«Ναι» στο Πάσχα, «άκυρο» στο Πάσχα… Ο ορισμός του αλαλούμ από τους «τηλεοπτικούς» ειδικούς (video)

Τι λένε Βασιλακόπουλος, Λινού, Καπραβέλος

Must Read

Για μια ακόμη φορά παρατηρείται μπάχαλο στις δηλώσεις όσων βγαίνουν στα κανάλια να μιλήσουν για τον κορωνοϊό, για το τι πρέπει να γίνει και εσχάτως, για το Πάσχα. Ο ένας λέει έτσι, ο άλλος λέει αλλιώς και αυτός που «πληρώνει το μάρμαρο» πάντα είναι ο κόσμος.

Σε ότι αφορά το Πάσχα και το θέμα των μετακινήσεων, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού είναι υπέρ της εξόδου του κόσμου και το άνοιγμα των εξωτερικών δραστηριοτήτων, ενώ από την πλευρά του ο  διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, έκανε λόγο για «υποβάθμιση της ανθρώπινης ζωής με τις κινήσεις που κάνουμε» και ότι «είναι άκυρο να το συζητάμε να ανοίξει κάτι το Πάσχα».

«Να είμαστε ρεαλιστές…»

«Σε ότι αφορά τις μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ρεαλισμό. Η θεωρία να μη μετακινηθούμε και να παραμείνουμε στα σπίτια μας τηρώντας αποστάσεις και μέτρα, είναι μόνο θεωρία, καθώς ο κόσμος έχει πλέον κουραστεί από το παρατεταμένο lockdown και δεν θα πειθαρχήσει. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις. Έτσι οι πολίτες θα μπορέσουν να πάνε στα χωριά τους και να κάνουν Πάσχα σε ανοιχτούς χώρους και με μεγαλύτερες αποστάσεις, τηρώντας τα αυτονόητα μέτρα και επιδεικνύοντας την απαραίτητη ατομική ευθύνη. Σε αντίθετη περίπτωση, όσοι μείνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε θα μαζευτούν σε πλατείες, είτε θα συνωστιστούν μέσα στα διαμερίσματα. Οι μετακινήσεις μπορούν να επιτραπούν χωρίς ρίσκο σε όσους έχουν εμβολιαστεί και σε όσους έχουν νοσήσει, καθώς έχουν αποκτήσει ανοσία, ενώ για τους υπόλοιπους είναι απαραίτητο το self test», εξήγησε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μάλιστα ο καθηγητής δήλωσε υπέρ του άμεσου ανοίγματος της εστίασης: «Θα πρέπει να ανοίξει άμεσα η εστίαση, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να βγουν έξω με τάξη και σε εξωτερικούς χώρους, αντί να συνωστίζονται άναρχα σε πλατείες και παραλίες».

Λινού: Με έμφαση στα μέτρα μπορεί να γίνει διακίνηση το Πάσχα

«Έχει αρχίσει μικρή αποκλιμάκωση, όμως χρειάζεται μεγάλη σύνεση» δήλωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού. Επίσης, ανέφερε πως πρέπει ο κόσμος να είναι έξω από τα σπίτια και να τηρεί τα μέτρα προστασίας, ενώ παράλληλα είπε πως με έμφαση στα μέτρα μπορεί να γίνει διακίνηση το Πάσχα. Ακόμα, μίλησε για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων.

«Eίναι πολύπλοκο το θέμα για το άνοιγμα το Πάσχα και είναι διαφορετικές οι συνθήκες σε κάθε χώρα. Το θέμα των νοσοκομείων δεν το έχουμε διαχειριστεί σωστά και δεν ενδυναμώσαμε το κομμάτι να περνούν το ήπιο κομμάτι της νόσου στο σπίτι οι ασθενείς. Η διαχείριση των ήπιων κρουσμάτων γίνεται από τους ιδιώτες γιατρούς, θα έπρεπε να το είχαμε αξιοποιήσει αυτό το κομμάτι. Με έντονη και κατάλληλη επικοινωνία από τον σωστό άνθρωπο κάθε φορά και έμφαση στα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται, θα προτιμούσα να υπάρχει κίνηση το Πάσχα, να μην μείνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Να ζητήσουμε η μετακίνηση να μη γίνει με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να έχουμε PCR test αρνητικά και επαρκείς πληροφορίες, μπορεί να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα», είπε στο Open η κ. Λινού.

Σε ότι αφορά τα self test, επεσήμανε, με αναφορά και στα σχολεία: «Δεν έχω δει μελέτη που να αξιολογεί την αξιοπιστία των self test στην Ελλάδα. Είναι χρήσιμο, αλλά πρέπει τα κρούσματα να ιχνηλατηθούν άμεσα και να επιβεβαιώνεται η θετικότητα του τεστ. Να ενημερώνεται ο κύκλος του ακόμη και άτομα με τα οποία βρέθηκε για 15 λεπτά και να μπαίνουν σε καραντίνα. Αν δεν τηρούνται αποστάσεις, όπως στα σχολεία, δεν μπορεί να προχωρήσει η ιχνηλάτηση ούτε να μειωθεί η διασπορά. Η παράδοση εκτός είναι ασφαλής, αλλά στα σχολεία έπρεπε να υπάρξει μείωση των παιδιών στις τάξεις και αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων. Καμία συνάντηση σε εσωτερικό χώρο έλεγε ο Φάουτσι εδώ και 4 μήνες. Μέσα στο σπίτι τον ιό τον έφερε ο εργαζόμενος και όσοι μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με αποτέλεσμα να μολυνθεί όλη η οικογένεια και επειδή όλα ήταν κλειστά αυτό μεταφέρθηκε στο διπλανό διαμέρισμα. Οι άνθρωποι, εκεί που φαίνεται αν φορούν τη μάσκα και τηρούν αποστάσεις τις τηρούν, στον εσωτερικό χώρο δεν τις τηρούν».

Καπραβέλος: Υποβαθμίζουμε την ανθρώπινη ζωή με τις κινήσεις που κάνουμε

Ο διευθυντής ΜΕΘ νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος δήλωσε πως η κατάσταση είναι απελπιστική, κάθε εφημερία είναι χειρότερη από την προηγούμενη και πως βρισκόμαστε σε ανοδική φάση.

Ακόμα, ανέφερε πως νοσηλεύουν νέους, η διασπορά έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και πως υποβαθμίζουμε την ανθρώπινη ζωή με τις κινήσεις που κάνουμε.

«Η διασπορά έχει πάρει τόσο τεράστιες διαστάσεις που ακόμη και στο ασανσέρ μπορεί να μολυνθείς, γιατί υπάρχει ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού και οι μεταλλάξεις έχουν δυσκολέψει τα πράγματα. Κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί να λειτουργήσει με προϋποθέσεις, αλλά η ψυχολογία είναι ότι τελειώσαμε και δεν ισχύει αυτό, θα το πληρώσουμε ακριβά, δεν τελειώσαμε με την πανδημία. Αυτό που προέχει είναι ο χαμηλός αριθμός εμβολιασμένων και η ασφυξία στο σύστημα Υγείας, δεν έχουμε άλλη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αυξημένες ανάγκες. Θα ήταν ολέθριο και καταστροφικό να χαλαρώσουμε, είναι άκυρο να το συζητάμε να ανοίξει κάτι το Πάσχα. Η Γερμανία με 8.000 κλίνες ΜΕΘ κλείνει, εμείς υποβαθμίζουμε την αξία της ανθρώπινης ζωής», είπε ο κ. Καπραβέλος.

Για την κατάσταση στο νοσοκομείο τόνισε: «Ο αριθμός των εισαγωγών είναι δυσβάστακτος, δεν βλέπουμε κορύφωση του τρίτου κύματος. Ο νεότερος ασθενής είναι 40 ο μεγαλύτερος 65, κάθε εφημερία είναι χειρότερη από την προηγούμενη, έχουμε μόνο 2 κλίνες ΜΕΘ, Παραδίδονται 18 κλίνες ΜΕΘ στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, αλλά δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί».

Το δια ταύτα…

Αλαλούμ, πολυφωνία, ακραίες απόψεις, σύγχυση. Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα επικρατούν κάθε φορά που οι επιστήμονες και οι «ειδικοί» μιλούν στα κανάλια.

Γιατί κανένας τηλεοπτικός επιστήμονας, κανένας πανελίστας και κανένας δημοσιογράφος (εννοείται και κανένας πολιτικός), δεν έχει πληγεί από την επιδημία, όσο έχει πληγεί ο κόσμος. Οικονομικά, ψυχολογικά, κοινωνικά. Παρόλα αυτά, ο καθείς συνεχίζει να λέει ό,τι θέλει, ή ό,τι τον εξυπηρετεί.

Η «ατομική ευθύνη» που με ευκολία κάποιοι χρησιμοποιούν για να φορτώσουν όλα τα στραβά του κόσμου στους πολίτες, δεν ισχύει μόνο για τους πολίτες. Ισχύει και για όσους έχουν δημόσιο λόγο. Και από τις δύο πλευρές του μικροφώνου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This