20/1/2022

Υπήρξε συμμορία αλλά… να απαλλαγούν λόγω παραγραφής!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Αναδημοσίευση άρθρου από την εφημερίδα Live Sport

Ο εισαγγελέας στη δίκη των «28», Χαράλαμπος Λακαφώσης, στην πρότασή του για την ενοχή ή μη των κατηγορουμένων, απεφάνθη ότι υπήρξε «Συμμορία» στο χώρο του ποδοσφαίρου, ωστόσο η δράση της ατόνησε από τον Νοέμβριο του ’12 – αρχές του ’13, οπότε το αδίκημα πλημμεληματικού χαρακτήρα έχει παραγραφεί.

Για τον λόγο αυτό πρότεινε την απαλλαγή των:

Β. Μαρινάκη, Γ. Σαρρή, Θ. Κουρίδη, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ν. Προύντζου, Αρ. Σταθόπουλου, Γ. Δούρου και Θ. Μπριάκου. Αυτή θα είναι εκτός απροόπτου και η απόφαση του Β’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αλλά η δράση της «Συμμορίας» αποτελεί στίγμα για όλους τους εμπλεκόμενους.

«Υπήρξε μια εξακολουθητική χρησιμοποίηση της δομής της ΕΠΟ και αθέμιτες παρεμβάσεις, όμως φαίνεται ότι μετά τον Νοέμβριο του 2012, αρχές του 2013 άρχισε αυτή η δραστηριότητα να ατονεί και στη συνέχεια διακόπηκε. Υπήρχε μια ευρύτατη δημοσιότητα γύρω από την υπόθεση, πράξη που να συνδέεται με τη Συμμορία μετά τον Δεκέμβρη του 2012, δεν υπάρχει», ανέφερε ενδεικτικά στην πρότασή του ο Λακαφώσης, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν ποδοσφαιρικός εισαγγελέας. Στην ουσία ο εισαγγελέας με την πρότασή του αποδόμησε το μεγαλύτερο μέρος του κατηγορητηρίου και γι’ αυτό από τα 28 πρόσωπα που κάθισαν στο εδώλιο, πρότεινε να κριθούν ένοχα μόλις τα 5!

Ο Λακαφώσης, μεταξύ άλλων, ανέφερε στην πρότασή του: «Σύμφωνα με το βούλευμα οι ”8” συνενώθηκαν για να κάνουν παράνομες πράξεις. Στον χρόνο που τους αποδίδεται ότι συνενώθηκαν, δεν υπάρχουν περιστατικά. Από 1/11 μέχρι τον Δεκέμβριο που έγινε η συνάντηση στο ”Χίλτον”, ενεργός δράση των ”8” σχετική με τέλεση αξιόποινων πράξεων δεν έχει προκύψει. Ούτε είναι επιχείρημα ότι στη συνάντηση αυτή εδραιώθηκε ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Μαρινάκη. Αόριστη και ασαφής τοποθέτηση είναι ότι Δούρος και Μπριάκος εντάχθηκαν στην ένωση αυτή (σ.σ.: συμμορία). Δεν μπορούν να έχουν ενταχθεί σε μια ανύπαρκτη ένωση προσώπων μέχρι τον Δεκέμβρη του 2011. Οι Γιάχος, Δούρος και Μπριάκος ήταν στο στόχαστρο του Ολυμπιακού, άρα πώς μπορεί να είχαν ενταχθεί στην ένωση; Τουλάχιστον τον Μάιο του 2012 τέτοια συνοχή δεν υπήρχε ανάμεσα στους τρεις και τον Μαρινάκη».

Πίνακες διαιτησίας

Στη συνέχεια ο εισαγγελέας αναφέρθηκε στους πίνακες διαιτησίας, η κατάρτιση των οποίων το 2012 είχε χαρακτηριστεί παράνομη: «Είναι η μεγάλη πληγή της ΕΠΟ, τουλάχιστον εκείνο το έτος. Το βούλευμα λέει ότι συμπεριέλαβαν τους κατηγορούμενους διαιτητές στους πίνακες από το 2011 μέχρι το 2015 για να τους ελέγχουν. Σπάθας, Γιάχος και Αμπάρκιολης ήταν στον πίνακα από το 2009. Μόνο από την τοποθέτηση των συγκεκριμένων διαιτητών στους πίνακες, δεν μπορούμε να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι αυτοί (σ.σ.: οι πίνακες) καταρτίστηκαν παράνομα. Ούτε μπορεί να εξαχθεί συμπέρασμα από τις δηλώσεις παραγόντων για τους διαιτητές… Είναι προφανές ότι οι πίνακες διαιτησίας αποτελούν μέσο πίεσης προς τις ΕΠΣ. Η κατάρτιση των πινάκων διαιτησίας χρησιμοποιήθηκε ως μέσο πίεσης για να αναδειχθεί η υποψηφιότητα Σαρρή. Για εκβιασμό κάνει λόγο το βούλευμα και υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ότι η ΚΕΔ δεν συνεδρίασε νόμιμα το καλοκαίρι του 2012, ότι απλά ενημέρωσαν τον Βασάρα για τους διαιτητές. Από το περιεχόμενο της επιστολής Βασάρα προκύπτει ότι οι πίνακες ήταν προαποφασισμένοι από Δούρο και Μπριάκο, ενώ ο Βασσάρας πήγε με προτάσεις. Δούρος και Μπριάκος χρησιμοποιήθηκαν από τον τότε πρόεδρο της ΚΕΔ και μελλοντικό πρόεδρο της ΕΠΟ. Οι πίνακες διαιτησίας εκείνη τη χρονιά με τον τρόπο που έγιναν ήταν παράνομοι και το Δ.Σ. τους συγκάλυψε».

Και κατέληξε για τους «8»: «Τους αποδίδεται ότι στους αγώνες της περιόδου 2014-15 έχουν τοποθετήσει σκοπίμως διαιτητές. Δεν ήταν στελέχη της ΕΠΟ, είχαν αποχωρήσει από την ομοσπονδία. Τους διαιτητές τους όρισαν άλλοι».

Ο Λακαφώσης πρότεινε την απαλλαγή των διαιτητών Σπάθα, Γιάχου, Κάμπαξη, Ιωαννίδη, Αμπάρκιολη, λέγοντας: «Οι παρατηρητές διαιτησίας σαφέστατα χάιδευαν τους διαιτητές, αλλά δεν είναι κατηγορούμενοι, δεν υπάρχει καμία μομφή εις βάρος τους κατά συνέπεια οι εκθέσεις τους είναι τεκμήριο αλήθειας με αυξημένη βαρύνουσα σημασία. Για τους αγώνες των πλέι οφ του 2012 προτείνω την απαλλαγή των διαιτητών και των ”8” της Συμμορίας, καθώς όπως ειπώθηκε υπήρχε η πρόθεση αλλά δεν είναι σίγουρο ότι επιτεύχθηκε ο σκοπός. Η κατηγορία μετατρέπεται σε πλημμέλημα και έχει παραγραφεί».

Ολυμπιακός – Ατρόμητος

Στο κατηγορητήριο ήταν και το ματς Ολυμπιακός – Ατρόμητος, μετά από κατάθεση που είχε δώσει στον ανακριτή ο Τάκης Φύσσας. Ο Χ. Λακαφώσης πρότεινε την απαλλαγή των Β. Μαρινάκη, Γ. Σπανού, Γ. Αγγελόπουλου και Σα Πίντο, λέγοντας ότι «η διαδικασία μας έδειξε ότι δεν προέκυψε προσυνεννόηση για τον συγκεκριμένο αγώνα. Τα όσα εξέθεσε ο μάρτυρας (σ.σ.: Φύσσας) είναι αβάσιμα, περιέργως αβάσιμα».

Τέλος αθώος για τον εισαγγελέα είναι και ο πρώην μεγαλομέτοχος του Λεβαδειακού Γιάννης Κομπότης για το ματς της ομάδας του με τον Παναιτωλικό.

«Το ματς με τον Ολυμπιακό ήταν στημένο από τη Βέροια»!

Ο Χ. Λακαφώσης υποστήριξε ότι το Ολυμπιακός – Βέροια του ’13 (3-0) ήταν στημένο από τη φιλοξενούμενη ομάδα! Γι’ αυτό πρότεινε την ενοχή των Γ. Αρβανιτίδη (ιδιοκτήτης ΠΑΕ Βέροια), Γ. Λαναρή (γενικός αρχηγός), Χ. Παυλίδη και Κ. Μπάρμπα (ποδοσφαιριστές). Για τον συγκεκριμένο αγώνα ο εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν προκύπτει συναλλαγή του Β. Μαρινάκη με τον πρώην μεγαλομέτοχο της Βέροιας για χειραγώγηση του αγώνα.

Στην πρότασή του ο Λακαφώσης είπε: «Από επισκόπηση του βίντεο προκύπτει ότι στο πρώτο γκολ οι κατηγορούμενοι (σ.σ.: ποδοσφαιριστές) έδειξαν προκλητική απάθεια. Ανεξάρτητα αν έγινε για στοιχηματικούς λόγους, είναι ξεκάθαρο ότι έγινε. Οι καταθέσεις Καλαϊτζίδη – Γεωργέα, το βίντεο, η επιβεβαίωση των καταθέσεων από έναν κατηγορούμενο, όλα αυτά μαζί, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο αγώνας αυτός, κατ’ επιλογή Αρβανιτίδη και μέσω Λαναρή, αλλοιώθηκε. Επιτεύχθηκε η αλλοίωση αποτελέσματος και είναι κακούργημα».

Από τους παίκτες της Βέροιας που έπαιξαν στο επίμαχο ματς κατηγορούμενοι ήταν και οι Δ. Αμαραντίδης, Ηλ. Ιωάννου, Αλ. Καλογέρης, Δ. Μάνος, Γ. Σκαθαρούδης και Γκ. Πέρεζ για τους οποίους η πρόταση του εισαγγελέα είναι απαλλακτική.

Ένοχος για τον Λακαφώση είναι και ο διαιτητής Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, ο οποίος σφύριξε το παιχνίδι κυπέλλου Παναχαϊκή – Ολυμπιακός. «Από το βίντεο προκύπτει ότι ο διαιτητής ενήργησε σκόπιμα», υποστήριξε ο εισαγγελέας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιμένει η οικογένεια Παντελίδη: Η Κυριάκου οδηγούσε το τζιπ – Ιατροδικαστής: Είμαι 1.000% σίγουρος ότι ήταν η οδηγός!

«Με τέτοιο ποσοστό αλκοόλης (...) δεν θα μπορούσε να οδηγήσει» ο αδικοχαμένος τραγουδιστής

Ξυλοδαρμός στην Αργυρούπολη: Προφυλακιστέος ο 46χρονος «νταής» που έστειλε στο νοσοκομείο τη σύντροφό του

Το δρόμο για τη φυλακή πήρε ο 46χρονος νταής της Αργυρούπολης που ξυλοκόπησε βάναυσα...

Εισαγγελική έρευνα για τη διαρροή των καταθέσεων των Rich Kids!

Προκαταρκτική εξέταση για το αδίκημα της παραβίασης δικαστικού απορρήτου.

Υπόθεση Παντελίδη: Ξεκινά σήμερα η πολύκροτη δίκη για το μοιραίο τροχαίο

Θα συζητηθούν οι αγωγές Αρναούτη και Κυριάκου για τις αποζημιώσεις

Στον ανακριτή ο νταής της Αργυρούπολης που έδειρε μέχρι θανάτου τη σύντροφό του!

Το... κακό παρελθόν του και οι προηγούμενοι ξυλοδαρμοί

Εισαγγελική έρευνα για φραστική επίθεση του δικηγόρου του Λεβέντη στην 24χρονη Γεωργία

«Μου επιτέθηκε φραστικά και προσπαθούσε να με κάνει να κάνω πίσω» κατήγγειλε για τον δικηγόρο η 24χρονη

ΣτΕ: Νέο «ναι» στην απομάκρυνση των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου

«Η απομάκρυνση των αρχαιοτήτων μπορεί να συνεχιστεί μέχρι να τελειώσουν οι εργασίες κατασκευής του...

Στον Άρειο Πάγο ο Βαξεβάνης για το σκάνδαλο Novartis – Μεγάλο κύμα συμπαράστασης

Με χειροκροτήματα από πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε έξω από το δικαστήριο, βγήκε από τον...

Πρόεδρος Αρείου Πάγου: «Να αφήσουν τη Δικαιοσύνη έξω από πολιτικές αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες»

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου με δήλωσή της τονίζει πως «όσοι επιθυμούν...

Δικαστικό «χαστούκι» σε Κούγια-Κουρτάκη για την υποκλοπή συνομιλίας

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η καταδίκη του γνωστού ποινικολόγου Αλέξη Κούγια ο οποίος υπέκλεψε συνομιλία...

Ποινική δίωξη στον πρώην αντιπρόεδρο του ΣτΕ για κατοχή και προμήθεια ναρκωτικών

Ποινική δίωξη ασκήθηκε στον πρώην αντιπρόεδρο του ΣτΕ, Παναγιώτη – Κίμωνα Ευστρατίου ο οποίος...

Προφυλακιστέος ο 32χρονος που κατηγορείται για τον βιασμό της 14χρονης αδερφής της συντρόφου του

Κρίθηκε προφυλακιστέος και θα οδηγηθεί στη φυλακή ο 32χρονος κατηγορούμενος για βιασμό της 14χρονης...

Κρήτη: Στο «σκαμνί» ο νεαρός που έκοψε κομμάτι από το πηγούνι αστυνομικού

Αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη θα βρεθεί μεθαύριο, Πέμπτη 20/1, ο 21χρονος που το βράδυ...

Ο Dr Kontos συστηνόταν ως πιλότος της πολεμικής αεροπορίας που κρυβόταν από τον Ερντογάν

Η δράση του δήθεν διακεκριμένου ογκολόγου Νίκου Κοντοστάθη με την ιδιότητα του πιλότου της...

Ο Φρουζής της Novartis προαναγγέλει φυλάκιση δημοσιογράφου!

Μπορεί η Novartis να έχει λογοδοτήσει διεθνώς για τις ενέργειες της στην Ελλάδα. Μπορεί...

Στο σκαμνί Κουρτάκης και Κούγιας για υποκλοπή ιδιωτικής συνομιλίας

Δικάζονται αύριο στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πειραιά ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας και ο εκδότης...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιώργος Κατσαούνης: Ο αγρότης του Survivor κατηγορείται για ασέλγεια σε ανήλικη

Χειροπέδες στον Κατσαούνη λίγο πριν μπει στο «Survivor»

Σουίτα βιασμού: Οι αδελφοί Λεβέντη της Coca-Cola και τα άλλα τρία «μπουμπούκια»

«Σεισμός» σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με την υπόθεση-σοκ! Ιδιαιτέρα μεγαλοβιομηχάνου το θύμα

Γκιώνης αδειάζει Τούνη για το «ροζ» video: Πληρώθηκε αδρά για να κλείσει το στόμα της

Όχι μόνο «αδειάζει» την Ιωάννα Τούνη για την ανάρτησή...

Γαμπρός στο φέρετρο ο Τζώρτζης Μονογυιός

Με το κοστούμι που φορούσε στον γάμο του οδηγήθηκε...

Ξέσπασε σε λυγμούς η σύζυγος του Τζώρτζη Μονογυιού – «Αφήστε με να πάω στην κηδεία του» 

Σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση βρίσκεται η σύζυγός του...

Τα πιεστικά μηνύματα που έστελνε ο Μάνος Παπαδόπουλος σε κοπέλες για να πάνε στα πάρτι 

Στο φως βγαίνουν νέες καταγγελίες για την υπόθεση βιασμού...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ