Πεδίο μάχης και η Θεσσαλονίκη στην πορεία διαμαρτυρίας για τον 16χρονο – Δύο συλλήψεις και δεκάδες προσαγωγές στην Αθήνα

Must Read

Η ισχυρή παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή ήταν αρκετή από μόνη της για να ξεσπάσουν σοβαρά επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη, μετά την πολυπληθή πορεία διαμαρτυρίας για την ανθρωποκτονία του 16χρονου Ρομά από αστυνομικό, στην οποία συμμετείχαν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, φοιτητές, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αλλά και απλοί πολίτες.

Οι αναταραχές σημειώθηκαν στην Καμάρα, όταν κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες και δεκάδες βόμβες μολότοφ προς τα ΜΑΤ που είχαν στήσει φραγμό επί της οδού Εγνατίας, στο ύψος του κτηρίου της ΕΥΑΘ, με τους αστυνομικούς να απαντούν με χρήση κρότου – λάμψης αλλά και με την «Αύρα», η οποία εκτόξευε νερό στους κουκουλοφόρους.

https://youtu.be/w-iMQOgKhgE

Τα επεισόδια γρήγορα μεταφέρθηκαν και στην οδό Γούναρη, μπροστά στη Ροτόντα, ενώ λίγη ώρα αργότερα, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησαν εννέα προσαγωγές υπόπτων, τους οποίους εντόπισαν στα γύρω στενά.

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομίας, οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν μαζικά για τον πυροβολισμό που δέχθηκε στο κεφάλι ο 16χρονος Ρομά από τον αστυνομικό της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ο οποίος, τελικά, αποδείχτηκε μοιραίος.

https://youtu.be/DcvqMSiO0iY

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, συνολικά 35 ήταν τα άτομα που προσήχθησαν μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν απόψε το βράδυ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τη μία από τις προσαγωγές να μετατρέπεται σε σύλληψη.

«Απογευματινές ώρες σήμερα (13-12-2022), με πρωτοβουλία διαφόρων φορέων και συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης συγκεντρώσεις και πορείες, όπου συμμετείχαν περίπου 3.000 άτομα, τα οποία κινήθηκαν σε κεντρικές οδούς της πόλης. Μετά το τέλος των πορειών, ομάδα ατόμων κινούμενη στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου πόλης, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, προέβησαν σε ρίψεις αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών (μολότοφ) και αντικειμένων εναντίον των παρευρισκομένων αστυνομικών δυνάμεων, καθώς επίσης έθεσαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. Μέχρι στιγμής προσήχθησαν τριανταπέντε (35) άτομα και συνελήφθη ένα εξ’ αυτών.»




Συλλήψεις και προσαγωγές για τα επεισόδια στην Αθήνα

Σε συνολικά 26 προσαγωγές υπόπτων προχώρησε η αστυνομία για τα επεισόδια που έγιναν νωρίτερα στο κέντρο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της πορείας διαμαρτυρίας για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά, με τις δύο εξ αυτών να μετατρέπονται σε συλλήψεις.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ, με ομάδα που ξέκοψε από τους διαδηλωτές να ρίχνει πέτρες και μολότοφ στους αστυνομικούς, που απάντησαν με χημικά και κρότου λάμψης.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΕΛ.ΑΣ αναφέρει τα εξής:

«Με πρωτοβουλία διαφόρων οργανώσεων και συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκε σταδιακή συγκέντρωση 2.500 περίπου ατόμων στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι συγκεντρωμένοι αφού κατέλαβαν το οδόστρωμα της Πανεπιστημίου έμπροσθεν των Προπυλαίων, πορεύθηκαν μέσω των οδών Πανεπιστημίου, Αιόλου, Σταδίου, Πλατεία Συντάγματος, Όθωνος, Λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας και Πανεπιστημίου.

Ο κύριος όγκος της πορείας, με σταδιακές αποχωρήσεις, κατέληξε στην Πλατεία Ομονοίας στις 20:35. Στο διάστημα της συγκέντρωσης και της πορείας πραγματοποιήθηκαν σταδιακές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο που κινήθηκε η πορεία.

Κατά τη διάρκεια του δρομολογίου και περί ώρα 19:50, αποσπασθείσες ομάδες ατόμων εκδήλωσαν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών στην συμβολή της Πανεπιστημίου με την οδό Σανταρόζα και της Σταδίου με την οδό Αμερικής, καθώς και στην Πλατεία Ομόνοιας, με ρίψη πετρών και άλλων αντικειμένων, με τις διατεθειμένες αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση των αναγκαίων μέσων.

Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί 26 άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν οι δύο και την υπόθεση χειρίζεται προανακριτικά η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.»

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This