Η Αττική στις φλόγες: Εφιάλτης δίχως τέλος για μια ακόμη νύχτα – «Βροχή» τα sms για εκκενώσεις οικισμών (video)

«Μάχη» για να παραμείνει αλώβητο το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του Αγίου Στεφάνου, το οποίο ηλεκτροδοτεί Αττική και Κυκλάδες

Must Read

Παγώνουν το αίμα οι εικόνες από την πύρινη λαίλαπα που επελαύνει στην Αττική για ένα ακόμη 24ωρο, με τα πράγματα να δείχνουν όλο και πιο δυσοίωνα, καθώς σε όλα τα μέτωπα κυριαρχεί η αίσθηση πως η μάχη χάνεται

Η αναζωπύρωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη το μεσημέρι της Πέμπτης σαρώνει τη βορειοανατολική Αττική, έχοντας κάψει σπίτια και χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης σε Δροσοπηγή, Κρυονέρι, Tατόι και Αφίδνες, με το καταστροφικό πέρασμά της να έχει προκαλέσει, μέχρι στιγμής, τον τραυματισμό πέντε ατόμων, τα οποία έχουν μεταφερθεί με εγκαύματα στο ΚΑΤ, τα δύο εξ αυτών -εθελοντές δασοπυροσβέστες- να είναι σε σοβαρότερη κατάσταση και να έχουν μεταφερθεί στη ΜΕΘ του νοσοκομείου.

Μάλιστα, μέσα σε όλα τα δυσάρεστα, υπήρξε και η ατυχής συγκυρία το ρωσικό «ιπτάμενο θωρηκτό» Beriev-200 να μην είναι σε θέση να συνδράμει στην από αέρος πυρόσβεση, καθώς είχε συμπληρώσει τις επιτρεπόμενες ώρες πτήσης του, με αποτέλεσμα να έχει κριθεί απαραίτητο να παραμείνει καθηλωμένο στο έδαφος την Πέμπτη, για το προβλεπόμενο σέρβις. Άλλωστε, όπως είχε αναφέρει το newsbreak.gr, λίγο έλειψε να το… χάσουμε την Τετάρτη, καθώς παρουσίασε πρόβλημα στον έναν από τους δύο κινητήρες του, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε αναγκαστική προσγείωση στην Ελευσίνα!

  • Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

Η φωτιά έχει μπει και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπου καίγονται τα πρώτα σπίτια, ενώ κατάφερε, επίσης, να περάσει κάθετα την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, η οποία παραμένει κλειστή στο ύψος των Αφιδνών από αργά το απόγευμα της Πέμπτης, δημιουργώντας τεράστια αγωνία για τι μέλλει γενέσθαι, καθώς από τη δύση του ηλίου στη μάχη της κατάσβεσης συμμετέχουν μόνο επίγειες δυνάμεις, όπου αυτό είναι εφικτό, με την πυρκαγιά να έχει πάρει πορεία προς Καπανδρίτι και Άγιο Στέφανο.

Μάλιστα, λίγο μετά τις 23:00 οι κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν τον Άγιο Στέφανο, το Καπανδρίτι και το Πολυδένδρι, έχοντας, νωρίτερα, λάβει μήνυμα από το 112 για επείγουσα λήψη μέτρων:

Στην πορεία, ωστόσο, δύο ακόμη sms απεστάλησαν από το 112, τα οποία καλούσαν, πλέον, σε εκκένωση των οικισμών Πολυδένδρι και Καπανδρίτι, με κατεύθυνση προς Βαρνάβα και Νέα Μάκρη και των οικισμών Πευκόφυτου και Ποντίων, στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου, με κατεύθυνση προς Αθήνα:

Σε προληπτική εκκένωση, επίσης, προχώρησαν και οι υπεύθυνοι των δύο δομών φιλοξενίας (παλαιάς και νέας) της Μαλακάσας, με το σύνολο των διαμενόντων να μεταφέρεται στη δομή της Ριτσώνας, καθώς και σε άλλες δομές της επικράτειας, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Στη μεταφορά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συμμετέχουν περίπου 20 λεωφορεία και προσωπικό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Ανυπολόγιστη καταστροφή

Από τη στιγμή, εξάλλου, που η φωτιά διέσχισε την Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας, όλες οι προσπάθειες -επιχειρησιακά- εστιάζονται στο να μην απειληθεί το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του Αγίου Στεφάνου, το οποίο ηλεκτροδοτεί την Αττική και τις Κυκλάδες, καθώς κάτι τέτοιο θα σημάνει ανυπολόγιστη καταστροφή, ζήτημα το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο της έκτακτης σύσκεψης στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Σχετική ανακοίνωση, εξάλλου, είχε βγάλει νωρίτερα και ο ΑΔΜΗΕ.

Σημειώνεται ακόμη πως το ΥΠΕΝ και οι αρμόδιοι φορείς παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της πυρκαγιάς, προκειμένου να ληφθούν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα για τη θωράκιση της ηλεκτροδότησης των καταναλωτών.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός στο έκτακτο διάγγελμά του ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «τα δύσκολα είναι μπροστά μας και η νύχτα είναι απειλητική», ανακοινώνοντας, παράλληλα, την κήρυξη έξι περιφερειών, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, σε κατάσταση έκτακτου («κόκκινου») συναγερμού. Μάλιστα, στις 22.30 ήταν προγραμματισμένο να συμμετάσχει στην ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, με τον κρατικό μηχανισμό να θέτει τα πλάνα του για το πώς θα κινηθεί τις επόμενες, εξαιρετικά δύσκολες ώρες.

Παράλληλα, οι πολίτες όλης της χώρας έλαβαν κατά τις 21:30 μήνυμα από το 112, όπου, μεταξύ άλλων, αναφερόταν πως έως τη Δευτέρα 9 Αυγούστου απαγορεύονται οι μετακινήσεις σε δάση και άλση, γεγονός που επικυρώνεται και με ΠΝΠ, η οποία προβλέπει  τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες.

Να σημειωθεί, επίσης, πως, όπως αναφέρθηκε στον ΣΚΑΪ, στην περίπτωση που χρειάζονται κατάλυμα για την εφιαλτική αποψινή νύχτα, οι πυρόπληκτοι μπορούν να τηλεφωνούν για οδηγίες στον ΕΟΔΥ, στο 1135.

  • Δείτε ένα ακόμη από τα δεκάδες σχετικά ρεπορτάζ:

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This