ΑΡΧΙΚΗΚΟΣΜΟΣΕΔΑΔ: Ένοχη η Ουκρανία για το μακελειό με 48 νεκρούς στο εργατικό κέντρο της Οδησσού τον Μάη του 2014

ΕΔΑΔ: Ένοχη η Ουκρανία για το μακελειό με 48 νεκρούς στο εργατικό κέντρο της Οδησσού τον Μάη του 2014

Ένοχη για πλημμελή διερεύνηση και συγκάλυψη της μαζικής δολοφονίας που έλαβε χώρα στις 2 Μαΐου του 2014 στην Οδησσό κρίθηκε η Ουκρανία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το οποίο, στη σημερινή συνεδρίασή του δικαίωσε συγγενείς θυμάτων και επιζώντες της φωτιάς που είχε ξεσπάσει στο Εργατικό Κέντρο της πόλης κατά τη διάρκεια σφοδρών επεισοδίων, όπου έχασαν τη ζωή τους 48 άνθρωποι.

Οι προσφεύγοντες -οι εγγύτεροι συγγενείς ορισμένων από τους πολίτες που έχασαν τη ζωή τους, καθώς και τρεις επιζώντες της μεγάλης πυρκαγιάς- κατήγγειλαν ότι το κράτος παρέλειψε να προστατεύσει τις ζωές τους ή τις ζωές των συγγενών τους και ότι δεν υπήρξε αποτελεσματική εγχώρια έρευνα για το θέμα.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ΕΔΑΔ, η Ουκρανία δεν παραχώρησε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πολλά από τα στοιχεία τα οποία τής ζητήθηκαν. Αυτό, μαζί με το γεγονός της μη λογοδοσίας από πλευράς των διαδηλωτών υπέρ της επανάστασης, της μη διάσωσης των εγκλωβισμένων, της μη διερεύνησης των σφαιρών από τα εγκληματολογικά εργαστήρια και τον καθαρισμό του χώρου πριν μαζευτούν στοιχεία, αποτελούν παράγοντες της καταδικαστικής απόφασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημειώνεται πως, κατά τη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων, σκοτώθηκαν 48 πολίτες -οι 46 ακτιβιστές- 42 εκ των οποίων πέθαναν στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο Odesa Trade House Union, ενώ ακόμη 200 τραυματίστηκαν. Τα γεγονότα που σημειώθηκαν με επίκεντρο την Πλατεία Ανεξαρτησίας της Οδησσού, αποτέλεσαν την πιο αιματηρή εμφύλια σύγκρουση στην περιοχή, μετά την εξέγερση των Μπολσεβίκων το 1918.

*φωτό αρχείου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
ΕΓΚΑΙΡΑ
Εγγράψου στα κανάλια
ενημέρωσης του Newsbreak
Εγγραφή

Διαβάστε επίσης