Τετάρτη 12/5/2021

Ρεπορτάζ του Bloomberg για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα δείχνει την ωμή πραγματικότητα

Την ωμή πραγματικότητα, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στον Έβρο τα τελευταία 24ωρα και δίχως ύποπτες ωραιοποιήσεις, παρουσίαζε χθες σε ρεπορτάζ του το Bloomberg. Ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο στα ελληνικά σύνορα με την Τουρκία βρίσκονται κατά κύριο λόγο παράτυποι μετανάστες όχι από τη Συρία, αλλά από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Πακιστάν.

Πλήθος ανθρώπων, δηλαδή, που δεν έφτασαν εκεί εκδιωγμένοι από τη φωτιά του πολέμου, τον οποίο συντηρεί με την εισβολή του επί συριακού εδάφους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά άτομα που σχεδιάζουν εδώ και καιρό να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα – και δη, επί ευρωπαϊκού εδάφους.

«Μου αρέσει εδώ, αλλά δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα πια μένοντας στην Τουρκία, δεν έχει δουλειά για μένα. Οι γονείς μου και τα αδέλφια μου σκοτώθηκαν στον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Δεν έχω τίποτα να χάσω. Οπότε, όταν άκουσα ότι άνοιξαν οι πόρτες, σκέφτηκα να κάνω μια προσπάθεια» λέει ο Ανσάρι, ένας Αφγανός που ζει εφτά χρόνια στην Τουρκία και ο οποίος μίλησε στο Bloomberg από την πύλη Παζάρ Κουλέ, όπου συγκεντρώνονται όσοι ελπίζουν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα.

Την ίδια ώρα και όπως ανέφερε χθες σε άρθρο του και ο Μουράτ Ερντογάν, καθηγητής στο τουρκο-γερμανικό πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, είναι πλέον σαφές ότι η απόφαση του «σουλτάνου» να ανοίξει τα σύνορα «βρίσκει απήχηση σε παράνομους μετανάστες από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Πακιστάν, που κινδυνεύουν με απέλαση, παρά στους Σύριους πρόσφυγες».

Δείτε επίσης: Χάος και πάλι στον Έβρο – Πέταξαν χημικά και δακρυγόνα στους αστυνομικούς (video)

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ