«Σωλήνες» ελπίδας για τα κατεστραμμένα νεύρα

Must Read

Κατεστραμμένα νεύρα αποκαταστάθηκαν χάρη σε ειδικούς σωλήνες που δημιούργησαν οι επιστήμονες, οι οποίοι φιλοδοξούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουν να καταργήσουν την ανάγκη μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων ή νεύρων δότη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η νέα μέθοδος των Αμερικανών ερευνητών που αναγέννησαν μεγάλα τμήματα κατεστραμμένων νεύρων χάρη στη χρήση βιοδιασπώμενου συνθετικού μικρού σωληνοειδούς αγωγού από πολυμερές υλικό, ο οποίος είναι γεμάτος με μια αναπτυξιακή πρωτεΐνη που βοηθά στη νευρογένεση, προορίζεται για ανθρώπους με βλάβη στα νεύρα των άκρων τους ύστερα από σοβαρά τραύματα σε πόλεμο, τροχαία, εργατικά ατυχήματα, καρκίνο, διαβήτη κ.ά.

Σε λίγους μήνες

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Κέισι Μάρα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Πίτσμπουργκ, έχουν δοκιμάσει μέχρι στιγμής με επιτυχία την πρωτοποριακή τεχνική σε μακάκες.

Η πρωτεΐνη (GDNF) βρίσκεται μέσα σε μικροσφαιρίδια στο εσωτερικό του τεχνητού νεύρου και απελευθερώνεται αργά σε διάστημα μερικών μηνών, βοηθώντας στην καθοδηγούμενη αναγέννηση του φυσικού νεύρου. Χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος για να αναγεννηθούν πλήρως τα νεύρα στα πειραματόζωα. «Είμαστε οι πρώτοι που δείξαμε ότι ένας νευρικός “οδηγός” χωρίς καθόλου κύτταρα μπόρεσε να γεφυρώσει ένα μεγάλο κενό περίπου πέντε εκατοστών ανάμεσα στο άκρο του κομμένου νεύρου και στον μυ-στόχο. Η μέθοδός μας είναι συγκρίσιμη και, από μερικές απόψεις, ανώτερη από ένα μόσχευμα νεύρων» δήλωσε η δρ Μάρα.

Τα περιφερικά νεύρα μπορούν αργά να αναγεννηθούν μόνα τους μέχρι σχεδόν ένα εκατοστό, αλλά, αν το κατεστραμμένο μέρος τους είναι μεγαλύτερο, το αναπτυσσόμενο νεύρο δεν μπορεί να βρει τον στόχο του και συχνά δημιουργείται επώδυνο νεύρωμα.
Η συχνότερη θεραπεία για μακρύτερα τμήματα κατεστραμμένων νεύρων είναι η μεταμόσχευση νεύρου που έχει ληφθεί από το πίσω μέρος του κάτω άκρου του ίδιου του ασθενούς, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση επανέρχεται συνήθως μόνο το 40% ως 60% της κινητικής λειτουργίας του τραυματισμένου άκρου. Με τη νέα μέθοδο η βελτίωση στα πειραματόζωα έφτασε το 80%.

Οι ερευνητές βρίσκονται ήδη σε επαφές με την αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), για να πάρουν έγκριση για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Δείτε επίσης: Η κατάθλιψη «ευνοεί» την άνοια

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This