Δευτέρα 14/6/2021

Εγκαινιάστηκε το πρώτο αποτεφρωτήριο της Ελλάδας (video)

Σήμερα έγιναν τα εγκαίνια του μοναδικού αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα, ενώ κατά την επίσημη παρουσίασή του ο Αντώνης Αλακιώτης, μέλος του ΔΣ του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης, δήλωσε πως οι αποτεφρώσεις γίνονται πλέον και στη χώρα μας από τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η προσπάθεια για την κατασκευή αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1996, ενώ ο ισχύων νόμος υιοθετήθηκε πριν από 13 χρόνια. Από τότε χρειάστηκε μια σειρά τροπολογιών, προκειμένου να γίνει εφικτή η κατασκευή ιδιωτικού αποτεφρωτηρίου. Για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις η νομοθεσία προβλέπει περιοδικούς ελέγχους από την Περιφέρεια. Για τους αέριους ρύπους ο έλεγχος θα είναι εξάμηνος.

Ο κ. Αλακιώτης επισήμανε πως στο εξής μειώνεται σημαντικά το κόστος για τις οικογένειες που προτίθενται να προχωρήσουν σε αποτέφρωση, αφού προηγουμένως έπρεπε κανείς να πηγαίνει για αποτέφρωση στη Βουλγαρία. Συγκεκριμένα, το κόστος, που ζητάει το αποτεφρωτήριο για την κάθε αποτέφρωση συν το κόστος από το γραφείο τελετών αναλύεται στα 600 ευρώ.

Όσον αφορά το πρόσθετο βήμα, που θα πρέπει να κάνει μια οικογένεια για την αποτέφρωση, είναι η προσκόμιση βεβαίωσης ιατροδικαστή ότι δεν απαιτείται σχετική διερεύνηση για τα αίτια θανάτου, κάτι που δεν είναι απαραίτητο για τον ενταφιασμό.

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση εκτός από τους δύο κλιβάνους περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χώρο αναμονής για τους συγγενείς, σημείο πώλησης τεφροδόχων και αναψυκτήριο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ