Ξεκινά η διάθεση των αντιικών χαπιών της Pfizer σε πολίτες άνω των 18 ετών

Η αύξηση στους θανάτους οφείλεται και στην κυριαρχία της παραλλαγής Όμικρον

Must Read

Το γεγονός ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να προχωρήσει από τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου στη διάθεση των αντιικών χαπιών της Pfizer σε συμπολίτες μας άνω των 18 ετών που έχουν νοσήσει πρόσφατα με κορωνοϊό και έχουν θετικό αποτέλεσμα rapid test ή PCR, μετά και την επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για την -υπό όρους- χρήση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στο πλαίσιο της αποψινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας.

Όπως είπε, τα χάπια θα διατίθενται σε πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν τη σχετική αίτηση και στην περίπτωση που αυτή εγκριθεί θα λαμβάνουν τα χάπια. Ειδικότερα, μετά την αίτηση και εντός 24 ωρών, γιατρός και ασθενής θα λαμβάνουν SMS στο κινητό τους, όπου θα αναφέρει την απάντηση της επιτροπής που θα εξετάζει το αίτημα, ενώ στη συνέχεια ο ΕΟΠΥΥ θα επικοινωνεί με τον ασθενή για την εξακρίβωση των στοιχείων.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως τα χάπια αφορούν μόνο άτομα άνω των 18 ετών με προβλήματα υγείας και δεν θα χορηγούνται στις έγκυες. Η παράδοση δε των χαπιών θα γίνεται στο σπίτι και όχι στο νοσοκομείο, ενώ η διαδικασία για την αίτηση θα πραγματοποιείται από τον γιατρό του ασθενή.

Στην συνέχεια το λόγο πήρε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό στη χώρα μας, με τα ενεργά κρούσματα να είναι περίπου 150.000. Η ίδια σημείωσε πως υπάρχει μείωση στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ οι νοσηλείες σε όλη την Ελλάδα είναι περίπου 5.000.

Ήπια, αλλά σταθερή χαρακτήρισε, εξάλλου, την αποκλιμάκωση των διασωληνωμένων, ενώ τόνισε πως η μετάλλαξη Όμικρον, η οποία αποδεικνύει πως «ο ιός ήρθε για να μείνει», έχει πια κυριαρχήσει και στην Ελλάδα, καθώς περισσότεροι από 8 στους 10 ασθενείς με Covid-19 νοσούν με την συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Περί χαλάρωσης των μέτρων

«Συζητήθηκε αρκετά στην Επιτροπή μας και παρακολουθώντας την πορεία της πανδημίας βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες μια αποκλιμάκωση της μετάδοσης της Όμικρον», δήλωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, απαντώντας στην ερώτηση γιατί αποφασίστηκε τώρα χαλάρωση των μέτρων. «Οι σκληροί δείκτες ακολουθούν. Αυτοί οι δείκτες θα μειωθούν πολύ πιο αργά. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να δοθεί ένα μήνυμα ότι τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα. Η Όμικρον έχει επικρατήσει και τα νέα κρούσματα ελπίζουμε -με βάση τα όσα γνωρίζουμε- πως θα οδηγήσουν σε λιγότερες εισαγωγές και λιγότερη πίεση στο σύστημα Υγείας. Δεν μιλάμε για νέα εποχή. Συνεχίζουμε να φοράμε τη μάσκα μας, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε λιγάκι πάλι να ζούμε όλοι διαφορετικά», συμπλήρωσε.

Η ίδια αποκάλυψε, επίσης, πως έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα οι θάνατοι λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να απαντήσει -τόσο η ίδια, όσο και η Μίνα Γκάγκα- για το πόσοι θάνατοι σχετίζονται με την εν λόγω παραλλαγή.

«Έχουμε άλλα κρούσματα της Όμικρον 2 στη χώρα μας; Μας έχουν ανακοινωθεί δύο, βλέπουμε τα δεδομένα από τη Δανία που φαίνεται ότι η Όμικρον 2 είναι αυτή που υπάρχει στην κοινότητα. Ποια είναι η εκτίμησή σας για τη χώρα μας;», ρωτήθηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. «Σίγουρα υπάρχουν κι άλλα κρούσματα της Όμικρον 2, νομίζω θα πρέπει να ολοκληρωθεί η γονιδιακή ανάλυση ώστε να έχουμε καλύτερη εικόνα, αλλά σίγουρα υπάρχουν κι άλλα κρούσματα Όμικρον 2. Δε βλέπουμε να υπάρχει κάποια σημαντική τάση αύξησης, όπως αυτή που καταγράφηκε στην Δανία. Γενικά και από άλλες χώρες δεν θεωρούν προς το παρόν ότι θα αποτελέσει κάποιο ιδιαίτερο κίνδυνο όσον αφορά στην αύξηση των κρουσμάτων. Επειδή είπατε για τους θανάτους από Όμικρον, σίγουρα υπάρχουν. Η αναλογία είναι απλή. Η Όμικρον είναι πέντε φορές λιγότερο επικίνδυνη, δε σημαίνει ότι είναι μηδενική η επικινδυνότητα της Όμικρον. Το ότι είναι 5 φορές λιγότερο επικίνδυνη, όταν έχεις 20.000 κρούσματα από Όμικρον, είναι σαν να έχεις 4.000 κρούσματα από Δέλτα», απάντησε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

  • Παρακολουθήστε την ενημέρωση:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This