Τρίτη 15/6/2021

Ο Συνήγορος επεμβαίνει, για να σώσει ανήλικη από «δεύτερη» κακοποίηση

Με αποφασιστική παρέμβασή του, ο Συνήγορος του Πολίτη συνέβαλε στην αποφυγή μιας δεύτερης θυματοποίησης ενός ανήλικου κοριτσιού, το οποίο κακοποιήθηκε σεξουαλικά από συγγενικό του πρόσωπο.  

Η συγκλονιστική αυτή είδηση «κατέκλυσε» τον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο και έγινε γνωστή ανά το πανελλήνιο, με αποτέλεσμα να ελοχεύει ο κίνδυνος γνωστοποίησης της ταυτότητας του άτυχου κοριτσιού στον κοινωνικό του περίγυρο, με τις αναμενόμενες συνέπειες για το ίδιο.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, με το που έλαβε γνώση για την εκτεταμένη δημοσιότητα της είδησης, έπραξε τα δέονταΆμεσα η Ανεξάρτητη Αρχή απέστειλε επιστολή προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), αναφέροντας την συγκεκριμένη παραβίαση, στη βάση της ανάγκης προστασίας της εικόνας του Παιδιού από τα ΜΜΕ και της θωράκισης του δικαιώματός του στην ιδιωτικότητα, όπως απορρέει από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Σε ηλικία που έχει πλήρη συνείδηση

Ο Συνήγορος επισήμανε, επιπλέον, την τραυματική διάσταση της δημοσίευσης ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, δεδομένου ότι το παιδί βρίσκεται σε ηλικία κατά την οποία έχει πλήρη συνείδηση του αντίκτυπου της δημοσιότητας της καταγγελίας στην προσωπική του ζωή και στις σχέσεις του με το περιβάλλον φροντίδας και εκπαίδευσης, όπου είναι γνωστή η ταυτότητά του.

Το ΕΣΡ ανταποκρίθηκε αυθημερόν, προωθώντας την επιστολή του Συνηγόρου σε όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι, με τη σειρά τους, ανταποκρίθηκαν επίσης, σταματώντας την αναμετάδοση της είδησης.

Διαβάστε επίσης: Πήγε με αλυσοπρίονο στο σπίτι της αδερφής του, αποφασισμένος να την σκοτώσει!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ