέτη

Όπως έγινε γνωστό, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 196.905 εθελόντριες, με μέση ηλικία τα 62 χρόνια. Η μελέτη άρχισε την περίοδο 1995-1996 και ολοκληρώθηκε το 2017. Μάλιστα, στο μεσοδιάστημα, 15.870 από τις εθελόντριες ανέπτυξαν καρκίνο του μαστού.

Όπως προέκυψε από τα στοιχεία, όσο περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανση υπήρχε στον τόπο κατοικίας τους, τόσο περισσότερο κινδύνευαν να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού. Στην πραγματικότητα, κάθε αύξηση κατά 10 ug/m3 στα επίπεδα των σωματιδίων PM2,5 συσχετίσθηκε με αύξηση κατά 8% στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Η Dr. White εξήγησε πως η αύξηση αυτή είναι μέτρια, αλλά στατιστικά σημαντική. Ακόμη, φάνηκε να διαφοροποιείται αναλόγως με τον τύπο του καρκίνου. Ως εκ τούτου, η ρύπανση αύξανε κατά 10% τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του μαστού με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This