Αδιανόητο αλαλούμ για την τραγωδία στη Λιβύη: Μιλούσαν για τραυματίες ενώ ετοίμαζαν σάκους για τις σορούς

Μέσα σε λίγες ώρες οργανώθηκε πρόχειρα η ελληνική αποστολή - Αποκαλυπτικό δημοσίευμα για το μπάχαλο

Must Read

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η προχειρότητα και το μπάχαλο που επικράτησε μετά από την τραγωδία στη Λιβύη όπου Έλληνες ένστολοι και μέλη της αποστολής που είχαν στόχο να βοηθήσουν στις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel», βρήκαν φριχτό θάνατο εν καιρώ ειρήνης.

Η είδηση έφτασε στην Ελλάδα με μεγάλη καθυστέρηση το απόγευμα της Κυριακής ενώ κανένας από το ΓΕΕΘΑ δεν επιβεβαίωνε την τραγική κατάληξη. Στην ανακοίνωση γινόταν αναφορά για «τροχαίο δυστύχημα» στο οποίο ενεπλάκη το λεωφορείο της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής και για ελαφρά τραυματισμένους. Αργότερα εκδόθηκε νέα ανακοίνωση που έκανε λόγο για τρεις νεκρούς και δύο αγνοούμενους, ενώ στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι οι νεκροί ήταν πέντε, μεταξύ των οποίων, δύο διερμηνείς του ΥΠΕΞ, ένα στέλεχος του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και δύο νοσηλεύτριες του Υγειονομικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την ίδια ώρα, κι ενώ μεταδίδονται συγκεχυμένες πληροφορίες για το τι συνέβη στη Βεγγάζη, σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή» αποκαλύπτει το χάος και τις ευθύνες για την ελληνική αποστολή. Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο ποιος είχε την ευθύνη για την ελληνική αποστολή και ποιος ήταν ο χαρακτήρας της. Αν η αποστολή ήταν διπλωματική, την ευθύνη έχει ο Γενικός Πρόξενος Σταύρος Βενιζέλος και το ΥΠΕΞ, ενώ αν ήταν στρατιωτική αποστολή το πρόσταγμα είχε το υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το οποίο επικαλείται στρατιωτικές πηγές, την οργάνωση της αποστολής ανέλαβε η Διεύθυνση «Help Aid» του υπουργείου Εξωτερικών με τη συνδρομή του ΓΕΕΘΑ. Μάλιστα, 16 από τα 19 μέλη ήταν ένστολοι. Για ώρες ολόκληρες, η κυβέρνηση και η στρατιωτική ηγεσία δεν είχαν ιδέα για το τι είχε συμβεί και είχε προκληθεί σύγχυση για το ποιος είχε την ευθύνη της ελληνικής αποστολής.

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, δεν είναι ξεκάθαρο αν η ελληνική αποστολή είχε στρατιωτική συνοδεία, όπως προβλέπεται. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι όταν το λεωφορείο έφυγε από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης, το συνόδευαν δύο στρατιωτικά οχήματα των δυνάμεων του στρατάρχη Χαφτάρ. Όμως παραμένει άγνωστο το αν υπήρχε συνοδεία και όταν σημειώθηκε η σύγκρουση.

Παράλληλα, το δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι τα μέλη της αποστολής ενημερώθηκαν για την αποστολή τους αφού πρώτα ανακοινώθηκε η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας με C-130. Πρόκειται για μια αποστολή που οργανώθηκε σε λίγες ώρες, αναφέρουν πηγές στην «Κ», ενώ αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι ακόμα και όταν τα μέλη έφτασαν στη Βεγγάζη, δεν είχε αποφασιστεί που θα διαμείνει. Επιπροσθέτως, δεν είναι σαφές αν υπήρχαν και αν αξιοποιήθηκαν όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες και με ποια κριτήρια επελέγη η συγκεκριμένη διαδρομή.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωναν τραυματίες χωρίς να γίνεται για νεκρούς, είχαν  ήδη ζητήσει «από το πλήρωμα του του C-130 που τέθηκε σε ετοιμότητα για να μεταβεί στη Βεγγάζη να έχει μαζί του σάκους για τον επαναπατρισμό σορών».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αναμένεται να εξεταστεί το όχημα που μετέφερε την ελληνική αποστολή, «το οποίο φέρεται να ήταν καινούργιο καθώς και το αν προηγήθηκε έλεγχος του οχήματος πριν επιβιβαστεί η ομάδα».

Άγνοια της κυβέρνησης!

Στο μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει πως ακόμα δεν γνωρίζει τι ακριβώς έγινε στην Λιβύη που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι πέντε Έλληνες!

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης: «Ακόμα δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα τι συνέβη».

Δείτε τις δηλώσεις του:

 

Σε συνέντευξή του, στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο Π. Μαρινάκης ανέφερε: «Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα τρομερό αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να το πούμε εμείς με βεβαιότητα. Τι συνέβη, τι δε συνέβη ούτε μπορώ εγώ να σας πω πριν γίνει η σχετική έρευνα, πριν δοθούν οι αρμόδιες επίσημες απαντήσεις από το υπουργείο Άμυνας. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα γίνει άμεση διερεύνηση των αιτιών και βέβαια του οδηγού.  Τι συνέβη, ποια είναι η ευθύνη που οι άνθρωποι αυτοί δεν γύρισαν στην πατρίδα μας μετά από την ανθρωπιστική βοήθεια για την οποία συνέτρεξαν», ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ για το μπάχαλο με τις ανακοινώσεις υποστήριξε:  «Ως προς την ενημέρωση, αυτό το οποίο μας λέει το υπουργείο Άμυνας είναι ότι υπήρχε αυτή η ενημέρωση αρχικά από το κράτος της Λιβύης. Δεν υπήρχε η δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας λόγω της κατάστασης που επικρατεί εκεί. Και επειδή δεν κινείται με δημοσιογραφικούς χρόνους ή όρους, όπως αντιλαμβάνεστε, η υπηρεσιακή ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ και από το υπουργείο Άμυνας, υπήρχε η αντίστοιχη ενημέρωση που λάμβανε από τις κρατικές αρχές. Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν το καθήκον τους σε πολύ δύσκολες συνθήκες».

Δείτε επίσης:

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This