SOS από την Δήμαρχο Γαύδου για μεταναστευτικές ροές: «Είναι ανάγκη να ληφθούν τώρα μέτρα»

«Η Γαύδος είναι το πιο ευαίσθητο κομμάτι της χώρας»

Must Read

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι κάτοικοι της Γαύδου, σχετικά με τις ολοένα αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές, την ώρα που το Λιμενικό Σώμα αδυνατεί να διαχειριστεί τις διαδοχικές καραβιές, λόγω σοβαρής υποστελέχωσης.

Όπως εξηγεί η Δήμαρχος Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, αυτή η κατάσταση έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο, ενώ υπογραμμίζει πως στο νησί δεν υπάρχουν οι υποδομές, ώστε να δεχτούν τον όγκο των μεταναστών που καταφθάνουν.

«Αυτό το κύμα, αυτός ο καινούργιος δρόμος έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο. Με άλλα λόγια, εμείς έχουμε αφίξεις από αρχές Οκτωβρίου, με μια συχνότητα που συνεχώς αυξανόταν. Μόλις ο καιρός είναι κάπως καλύτερος, βλέπαμε να φτάνουν ψαρόβαρκες με ανθρώπους πάνω και από τον Ιανουάριο είχαμε ενημερώσει το Υπουργείο και είχαμε στείλει έγγραφο για την κατάσταση που αντιμετωπίζαμε. Διότι, τη Γαύδο, την έχουν πολλοί στο μυαλό τους σαν ένα ειδυλλιακό τόπο διακοπών και τίποτε άλλο», ανέφερε αρχικά και συνέχισε:

«Όμως, στην πραγματικότητα η Γαύδος έχει και κατοίκους. Τώρα το χειμώνα είναι 60 με 70 άνθρωποι στο νησί και πολλοί από αυτούς είναι ηλικιωμένοι, οι οποίοι παλεύουν με πολλές δυσκολίες να κρατήσουν το νησί, να είναι αποκλεισμένοι πολύ συχνά και να έχουν ανάγκη στήριξης. Αυτοί οι άνθρωποι τώρα βρίσκονται να αναλαμβάνουν το φορτίο να υποστηρίξουν άλλους ανθρώπους, ταλαιπωρημένους που φτάνουν στο νησί, καραβιές-καραβιές, ταλαιπωρημένοι και καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι κάτι που από την αρχή μας δημιούργησε μεγάλη δυσκολία, γιατί δεν υπάρχει στο νησί καμία υποδομή».

«Τώρα η Γαύδος είναι το πιο ευαίσθητο κομμάτι της χώρας»

Η δήμαρχος του νησιού εξηγεί πως πρέπει την κατάσταση να αναλάβει το αρμόδιο Υπουργείο, τονίζοντας πως είναι επιτακτικό να βρεθεί λύση.

«Νομίζω ότι έχει αρχίσει να το αντιλαμβάνεται το θέμα ότι υπάρχει πια ότι είναι γεγονός αυτό και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα. Περιμένουμε τον Υπουργό. Ανακοινώθηκε χθες νομίζω ότι θα έρθει τις επόμενες μέρες στο νησί για να διαπιστώσει την κατάσταση, να συζητήσουμε και να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις και για το νησί αλλά και για τους ανθρώπους αυτούς (…)», επεσήμανε η Λίλιαν Στεφανάκη και κατέληξε:

«Τώρα η Γαύδος είναι το πιο ευαίσθητο κομμάτι της χώρας. Μιλάμε εδώ πέρα θέλει υποστήριξη. Είναι η άκρη της Ευρώπης. Πραγματικά είναι σε μεγάλο κίνδυνο».

«Περιμένουν χιλιάδες μετανάστες στην Αφρική»

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά και ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης, Βασίλης Κατσικανδαράκης, εκτιμώντας πως η κατάσταση διαρκώς εντείνεται, καθώς μέσα λιγότερο από τρεις μήνες έχουν φτάσει 1.300 άτομα.

«Η πίεση που μας ασκείται ειδικά στις πλάτες των λιμενικών και των στελεχών μας, είναι πλέον αφόρητη. Από τον Οκτώβριο που είχαμε τις πρώτες καραβιές μέχρι και τώρα βλέπω ότι είναι πολύ αυξητική η τάση, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα», είπε αρχικά ο κ. Κατσικανδαράκης και συνέχισε:

«Μόνο σε 2,5 μήνες του 2024 είχαν καταφθάσει 1.300 άτομα. Το 2013 έκλεισε με 16 περιστατικά και περίπου 790 με 800 μετανάστες. Τώρα, μέσα σε δυόμιση μήνες έχουμε 23 περιστατικά και 1.300 περίπου μετανάστες. Από τώρα και στο εξής όμως, που θα είναι ο καιρός καλός και ενόψει καλοκαιριού, καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει».

Στην προβληματική αυτή κατάσταση έρχεται να προστεθεί και το γεγονός της υποστελέχωσης του Λιμενικού, σύμφωνα με τον ίδιο. «Είμαστε στο 50% των δυνάμεων μας. Οι υπηρεσίες μας είναι υποστελεχωμένες, περίπου στο 50% και καταλαβαίνετε με αυτό το βάρος τώρα στις πλάτες των στελεχών μας και οι υπηρεσίες θα καταρρεύσουν. Στην Κρήτη και στη Γαύδο δεν υπάρχουν υποδομές για να φιλοξενήσουν αυτούς τους ανθρώπους», επεσήμανε, ενώ σε ερώτηση για το αν η Γαύδος κινδυνεύει να γίνει η νέα «Λαμπεντούζα» απάντησε:

«Οι αριθμοί το λένε από μόνοι τους. Όταν ένα νησάκι μικρό που έχει το χειμώνα 30 με 40 κατοίκους και κατακλύζεται καθημερινά με εκατοντάδες κόσμο, όταν βλέπουμε μάλιστα ότι το τριήμερο το προηγούμενο είχαμε 5 περιστατικά στη δικιά μας περιοχή και άλλα δύο στο νότιο του Ηρακλείου. Και ξέρουμε ότι στα βόρεια παράλια της Αφρικής είναι χιλιάδες κόσμος που περιμένει. Πάνω από 10.000 κόσμος περιμένει να έρθει. Αν λοιπόν, δεν γίνει κάποια πολιτική συνεννόηση, όπως έχει γίνει τώρα με τη Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα, αυτοί οι άνθρωποι έχουν βρει πλέον το δρομολόγιο και ξέρουν ότι το καλοκαίρι πλησιάζει. Οπότε πρέπει να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This