Μάχη στο παραλιακό μέτωπο στο Βελεστίνο – Συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις στη Ρόδο

Έσβησαν οι φωτιές σε Λαμία και Τιθορέα - Καλύτερη η εικόνα σε Κάρυστο και Αίγιο - Φωτιά στην Κύμη

Must Read

Μαίνεται από χθες το απόγευμα η φωτιά που ξέσπασε στο Βελεστίνο με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν μεγάλη μάχη με τις φλόγες.

Από το πρωί η μάχη με τις φλόγες επικεντρώνονται στο παραλιακό κομμάτι προς Νέα Αγχίαλο, στον Μάραθο, την Κριθαριά και τη Χρυσή Ακτή Παναγίας, όπου από νωρίς το πρωί εκτός από τις επίγειες δυνάμεις επιχειρούν τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

 

Το χθεσινό βράδυ ήταν ένας πραγματικός εφιάλτης καθώς το 112 ηχούσε συνεχώς ώστε οι κάτοικοι να απομακρυνθούν από περιοχές για να μην κινδυνέψουν από την φωτιά.

Λίγο μετά τις 1:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του οικισμού Μελισσάτικα να εκκενώσουν την περιοχή προς το Βόλο.

Στην συνέχεια στις 05:30 τα ξημερώματα με νέο μήνυμα της η Πολιτική Προστασία ζήτησε την εκκένωση των περιοχών Χρυσή Ακτή Παναγιάς, Βελανιδιά, Μάραθο και Κριθάρια.

Λίγο αργότερα, στις 5:46 εστάλη και νέο 112 για τις περιοχές Πευκάκια, Αλυκές, Αγ. Γεώργιος και Νέα Αγχίαλος.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ από τα πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν από αέρος 3 αεροπλάνα και 1 ελικόπτερα.

Δείτε φωτογραφίες από την σημερινή μάχη:

Στην Λαμία

Καλύτερη είναι η εικόνα της φωτιάς στην Λαμία στην οποία ξέσπασε χθες το απόγευμα φωτιά μέσα στην πόλη, στην περιοχή του Κάστρου.

Από χθες στις 8:00 το βράδυ, που κόπασαν οι άνεμοι, έσβησαν και τα τελευταία μέτωπα της πυρκαγιάς, ενώ σταμάτησαν και οι αναζωπυρώσεις. Έτσι δόθηκε η ευκαιρία στις επίγειες δυνάμεις των πυροσβεστών και στους εθελοντές μέσα σε λίγες ώρες να ελέγξουν απολύτως την κατάσταση, σβήνοντας και τις τελευταίες εστίες στα μέτωπα της φωτιάς.

Μέχρι το ξημέρωμα έσβησαν και τα τελευταία «καντηλάκια» τα οποία υπήρχαν, ενώ ως τις πρώτες πρωινές ώρες συνεργεία της ΔΕΗ αποκατέστησαν ζημιές σε ένα τμήμα του ηλεκτρικού δικτύου, δίνοντας ρεύμα σε εκατοντάδες νοικοκυριά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν καταστραφεί κολώνες, έχουν καεί μετασχηματιστές, έχουν προβλήματα ακόμη και υποσταθμοί της ΔΕΗ, που υπήρχαν στο συγκεκριμένο σημείο.


Μέχρι αυτή την ώρα υπάρχει πλήρης άπνοια, γεγονός το οποίο διευκολύνει τα μέγιστα τις δυνάμεις πυρόσβεσης ακόμη και για τις τελευταίες ενέργειες με το πρώτο φως της μέρας.
Αν και οι καταγραφές των ζημιών αναμένεται να γίνουν σήμερα από συνεργεία του δήμου, οι πρώτες εκτιμήσεις από επιτελείς που επισκέφθηκαν ένα προς ένα όλα τα σπίτια κάνουν λόγο για ζημιές σε αποθηκευτικούς χώρους, σε βοηθητικούς χώρους κατοικιών, ακόμη και σε προσόψεις σπιτιών, όμως δεν εντόπισαν σπίτι που να έχει επεκταθεί η φωτιά και να το έχει καταστρέψει.
Δείτε φωτογραφίες από την χθεσινή εικόνα της φωτιάς:

Παράλληλα έχουν καταστραφεί ελαιοπερίβολα, αλλά και σταβλικές εγκαταστάσεις, ενώ σε δεκάδες περιπτώσεις μπόρεσαν και απομάκρυναν, είτε τα ζώα που υπήρχαν, είτε ακόμη ορισμένα οικόσιτα ζώα, σε αγροικίες της περιοχής.

Σήμερα ωστόσο αναμένεται να ξεκινήσει η πλήρης καταγραφή των ζημιών.

Την ίδια στιγμή, τις πρώτες πρωινές ώρες τελείωσε και ο εφιάλτης για την Τιθορέα και την Ελάτεια.

Με συντονισμένες προσπάθειες οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι αγρότες της περιοχής και οι εθελοντικές οργανώσεις έδωσαν μία πραγματική μάχη μέσα στην αγροτική περιοχή με ό,τι μέσο μπορούσαν και σταμάτησαν τις φλόγες.

Τρακτέρ, χωματουργικά μηχανήματα πυροσβεστικά οχήματα αλλά και αρκετοί πολίτες μαζί με τους πυροσβέστες κυνηγούσαν τις φλόγες και τις πρόλαβαν πριν αυτές μπορέσουν να φτάσουν μέχρι την Ελάτεια ή να συνεχίσουν σε δασική περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συγκεκριμένη πυρκαγιά έκανε την εμφάνισή της και άλλη μικρότερη σε άλλη περιοχή, χιλιόμετρα μακρύτερα, στα όρια της Αμφίκλειας με το Πολύδροσο. Η άμεση όμως επέμβαση είχε αίσιο αποτέλεσμα, καθώς αν προχωρούσε θα κατευθυνόταν προς το Πολύδροσο και τον Παρνασσό.

Συνεχίζεται η μάχη στα πύρινα μέτωπα

Την ίδια στιγμή για 10η ημέρα, συνεχίζει να κατακαίει την Ρόδο η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα.

Κατά την διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν μικρές αναζωπυρώσεις κοντά στα χωριά Βάτι και στο Γεννάδι. Στην Ρόδο τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από το πρωί 3 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα.

 

Βελτιωμένη είναι η εικόνα και στην Κέρκυρα όπου η φωτιά είναι σε ύφεση, αλλά και εκεί όμως υπάρχουν ακόμα διάσπαρτες εστίες. Στην Κέρκυρα από το πρωί επιχειρεί από αέρα 1 ελικόπτερο.

Στην Κάρυστο οι προσπάθειες της πυροσβεστικής έχουν επικεντρωθεί στην περιοχή του Αντιά, ενώ παράλληλα υπάρχουν διάσπαρτες εστίες πλησίον του Πλατανιστού.

Σχετικά με την φωτιά στο Αίγιο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, παρουσιάζεται εικόνα ύφεσης, και αν και υπήρχαν μικρές αναζωπυρώσεις μέσα στην ημέρα σε δύσβατα σημεία, ήταν όλες εντός της περιμέτρου και αντιμετωπίστηκαν.

Νέα φωτιά στην Κύμη

Συναγερμός σήμανε λίγο μετά τις 9:30 το πρωί της Πέμπτης στην πυροσβεστική για νέα φωτιά στην Κύμη, στην περιοχή Προφήτης Ηλίας, κοντά στο νοσοκομείο.Η φωτια καίει ελιές και αγροτοδασική εκταση χωρίς να απειλεί το νοσοκομείο.

Για την κατάσβεση επιχειρούν 17 πυροσβέστες με οχτώ οχήματα ενώ ρίψεις νερού κάνουν δύο ελικόπτερα

Δείτε επίσης:

Η Ελλάδα «λυγίζει» απέναντι στον πύρινο εφιάλτη, αλλά η κυβέρνηση αρνείται βοήθεια από την Τσεχία
 
Συντριβή Canadair: Σε δύο μήνες το πόρισμα για την τραγωδία – Σήμερα η κηδεία του Περικλή Στεφανίδη

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This