Σάββατο 19/6/2021

O άστατος ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιολογικών παθήσεων

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που πότε κοιμούνται πολύ και πότε λίγο, αλλά και όσοι πέφτουν για ύπνο πολύ διαφορετικές ώρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Η έρευνα καταδεικνύει πως όσο πιο ακανόνιστη είναι η διάρκεια του ύπνου τόσο μεγαλύτερος φαίνεται να είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, λόγω διαταραχής του βιολογικού ρολογιού που επηρεάζει τον μεταβολισμό, την πίεση του αίματος και τον ρυθμό της καρδιάς.

Οι Αμερικανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας Τιάνιι Χουάνγκ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Brigham & Women’s Hospital της Βοστόνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, μελέτησαν σε βάθος πενταετίας σχεδόν 2.000 ανθρώπους από 45 έως 84 ετών. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή της μελέτης και κλήθηκαν να φορέσουν στον καρπό τους ειδική συσκευή καταγραφής του ύπνου τους.

Στη διάρκεια της έρευνας 111 άτομα έπαθαν έμφραγμα, εγκεφαλικό ή άλλο καρδιαγγειακό επεισόδιο. Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν τον πιο ακανόνιστο ύπνο (απόκλιση τουλάχιστον δύο ωρών στη διάρκεια του ύπνου κάθε βράδυ) είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα για καρδιαγγειακό πρόβλημα. Όσοι είχαν πιο κανονικό πρόγραμμα ύπνου (απόκλιση έως μιας ώρας από βράδυ σε βράδυ) κινδύνευαν λιγότερο.

Η ίδια διαφορά κινδύνου υπήρχε και όσον αφορά την απόκλιση της ώρας κατά την οποία έπεφτε κανείς στο κρεβάτι για να κοιμηθεί: Όσοι έπεφταν για ύπνο με διαφορά τουλάχιστον 90 λεπτά από βράδυ σε βράδυ κινδύνευαν περισσότερο από όσους είχαν απόκλιση το πολύ κατά 30 λεπτά.

«Συνήθως, όταν μιλάμε για τον ύπνο, τείνουμε να εστιάζουμε στη διάρκειά του, στο πόσες ώρες κοιμάται κανείς τα βράδια και όχι στο πόσο ακανόνιστος είναι ο ύπνος του, σε πόσο άτακτες ώρες πέφτει στο κρεβάτι και πόσο διαφέρει η διάρκεια του ύπνου του από το ένα βράδυ στο άλλο. Η μελέτη μας δείχνει ότι υγιεινός ύπνος δεν είναι μόνο ο επαρκής, αλλά και αυτός που δεν είναι ακανόνιστος» δήλωσε ο δρ Χουάνγκ.

Δείτε επίσης: Αντιμετωπίστε τις ημικρανίες με φυσικά ροφήματα

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ