Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

Με απόφαση του ΣτΕ η Cosco μπορεί να κατασκευάσει ναυπηγείο στο Πέραμα

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Οι Κινέζοι της Cosco μπορούν να χτίσουν ναυπηγείο στο Πέραμα και με τη… βούλα της Δικαιοσύνης, παρά τις αντιδράσεις φορέων της ευρύτερης περιοχής.

Αυτό αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας που ακύρωσε αποφάσεις της Περιφέρειας Αττικής το 2018, με τις οποίες είχαν μπει εμπόδια στην ίδρυση ναυπηγείου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.

Με την υπ΄ αριθμ. 766/2020 απόφασή του ΣτΕ, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς και άρα οι Κινέζοι της Cosco, μπορούν να κατασκευάσουν ναυπηγείο. Η απόφαση ελήφθη από το επταμελές Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τον Αθανάσιο Ράντο και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Μαρία Σωτηροπούλου. Ο ΟΛΠ είχε υποβάλει αίτημα εγκατάστασης ναυπηγείου στην αρμόδια Διεύθυνση Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Αττικής που είναι η αρμόδια αρχή για τη χορήγηση αδειών.

Ειδικότερα, ζητούσε να του επιτραπεί η κατασκευή εγκαταστάσεων για «ναυπήγηση και επισκευή πλοίων και σκαφών, συμπεριλαμβανομένων σκαφών αναψυχής και αθλητικών σκαφών, διάλυση πλοίων και σκαφών, κατασκευή, επισκευή και συντήρηση τμημάτων πλοίων και σκαφών», σε υφιστάμενο υπαίθριο χώρο που είχε παραχωρηθεί στον ΟΛΠ από το Δημόσιο με την από 13.2.2002 σύμβαση παραχώρησης που κυρώθηκε με το Ν. 3654/2008.

Το αίτημα του ΟΛΠ είχε απορριφθεί από την Περιφέρεια Αττικής με το σκεπτικό ότι επίμαχη δραστηριότητα κατατάσσεται στην υψηλή όχληση και σύμφωνα με την νομοθεσία «δεν επιτρέπεται η ίδρυση νέας δραστηριότητας υψηλής όχλησης εντός των ορίων της περιφέρειας Αττικής».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι είναι επιτρεπτή η λειτουργία ναυπηγείου στην περιοχή της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος, απορρίπτοντας ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του Δημοσίου.

Σύμφωνα το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, η Περιφέρεια Αττικής δεν έλαβε υπόψη ορισμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την κατασκευή και λειτουργία εγκαταστάσεων που παράγουν υψηλούς ήχους στον περιβάλλοντα χώρο τους (οχλούσες εγκαταστάσεις).

Μάλιστα επεσήμαναν ότι από την ερμηνεία όρων της σύμβασης παραχώρησης «εκφεύγει της αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Βιομηχανίας της περιφέρειας Αττικής, της Επιτροπής Εξέτασης Ενδικοφανών Προσφυγών» η εγκατάσταση ναυπηγείου στην περιοχή του Περάματος.

Στο ΣτΕ είχαν κάνει πρόσθετες παρεμβάσεις ο Σύνδεσμός Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας, η Ένωση Βιοτεχνών Εργοδοτών Μηχανουργών Πειραιά, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ναυπηγείων και Εργοδοτών Ναυπηγών Περάματος και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ναυπηγοεπισκευών στην ευρύτερη περιοχή.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, με την κατασκευή ναυπηγείου από τους Κινέζους του ΟΛΠ, αναμένεται να δημιουργηθεί νέα στρατιά ανέργων από τους μέχρι σήμερα εργαζόμενους στα καρνάγια του Περάματος λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού που θα δημιουργεί το κινεζικό ναυπηγείο…

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιώργος Χαρβαλιάς
Γιώργος Χαρβαλιάς
Δημήτρης Σέργιος
Δημήτρης Σέργιος
Απόστολος Κρητικόπουλος
Απόστολος Κρητικόπουλος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ