ΜΚΟ ζητά να χαρακτηριστεί η Τουρκία «μη ασφαλής χώρα»

Απορρίπτονται αιτήσεις ασύλου

Must Read

Προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά απόφασης των υπουργών Μετανάστευσης και Εξωτερικών με την οποία απορρίπτονται αιτήσεις ασύλου Αίτηση ακύρωσης κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, κατά της κοινής απόφασης των υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, με την οποία χαρακτηρίζεται η Τουρκία «ασφαλής τρίτη χώρα».

Οι δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις προσέφυγαν στο ΣτΕ προκειμένου να ακυρωθεί η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία η Τουρκία θεωρείται ασφαλής τρίτη χώρα με αποτέλεσμα να απορρίπτονται με συνοπτικές διαδικασίες αιτήσεις ασύλου για πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, τη Σομαλία και το Πακιστάν.

Απορρίπτονται αιτήσεις ασύλου

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των δύο οργανώσεων, η κοινή υπουργική απόφαση «είναι σε κατάφωρη αντίθεση με το κράτος δικαίου, το Σύνταγμα και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και μάλιστα με μία διαδικασία αντίθετη και με τις προβλέψεις του δικαίου της ΕΕ».

Επίσης, επισημαίνουν ότι για το θέμα είχε συσταθεί από τις 17 Νοεμβρίου 2020 ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών και εμπειρογνωμόνων εγνωσμένου κύρους και υψηλής επιστημονικής κατάρτισης. Όμως δεν εκδόθηκε κανένα πόρισμα της ομάδας ώστε να ληφθεί υπόψιν από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Οι ΜΚΟ υποστηρίζουν ότι «παραγγέλθηκε εισήγηση των υπηρεσιών, η οποία επικαλείται πληροφορίες, που όχι μόνο δεν στηρίζουν την κρίση των δύο υπουργών περί της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, αλλά οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα. Για τον λόγο αυτό, το σχετικό σημείωμα της Υπηρεσίας Ασύλου, συντεταγμένο στα αγγλικά, γνωστοποιήθηκε μόνο κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This