Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, τόσο ο Ποινικός Κώδικάς όσο και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Η συζήτηση διεξήχθη χωρίς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του Ποταμιού που κρατά θετική στάση απέναντι στο σχέδιο νόμου.
Τη συζήτηση έκλεισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στα κόμματα να ξανασκεφτούν τη στάση τους και να προσέλθουν, έστω στην αυριανή συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια.
Ο κ. Καλογήρου, αφού υπογράμμισε ότι οι Κώδικες είναι αποτέλεσμα μιας μακράς διαδρομής, δηλαδή, του έργου των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που επεξεργάστηκαν τις μεταρρυθμίσεις, απέδωσε τη στάση της αντιπολίτευσης σε πολιτική σκοπιμότητα. «Τα πάντα στο βωμό της πολιτικής σκοπιμότητας, της ιδιοτέλειας, της επικοινωνίας. Να κερδίσει με κάθε τρόπο η επικοινωνία την πολιτική ουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογήρου, προβλέποντας ότι πολλοί από τους απόντες της σημερινής διαδικασίας, που δεν θέλουν να αναλάβουν τη «δημοκρατική ευθύνη» και να τοποθετηθούν για τους ποινικούς Κώδικες, θα μπορούν την επόμενη ημέρα της ψήφισης τους, να δημιουργήσουν όποιο παιχνίδι πολιτικής σκοπιμότητας τους εξυπηρετεί και να επικρίνουν τις μεταρρυθμίσεις.
Ο κ. Καλογήρου είπε ακόμη ότι αυτές τις ημέρες «ζούμε ένα ακόμη προσβλητικό παιχνίδι», αναφορικά με την ανάδειξη της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και την «απόλυτα συνταγματική διαδικασία» που ακολουθήθηκε. «Η καλύτερη απάντηση σε αυτά τα προσβλητικά πολιτικά παιχνίδια είναι η ανάληψη ευθύνης από την πλευρά της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ», είπε.
Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης σχολίασε και την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων. «Δεν ξέρω αν επιτρέπεται σε μια Ένωση Εισαγγελέων να υποδεικνύει προς τη νομοθετική εξουσία τι να πράξει. Γιατί με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση δεν εκφράζονται μόνο κάποιοι προβληματισμοί. Μας καλεί και σας καλεί να αποσύρουμε τα νομοσχέδια», είπε ο κ. Καλογήρου, εκφράζοντας την απορία του πώς μια τέτοια ανακοίνωση έρχεται την τελευταία στιγμή και ενώ έχει προηγηθεί όχι μόνο η διαβούλευση, αλλά οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές έχουν λάβει υπόψη τους τις παρατηρήσεις και της Ένωσης.
«Έχουμε ένα δικαστικό σώμα που προσπαθεί να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, χωρίς τα μέσα, χωρίς αρκετό προσωπικό και εφόδια, για να αντιμετωπίσει το ποινικό φαινόμενο. Και έρχεται σήμερα η Ένωση να πει τι; Ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει να παραγράψει υποθέσεις;», είπε και πρόσθεσε: «Λυπάμαι εξαιρετικά. Είχα και έχω καλή σχέση με όλες τις Δικαστικές Ενώσεις. Προσπάθησα όλους αυτούς τους μήνες και καταφέραμε να έχουμε ανοιχτές πόρτες στο υπουργείο και ανοιχτά αφτιά, προσπαθήσαμε να διορθώσουμε προβλήματα, μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, και ειλικρινά λυπάμαι με αυτή τη δημόσια τοποθέτηση της Ένωσης».