Αυτή είναι η νέα μας «κανονικότητα» από σήμερα, μέχρι…

Καλά Χριστούγεννα να πούμε, ή θα απαγορευτούν κι αυτά;

Must Read

Σε ισχύ θα τεθούν από απόψε τα νέα… έξτρα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση του κορωνοϊού, αφού στο ήδη ισχύον lockdown, προστίθεται και μια απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 μέχρι τις 05:00, με ελάχιστες εξαιρέσεις μετακίνησης.

Και παρότι το πλάνο υποτίθεται έλεγε ότι όλη αυτή η κατάσταση θα διαρκούσε ως το τέλος του Νοεμβρίου, οι εξελίξεις δυστυχώς δεν υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.

Οι επιδημιολόγοι έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους για το «άνοιγμα» των εορτών και ρίχνουν στο τραπέζι την παράταση της καραντίνας έως και τα… Χριστούγεννα, αφού φαίνεται να έχουμε ξεπεράσει και την αρχική σκέψη της δεκαπενθήμερης παράτασης.

Απαγόρευση κυκλοφορίας 21:00-05:00: Ποιοι μπορούν να κυκλοφορούν

Aπό την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, τίθεται σε όλη την επικράτεια από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί περιορισμός των μετακινήσεων στις απολύτως αναγκαίες, δηλαδή αυστηρά και μόνο για λογούς:

  • εργασίας (ειδική βεβαίωση εργαζόμενου),
  • υγείας (sms στο 13033 με κωδικό 1) και
  • συνοδείας των κατοικίδιων ζώων κάθε νοικοκυριού και σε κοντινή απόσταση από την κατοικία (sms στο 13033 με κωδικό 6)

Τι ισχύει από τις 05:00 μέχρι τις 21:00

Ατομική Άθληση: Επιτρέπεται η ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.

Κυνήγι και ψάρεμα: Το κυνήγι και το ψάρεμα ΔΕΝ επιτρέπονται.

Τηλεργασία: Σε ό,τι αφορά την τηλεργασία κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

Λειτουργία take away & delivery: Σχετικά με τη λειτουργία των take away και delivery κατά τις ώρες 21.00 – 05.00, οι υπηρεσίες παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) συνεχίζουν κανονικά, ενώ η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές.

Ωράριο σούπερ μάρκετ (από 16/11): Θα κλείνουν στις 20:30 αντί για 21:00.

«Τα ημερήσια κρούσματα πρέπει να πέσουν κάτω από 500 για να αρχίσουμε να συζητάμε για χαλάρωση των μέτρων», δήλωσε, μεταξύ, άλλων ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αφήνοντας, παράλληλα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν και τα Δημοτικά Σχολεία. «Στις δύο εβδομάδες θα μπορέσουμε να δούμε αποτελέσματα από το lockdown. Στη Θεσσαλονίκη, κάποιοι λίγοι, ενώ ήταν το lockdown σε εξέλιξη, λειτούργησαν σε βάρος των πολλών. Οι ειδικοί μας λένε ότι, εφόσον εφαρμοστούν τα μέτρα, κάποια στιγμή θα έρθει μία επιπέδοση της καμπύλης».

Η Βόρεια Ελλάδα εκπέμπει SOS, δραματικές οι εκκλήσεις για τη Θεσσαλονίκη

Στο «κόκκινο» έχει βρεθεί η Θεσσαλονίκη ενώ ο ΕΟΔΥ επεφύλλασσε γερό σοκ με 3.316 νέα κρούσματα! Στους 310 οι διασωληνωμένοι και 50 νεκροί στο 24ωρο.

Μπέργκαμο, σκληρότερα μέτρα, ενίσχυση νοσοκομείων… Οι ειδικοί σε κατακόρυφη δραματοποίηση, έκαναν έκκληση γα μεγαλύτερη και δυναμικότερη αντίδραση, κυρίως στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ζήτησε άλλο επίπεδο μέτρων, πιο αυστηρό lockdown, στα επίπεδα του Μαρτίου. Ιδιαίτερα δραματική ήταν η αναφορά του στη Θεσσαλονίκη, ενώ ζήτησε και το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων. Από την πλευρά της, η Αναστασία Κοτανίδου, Πνευμονολόγος, Εντατικολόγος και Πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας εντατικής θεραπείας, επεσήμανε: «Η Θεσσαλονίκη πιέζεται πάρα πολύ από άποψη διαθεσιμότητας κρεβατιών, όμως έχουμε τη δυνατότητα, να ανοίξουμε κι άλλα κρεβάτια. Δεν υπάρχουν τόσοι γιατροί, όσοι θα θέλαμε».

Την ίδια στιγμή, υιοθεσίες αδέσποτων σκυλιών με… fast track διαδικασίες ζητούν τις τελευταίες μέρες πολίτες από φιλοζωική οργάνωση της Θεσσαλονίκης, κάνοντας τους υπευθύνους να υποψιάζονται ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα σκυλιά ως δικαιολογία για βόλτα εν μέσω καραντίνας.

Ο Πρωθυπουργός μοίρασε υποσχέσεις και… ευθύνες

Οικονομική ενίσχυση αδυνάτων, αναστολή πλειστηριασμών και μοίρασμα 90.000 λάπτοπ στα σχολεία, υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή, σε μια συνεδρίαση με επίπεδο κατώτερο του αναμενομένου, μιας και αναλώθηκε κυρίως σε μικροπολιτικές κόντρες και φανφάρες.

Νωρίτερα, είχε εκτιμήσει πως όλα έγιναν σωστά από την κυβέρνηση, η οποία δεν φέρει καμία ευθύνη για τη γιγάντωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Για ακόμη μια φορά στοχοποίησε τη νεολαία, λέγοντας πως «η βασική αιτία της διασποράς ήταν η διασκέδαση των νέων ανθρώπων»!

Υ.Γ. Όλα αυτά φυσικά θα είχαν αποφευχθεί, αν το 2017 διαβάζαμε όλοι Asterix και είχαμε εντοπίσει τον μεγάλο Κορωνοϊούς και τον πιστό του, Βακχύλους, οι οποίοι θα έβαζαν σε όλους τις μάσκες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This