Πολλά τα ερωτηματικά για το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών κέντρων

Must Read

 Αρνούνται να δεχτούν οι νησιώτες του Αιγαίου την απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη χώρων με στόχο τη δημιουργία κλειστών δομών, μία κίνηση που έπιασε τους πάντες εξαπίνης. Στην ανακοίνωση για τις νέες δομές γίνεται σαφές πως εκεί θα διαμένουν οι νεοαφιχθέντες μετανάστες και πρόσφυγες, προκειμένου να διευκολύνονται η ταυτοποίηση και η διαδικασία ασύλου.

Επίσης, θα διαμένουν όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία απέλασης, αλλά και όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτήματα και αντιδράσεις: Γιατί να μην απελαύνονται άμεσα στις χώρες καταγωγής τους όλοι όσοι παρανομούν, αλλά θα παραμένουν στην Ελλάδα;

Πάντως οι κλειστές δομές θα έχουν έναν εσωτερικό κανονισμό με βάση τον οποίο θα λειτουργούν. Για παράδειγμα, οι διαμένοντες στη δομή θα δικαιούνται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Το χρονικό διάστημα που θα μπορεί ένας μετανάστης ή πρόσφυγας να παραμείνει εκτός δομής δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί από τις ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργείου.

Δείτε επίσης: Στο «ψυγείο» ο διαγωνισμός για το Ελληνικό

Οι τοπικοί φορείς, οι υπηρεσίες και οι κάτοικοι των νησιών δεν έχουν ενημερωθεί για αυτή τη δυνατότητα «βόλτας» που θα δίνεται στους πρόσφυγες και μετανάστες και ήδη ακούγονται φωνές διαμαρτυρίας. Πώς θα προστατευτούν τα νησιά από αυτούς που θα προβούν σε εγκληματικές ενέργειες όσο βρίσκονται εκτός δομής; Η κυβέρνηση διαμηνύει πως κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης ή οποιαδήποτε παρανομία κατά την άδεια θα επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και θα επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αποσυμφορήσει τα νησιά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος και να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες. Για τον λόγο αυτόν η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει την επίταξη τριών εκτάσεων σε Λέσβο, Χίο και ανατολική Σάμο, ενώ παραπλεύρως υφιστάμενων δομών θα δημιουργηθούν σε Λέρο και σε Κω άλλες δομές, σε εκτάσεις όμως που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η έναρξη των εργασιών στους χώρους που επιτάσσονται θα είναι θέμα ημερών, προκειμένου μέχρι τέλος Φεβρουαρίου να αρχίσουν οι ανάδοχοι την εγκατάσταση συρματοπλεγμάτων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This