Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020

Η Τουρκία κρατά «ομήρους» 13 Έλληνες νταλικιέρηδες για… προληπτικούς λόγους! (video)

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Για 11η συνεχή ημέρα 13 Έλληνες νταλικιέρηδες παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στις νταλίκες τους, στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ, καθώς οι Αρχές της γείτονας χώρας απαγορεύουν τη διέλευσή τους, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού!

Από τις 29 Φεβρουαρίου βρίσκονται υπό καθεστώς άτυπης ομηρίας οι 13 Έλληνες οδηγοί, με τη διέλευση από τα σύνορα, μάλιστα, να απαγορεύεται, ως φαίνεται, μόνο σε αυτούς, καθώς όλα τα υπόλοιπα φορτηγά περνούν κανονικά!

«Σήμερα συμπληρώνονται 11 μέρες που βρισκόμαστε εδώ», λέει ο κ. Χουτουριάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο GR Times, απευθύνοντας έκκληση προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την άρση του εγκλωβισμού των 13 Ελλήνων οδηγών, 1.900 χλμ από το τελωνείο των Κήπων, και κάνοντας λόγο για τις δραματικές στιγμές που βιώνουν, τόσο οι ίδιοι, όσο και οι οικογένειές τους, οι οποίες ανησυχούν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων που βρίσκονται πάνω από 2.000 χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα τους.

«Για όνομα του Θεού! Θέλουν να αρρωστήσουμε κι εμείς και να μπούμε σε καραντίνα μετά την επιστροφή μας;», δηλώνει φανερά απελπισμένος ο κ. Κώστας Αντωνίου, υπογραμμίζοντας πως πέραν της σωματικής και ψυχολογικής ταλαιπωρίας, οι 13 οδηγοί φορτηγών υφίστανται και οικονομική «αιμορραγία», λόγω της ακινησίας των φορτηγών.

νταλικιερηδες τουρκια ομηροι

Τα έξοδα τρέχουν

«Τα έξοδα “τρέχουν” και οι διακανονισμοί οφειλών έχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες πληρωμής. Αν δεν δουλέψουμε πώς θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις έγκαιρα; Δυστυχώς θα χάσουμε τις ρυθμίσεις», σημειώνει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας την αγωνία των οικογενειών τους, οι οποίες δεν έχουν σχεδόν κανένα νέο τους. «Τα έξοδα κυλούν κι εμείς δεν μπορούμε κάνουμε κάτι», προσθέτει ο κ. Χουτουριάδης, ενώ όπως λέει «τελειώνουν και οι προμήθειές μας: τρόφιμα, νερά, ρούχα». «Πόσες προμήθειες να χωρέσεις μέσα στην καμπίνα του οδηγού», λέει και ο κ. Αντωνίου.

«Οι συνθήκες διαβίωσης είναι δύσκολες. Δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε μπάνιο», σημειώνουν οι οδηγοί, οι οποίοι ζήτησαν από τις τουρκικές Αρχές να τους υποβάλουν σε εξετάσεις για κορωνοϊό, προκειμένου να διαπιστώσουν ότι δεν νοσούν και να τους επιτρέψουν να περάσουν τα σύνορα. Όμως βρίσκουν «πόρτα» στην απέναντι πλευρά, παρά το γεγονός πως οι τουρκικές Αρχές δέχτηκαν να εξεταστεί ένας οδηγός, ο οποίος αποδείχτηκε πως δεν νοσεί.

νταλικιερηδες τουρκια ομηροι

Έκκληση για βοήθεια από τους πολιτικούς

«Θέλουμε από τους πολιτικούς να δώσουν λύση», λέει ο κ. Χουτουριάδης, προσθέτοντας πως «στείλαμε email στα υπουργεία Μεταφορών και Εξωτερικών αλλά δεν πήραμε απάντηση». Η μόνη πολιτική παρέμβαση, την οποία είδαν οι ίδιοι, ήταν η επίσκεψη του Έλληνα πρέσβη στο Ιράκ, προσθέτει ο κ. Αντωνίου, υπογραμμίζοντας πως, αν δεν δοθεί άμεσα λύση, η κατάσταση θα ξεφύγει και από τα όρια της απελπισίας. «Είμαστε πάρα πολλές μέρες στο δρόμο. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση και ζητάμε λύση τώρα».

Διαβάστε επίσης: Το Βερολίνο παίρνει 80-100 παιδιά μεταναστών (ασυνόδευτα και μη) από τις δομές στην Ελλάδα

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, για το θέμα έχει ενημερωθεί και ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, ενώ έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τουρκική πλευρά ως λύση η μετάβαση στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ άλλων οδηγών από την Ελλάδα, οι οποίοι θα παραλάβουν τα φορτηγά, αφού προηγουμένως αυτά απολυμανθούν!

  • Δείτε σχετικά βίντεο:

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΕΛΛΑΔΑ FM 94.3

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ