Κυριακή 16/5/2021

Θεραπεία ελπίδας σε παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1

Ελπίδα στα εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 δίνουν ερευνητές του αμερικανικού Washington University School of Medicine, καθώς με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων κατάφεραν να γιατρέψουν σε ποντικούς την ασθένεια.

Όπως σημειώνουν, διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου επιτίθεται και καταστρέφει τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη και είναι γνωστά ως β-κύτταρα. Στο παρελθόν ερευνητές είχαν προσπαθήσει να γιατρέψουν την ασθένεια με βλαστοκύτταρα, χωρίς επιτυχία.

Ο επικεφαλής της έρευνας Jeffrey R. Millman εξηγεί ότι όταν κανείς προσπαθεί να μετατρέψει κάποια βλαστοκύτταρα σε ένα είδος διαφοροποιημένου κυττάρου, όπως είναι τα β-κύτταρα, δεν έχει απόλυτη επιτυχία. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τα β-κύτταρα θα παραχθούν και άλλου είδους κύτταρα, τα οποία δεν εξυπηρετούν τον σκοπό τους, που στην προκειμένη περίπτωση είναι να παράγουν ινσουλίνη.

Νέα τεχνική

Οι ερευνητές όμως, ανακάλυψαν νέα τεχνική επεξεργασίας των βλαστοκυττάρων, η οποία ελαχιστοποίησε τον αριθμό των μη χρήσιμων κυττάρων.

Φρόντισαν να χρησιμοποιήσουν χημικές ουσίες που επηρέαζαν τον εσωτερικό σκελετό των βλαστοκυττάρων, έτσι ώστε να λάβει τη δομή των β-κυττάρων του παγκρέατος.

Δείτε επίσης: Το μυστικό των διατροφολόγων για τα μακαρόνια

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ