Φωτιά στη Αρχαία Ολυμπία: «Αν δεν ήταν ήδη εδώ τα ελικόπτερα, θα καίγονταν τα αρχαία!», λέει ο δήμαρχος

Επαναλαμβάνει ότι η φωτιά είναι θέμα εμπρησμού

Must Read

Την βεβαιότητα ότι ο οικισμός της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και ο αρχαιολογικός χώρος θα είχε καεί αν δεν ήταν ήδη στην περιοχή εναέρια μέσα, εξέφρασε ο δήμαρχος Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε:

«Αν δεν είχαν προηγηθεί χθες, πριν μια ώρα περίπου, οι δυο πυρκαγιές στις Καρούτες και στην Παλαιοβαρβάσαινα και δεν είχαμε τα εναερία μέσα στον αέρα, η φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τον οικισμό της Αρχαίας Ολύμπιας, στην είσοδο της, σε μισή ώρα θα είχε φτάσει μέσα στο χωριό, στον αρχαιολογικό χώρο, νομίζω ότι αυτό μας έσωσε».

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας υποστήριξε ότι η φωτιά ήταν εμπρησμός καθώς μπήκε σε τρία διαφορετικά την ίδια ώρα.

«Η φωτιά ξεκίνησε δίπλα στο ίδιο σημείο, δίπλα στην Εθνική Οδό, όπως στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007, μάλιστα δύο μέρες πριν είχαν εκδηλωθεί δύο πυρκαγιές στο ίδιο σημείο, οι οποίες είχαν ελεγχθεί πολύ γρήγορα», τόνισε.

Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, η φωτιά έχει σβήσει, αλλά χρειάζεται περιφρούρηση σε περίπτωση που ξεσπάσουν εκ νέου εστίες.

Βελτιωμένη η εικόνα στην περιοχή

Καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες στα πύρινα μέτωπα σε Παλαιοβαρβάσαινα και Σαλμώνη του δήμου Πύργου καθώς και στην περιοχή Φαναράς του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Ωστόσο, χθες είχε σημάνει συναγερμός καθώς οι φλόγες στην Ηλεία έφτασαν κοντά σε σπίτια γι’αυτό και δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης τεσσάρων οικισμών.

Δείτε το μήνυμα:

Ωστόσο, στην Παλαιοβαρβάσαινα το κλίμα είναι «βαρύ» καθώς κάηκε το δάσος που αγωνιζόταν να αναγεννηθεί από τις φωτιές του 2021.

Με τις φλόγες να πλησιάζουν στα 800 μέτρα σπίτια σε τέσσερις οικισμούς, οι υπόνοιες για εμπρησμό εντείνονται στην Ηλεία, καθώς η φωτιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρία μέτωπα. Η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων από ξηρά και αέρα απέτρεψε τα χειρότερα, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία με το πρωτόκολλο πυρασφάλειας του αρχαιολογικού χώρου να ενεργοποιείται προληπτικά.Οι Αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή ενός 65χρονου από το χωριό Μουριά, ενώ στην περιοχή βρέθηκε και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.


Στο μέτωπο της Νέας Αγχιάλου, οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει στην καθημερινότητα τους, ωστόσο, δεν θα είναι εύκολο να ξεχάσουν όσα έζησαν την Πέμπτη όταν όταν η πυρκαγιά που βρισκόταν σε εξέλιξη στην περιοχή  έφθασε στην αποθήκη πυρομαχικών στην 111 Πτέρυγα Μάχης και ακολούθησαν σκηνές «Αποκάλυψης« με εκρήξεις πυρομαχικών.. Η καταγραφή των ζημιών έχει αρχίσει. Επιχειρήσεις και σπίτια υπέστησαν μεγάλες καταστροφές.
Χθες, ο Βασίλης Κικίλιας υποδέχθηκε στην Πολιτική Προστασία τον Αμερικανό πρέσβη Τζόρτζ Τσούνης και ενημέρωσε ότι οι ΗΠΑ ενισχύουν τις δυνάμεις της Ελλάδας με τέσσερα ελικόπτερα Blackhawk που ήδη επιχειρούν στο Στεφανοβίκειο του Βόλου και αλλα 3 Σινούκ που αναμένονται σύντομα.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, από σήμερα έως και την Τετάρτη 2 Αυγούστου, θα υλοποιήσει – υπό τις οδηγίες του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκου Δένδια – σχέδιο εκτάκτων επιθεωρήσεων και αξιολογήσεων μέτρων ασφαλείας και πυρασφαλείας, αποθηκών και χώρων φύλαξης πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και καυσίμων σε σχηματισμούς και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Δείτε επίσης:

Φρίκη στην Κατερίνη: Κάηκε ζωντανή μέσα στο αυτοκίνητό της!

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία – Σαφείς υπόνοιες για εμπρησμό αφήνει ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας

Βελτιωμένη εικόνα στις φωτιές σε Πύργο και Α. Ολυμπία – Κανονικά τα δρομολόγια τρένου Λάρισα-Βόλος

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This