Ζεσταίνουν… τα τρακτέρ οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής

Ζητούν συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα

Must Read

Έτοιμοι και αποφασισμένοι να βγουν στους δρόμους! Και τα τρακτέρ ανάβουν μηχανές…

Πιο συγκεκριμένα, επιστολή διαμαρτυρίας στην οποία επισημαίνονται τα αιτήματα των ελαιοπαραγωγών του νομού Χαλκιδικής, παρέδωσαν σε εκπρόσωπο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αγρότες της περιοχής!

Οι αγρότες συμμετέχουν στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις για τα ζητήματα που αφορούν την ακαρπία και της έλλειψη παραγωγής ελαιόλαδου. Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν από τις ομοσπονδίες αγροτικών συλλόγων σε πανελλαδικό επίπεδο. Μεταξύ των αιτημάτων συμπεριλαμβάνονται η αναπλήρωση του εισοδήματός τους με 200 ευρώ ανά στρέμμα, η μείωση του κόστους παραγωγής, η θέσπιση κατώτατων εγγυημένων τιμών, η αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ, η στελέχωση των υπηρεσιών και η προστασία της πρώτης κατοικίας όπως και των χωραφιών τους.

Οι επικεφαλής των αγροτικών συνεταιρισμών ζήτησαν άμεσα συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, τονίζοντας ότι στο πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου θα επανεξετάσουν τα δεδομένα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ξεκινήσουν μαζικές κινητοποιήσεις, βγάζοντας τα γεωργικά τους οχήματα στους δρόμους!

«Η ακαρπία ανά περιοχή στον νομό μας κυμαίνεται από 80% έως 100%, ενώ η καλλιέργεια δεν είναι επιλέξιμη από τον ΕΛΓΑ για αποζημίωση», δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβιών, Θανάσης Χαλάτης, ως επικεφαλής της ομάδας παραγωγών και εκπρόσωπος των ελαιοπαραγωγών του νομού Χαλκιδικής. «Με το κόστος παραγωγής στα 800 ευρώ/στρέμμα, από 600 ευρώ/στρέμμα μέχρι και πέρυσι, καθίσταται σαφές ότι όχι μόνο δεν θα βγάλουμε τα έξοδά μας, αλλά θα βρεθούμε και χρεωμένοι», φωνάζουν οι παραγωγοί, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και χτυπώντας ηχηρό καμπανάκι στην κυβέρνηση, καθώς όπως λένε μένουν χωρίς εισόδημα και δουλειά.

Η επιστολή διαμαρτυρίας

«Δυστυχώς έχουμε πληγεί τόσο το 2021 με ποσοστά ακαρπίας 70% όσο και φέτος, το 2023, με ποσοστά ακαρπίας που κυμαίνονται από 80% έως και 100%», τονίζουν και προσθέτουν : «αντιλαμβάνεστε, σε πόσο μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο βρισκόμαστε». Ταυτόχρονα, αναφέρουν ότι παρά τις συζητήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη «δυστυχώς αυτό που εισπράττουμε είναι πως η πολιτεία μας δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να στηρίξει την Ελαιοκαλλιέργεια Πανελλαδικά, πολύ δε περισσότερο την επιτραπέζια ελιά Π.Ο.Π Χαλκιδικής.

Πιθανή άρνηση της πολιτείας να στηρίξει το προϊόν μας θέτει καθαρά σε κίνδυνο την νέα παραγωγική χρονιά του 2024, κάτι που σημαίνει ότι η απώλεια εισοδήματος για τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής κατά την επερχόμενη χρονική περίοδο μπορεί να αγγίξει τα 200.000.000 €, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς και την δυσμενή επίπτωση που μπορεί να επιφέρει και στον τομέα της μεταποίησης τότε το ύψος δύναται να αυξηθεί (εκτιμούμε άνω του 1.000.000.000 €). Αντιλαμβάνεστε ότι το οικονομικό πρόβλημα των ελαιοπαραγωγών θα έχει τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες της Χαλκιδικής μας. Υπάρχει σειρά ερωτημάτων, όπως ποια είναι η στρατηγική και ο εθνικός σχεδιασμός για τον Πρωτογενή τομέα και ειδικότερα για την ελαιοκομία, εν μέσω κλιματικής αλλαγής, ποιες είναι οι ενέργειες αντιστάθμισης και αναπλήρωσης της εκτιμώμενης απώλειας εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, αν μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού Ταμείου 2024 της ΕΕ η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να αντλήσει ποσά για να στηρίξει αποκλειστικά την ελαιοκαλλιέργεια και αν υπάρχει πρόθεση ένταξης κανονισμού με ειδικές διατάξεις για την αναπλήρωση των εισοδημάτων των ελαιοπαραγωγών εξαιτίας της ακαρπίας. ΕΛΙΑ σημαίνει ΕΛΛΑΔΑ. Εμείς οι αγρότες της Χαλκιδικής θέλουμε να είμαστε πάντα δυνατοί, να δουλεύουμε και να παράγουμε».

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές: «Στην περιοχή του νομού Χαλκιδικής πάνω από 20.000 παραγωγοί καλλιεργούν 330.000 στρέμματα πράσινης ελιάς Χαλκιδικής. Τα δέντρα υπολογίζονται σε περισσότερες από έξι εκατομμύρια ρίζες. Κατά μέσο όρο, η παραγωγή υπολογίζεται σε 50 κιλά/δέντρο, ενώ στον νομό Χαλκιδικής λειτουργούν πάνω από 150 μεταποιητικές μονάδες, με τη μικρότερη να επεξεργάζεται 500 τόνους ελιάς. Σε μια καλή χρονιά, στη Χαλκιδική, από την οποία προέρχεται το 50%–55% της επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα, η μέση παραγωγή διαμορφώνεται σε 120.000 τόνους, ενώ υπήρξαν και χρονιές, που ξεπέρασε ακόμη και τους 150.000 τόνους. Το προϊόν της Χαλκιδικής είναι 95% εξαγώγιμο και κατέχει το 45% των εξαγωγών επιτραπέζιας ελιάς πανελλαδικά, κάτι που σημαίνει ότι είναι εθνικό προϊόν».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This