Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία των ασθενών από τις ελλείψεις στα φάρμακα – Κάλυψη της ζήτησης με γενόσημα

Με τεφτέρια και... λίστες αναμονής δουλεύουν τα φαρμακεία!

Must Read

Έξαρση ιώσεων, μείωση της διεθνούς παραγωγής, αλλά και συνταγές φαρμάκων για συγκεκριμένη δραστική ουσία και όχι σκεύασμα, αποτελούν το «κοκτέιλ» που δυναμιτίζει την ελληνική πραγματικότητα στον χώρο της υγείας.

Οι ελληνικές οικογένειες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από τις ελλείψεις των φαρμάκων, την ώρα που ο ΕΟΦ δημοσίευση λίστα με 162 σκευάσματα που βρίσκονται σε σοβαρή έλλειψη εν μέσω των διαβεβαιώσεων του Θάνου Πλεύρη ότι «η αγορά αναμένεται σύντομα να ομαλοποιηθεί». Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παραδέχεται εμμέσως το πρόβλημα λέγοντας πως με γενόσημα θα αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις, ενώ επιμένει πως «χώρα μας αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα σε πολύ μικρότερο βαθμό από άλλες χώρες». Όμως ο ΕΟΦ δεν διστάζει να «αδειάσει» ουσιαστικά τα λεγόμενα του Υπουργού Υγείας. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Η επάρκεια των φαρμάκων στην Ελληνική αγορά είναι απολύτως διασφαλισμένη», έλεγε την περασμένη Τετάρτη ο Θάνος Πλεύρης. Μάλιστα, συμπλήρωνε πως «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας ειδικά στους γονείς για να στοκάρουν φάρμακα καθώς λόγω της βιομηχανίας μας η τροφοδοσία στην αγορά είναι διασφαλισμένη». Ο ΕΟΦ, ωστόσο, δεν δείχνει να είναι το ίδιο «αισιόδοξος» καθώς τα σκευάσματα που παρουσιάζουν σημαντική έλλειψη είναι πάρα πολλά.

162 φάρμακα είναι σε έλλειψη

Στη λίστα με τα 162 σκευάσματα που βρίσκονται σε σοβαρή έλλειψη περιλαμβάνονται 71 φάρμακα κοινότητας, 20 νοσοκομειακά, 6 εμβόλια και 65 σκευάσματα αρμοδιότητας του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Ανάμεσα στα σκευάσματα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων, βρίσκονται πολύ γνωστά αντιυπερτασικά, αντιβιοτικά, ψυχιατρικά, αντιβηχικά, αντισυλληπτικά, αναλγητικά και φάρμακα για τον θυρεοειδή και την ημικρανία. Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΦ, τις τελευταίες μέρες υπήρξε αποκατάσταση για μόλις τέσσερα από τα παραπάνω προϊόντα. Για πέντε εξ αυτών οι υπεύθυνοι του Οργανισμού σημειώνουν πως υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής από το εξωτερικό με ατομική παραγγελία. Σημειώνεται πως για ορισμένα εξ αυτών δόθηκε εντολή για αναζήτηση στο εξωτερικό. Για τα 7 από τα 20 νοσοκομειακά φάρμακα που λείπουν, σημειώνεται πως υπάρχει πανευρωπαϊκή έλλειψη.

 






Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί το υπουργείο Υγείας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προς τον ΕΟΦ για τη διασφάλιση επάρκειας της αγοράς σε φάρμακα και ζητά την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας για τα αποθέματα ασφαλείας από τις εταιρείες. «Να μην υπάρχει εφησυχασμός από τον ΕΟΦ στη δήλωση μερικής επάρκειας από τις εταιρείες που είναι σύνηθες το τελευταίο διάστημα όταν γνωρίζουμε ότι αυτό οδηγεί σε ελλείψεις στην αγορά, καθώς επίσης στις αγωνιώδεις προσπάθειες των πολιτών και των φαρμακείων των νοσοκομείων στην εξεύρεση συγκεκριμένων φαρμάκων. Να τεθεί όριο στις εξαγωγές φαρμάκων προκειμένου να μην τα στερείται η εγχώρια αγορά επικαλούμενοι την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθείται. Δεν μπορεί η φαρμακευτική δαπάνη να είναι ανεξέλεγκτη. Πάνω από το κέρδος των εταιρειών προτάσσουμε την επάρκεια σε φάρμακα της ελληνικής αγοράς. Το φάρμακο είναι πολύτιμο κοινωνικό αγαθό για τη δημόσια υγεία και δεν πρέπει να στερείται από κανέναν».

 




Διαβάστε ακόμα:

Η γρίπη καλπάζει: «Έμφραγμα» στα παιδιατρικά νοσοκομεία, τεράστιες λίστες αναμονής στα φαρμακεία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This