Η Δημόσια Διοίκηση ενισχύεται με «επιτελικούς» γραμματείς σε 13 υπουργεία

Must Read

Με έναν νέο θεσμό ενισχύεται το προσεχές διάστημα η Δημόσια Διοίκηση, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία επιλογής 13 υπηρεσιακών γραμματέων σε ισάριθμα υπουργεία.

Οι ενδιαφερόμενοι, που είναι τακτικοί υπάλληλοι του δημόσιου τομέα, κατέθεσαν τις αιτήσεις τους έως και την περασμένη Τρίτη 24/12 και αυτές τώρα είναι υπό επεξεργασία, ενώ θα ακολουθήσει αξιολόγηση από ειδική ανεξάρτητη πενταμελή επιτροπή, αποτελούμενη από τέσσερα στελέχη (αντιπροέδρους ή συμβούλους) του ΑΣΕΠ και από τον πρόεδρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Όπως ορίζεται στον νόμο για το επιτελικό κράτος που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, οι υπηρεσιακοί γραμματείς θα έχουν τριετή θητεία (με δυνατότητα ανανέωσης για ακόμη μία τριετία) με αρμοδιότητες διοικητικές, οικονομικές και συντονισμού του υπουργείου, ευρισκόμενοι σε ανοιχτή γραμμή με τη Γενική Γραμματεία Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού, αντίστοιχα.

Ουσιαστικά, πρόκειται για τους θεματοφύλακες της συνέχειας του υπουργείου, αφού αφενός θα διορίζονται από ανεξάρτητη επιτροπή και αφετέρου δεν θα αλλάζουν κάθε φορά που θα αλλάζει και η κυβέρνηση. «Κάνουμε πράξη τη συνέχεια της Διοίκησης. Τα προσόντα των υποψηφίων αναφέρονται από τον νόμο και κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για φωτογραφικές διατάξεις, όπως γινόταν επί προηγούμενης κυβέρνησης. Τότε που από τους 19 διοικητικούς γραμματείς, τους οποίους είχαν αποφασίσει να τοποθετήσουν, τελικά τοποθετήθηκε μόλις ένας», σημειώνει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας.

Στο ερώτημα αν με το νέο καθεστώς υποβαθμίζεται ο ρόλος των νυν γενικών γραμματέων και των διευθυντών των υπουργείων, η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών είναι αρνητική. Και αυτό διότι -όπως λένε- οι σημερινοί γενικοί γραμματείς των υπουργείων δεν έχουν καμία αρμοδιότητα ούτε για τα οικονομικά ούτε για τα διοικητικά, αφού αυτά -καταρχάς- υπάγονται απευθείας στον υπουργό.

«Δεν υποκαθιστούν κανέναν, ούτε παίρνουν τις αρμοδιότητες από κάποιον άλλον. Απλώς συμπεριλαμβάνονται στον γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για το επιτελικό κράτος», σχολιάζει κυβερνητικός παράγοντας.

Γραμματείς με αυξημένες αρμοδιότητες

Σύμφωνα με τη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος από το ΑΣΕΠ, οι υπηρεσιακοί γραμματείς των υπουργείων με βαθμό πρώτης κατηγορίας ειδικών θέσεων υπάγονται στον αντίστοιχο υπουργό και έχουν ως καθήκοντα τη μέριμνα για την ομαλή και αποτελεσματική διοικητική και οικονομική λειτουργία των υπουργείων, καθώς και για τη σύνταξη του σχεδίου δράσης του υπουργείου και την παρακολούθηση της εφαρμογής του, σε συνεργασία με τους αρμόδιους γενικούς και ειδικούς γραμματείς.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι, όσοι επιλεγούν θα καλύψουν τις σχετικές θέσεις στα ακόλουθα υπουργεία: Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού.

Οι υποψήφιοι για τις θέσεις των υπηρεσιακών γενικών γραμματέων απαιτείται να έχουν 12ετή πραγματική προϋπηρεσία στο Δημόσιο. Για τη μοριοδότησή τους από το ΑΣΕΠ θα αξιολογηθούν τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων (τίτλοι σπουδών, μεταπτυχιακά και διδακτορικά) με 1.000 μόρια κατ’ ανώτατο όριο, η εμπειρία επίσης με ανώτατη βαθμολογία τα 1.000 μόρια και τρίτο «τεστ» θα είναι αυτό της συνέντευξης, όπου επίσης οι ενδιαφερόμενοι για την κάλυψη των θέσεων των 13 υπηρεσιακών γραμματέων των υπουργείων θα βαθμολογηθούν – επίσης με κατ’ ανώτατο όριο τα 1.000 μόρια.

Διαβάστε επίσης: Αυτές είναι οι αλλαγές και οι προσθήκες στην επιδότηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Με δήλωσή του στην «κυριακάτικη δημοκρατία» και με αφορμή το θέμα των γενικών γραμματέων, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σημειώνει: «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αποφασισμένη να κάνει πράξη την αποκομματικοποίηση και την αντικειμενική αξιολόγηση των στελεχών του δημόσιου τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη προκηρυχθεί οι θέσεις των υπηρεσιακών γραμματέων, οι οποίοι θα επιλεγούν από το ΑΣΕΠ και θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες που αφορούν τη διοίκηση του προσωπικού, τα οικονομικά κάθε υπουργείου, καθώς και τον συντονισμό του νομοθετικού του έργου. Προσδοκούμε η διαδικασία να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαρτίου και οι νέοι υπηρεσιακοί γραμματείς να συμβάλουν στη βελτίωση της αποδοτικότητας των υπουργείων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων πολιτών», καταλήγει στη δήλωσή του ο υπουργός.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This