Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022

Συμφωνίες-μαμούθ και γενναίες αποζημιώσεις σε επενδυτές

Τι διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τις εταιρίες οδικών αξόνων, την Aegean Airlines, τη Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και τη Fraport, που έχουν χασούρα από το δεύτερο lockdown

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Οι πρόσθετες αποζημιώσεις που αναμένεται να ζητήσουν οι παραχωρησιούχοι των οδικών αξόνων για τη δεύτερη καραντίνα, η οποία τελικά διαρκεί πολύ περισσότερο σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις, είναι μόνο ένα από τα μέτωπα με ισχυρούς ομίλους που καλείται να κλείσει η κυβέρνηση λόγω πανδημίας.

Μετά την Aegean Airlines, για την οποία έχει κατατεθεί στις Βρυξέλλες σχέδιο στήριξης από το Δημόσιο, στην ουρά περιμένουν η Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), η οποία διαχειρίζεται το «Ελευθέριος Βενιζέλος», η Fraport Greece (επήλθε συμφωνία, αλλά απαιτείται έγκριση της αναμορφωμένης σύμβασης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από τη Βουλή), οι μικρότερες αεροπορικές εταιρίες (θα ζητήσουν επίσης στήριξη).

Στην ουρά βρίσκονται και άλλοι ισχυροί όμιλοι που έχουν εκκρεμότητες, όπως η κινεζική Cosco, που τρίτη φορά μέσα σε 13 χρόνια θα προχωρήσει σε φιλικό διακανονισμό με το Δημόσιο, αυτή τη φορά για τις επενδύσεις που καθυστερούν και για την απόκτηση του υπόλοιπου 16% του ΟΛΠ.

Στις μεγάλες εκκρεμότητες περιλαμβάνεται και το γνωστό… σίριαλ μεταξύ της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και του ομίλου Αττικός Ηλιος, με τον τελευταίο να έχει κερδίσει διαιτησίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Οπως φαίνεται, και εκεί προωθείται συμβιβασμός, με την καταβολή σημαντικότατου ποσού από την ΕΤΑΔ, η οποία ελέγχεται από το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ Α.Ε.).

Η Aegean

Στην περίπτωση της Aegean Airlines, η κρατική στήριξη των 120.000.000 ευρώ συνοδεύεται από απαίτηση για αύξηση κεφαλαίου 60.000.000 ευρώ, την οποία θα καλύψουν οι ιδιώτες μέτοχοι. Συνοδεύεται, επίσης, χωρίς να έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες, από συμφωνία για απόκτηση μετοχών από το Δημόσιο σε μελλοντικό χρόνο (waiver) σε τιμή χαμηλότερη από αυτήν που διαπραγματεύεται η μετοχή στο Χρηματιστήριο. Η γενικόλογη κυβερνητική διαρροή για το ζήτημα του waiver αποτέλεσε αντικείμενο κριτικής.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης τα πακέτα στήριξης προς τους εθνικούς αερομεταφορείς ήταν μεγαλύτερα και με αντίστοιχους όρους για το Δημόσιο. Ούτως ή άλλως, τον τελευταίο λόγο έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εντός των προσεχών εβδομάδων θα εγκρίνει ή όχι το σχέδιο. Πακέτο στήριξης, πολύ μικρότερο βέβαια, θα ζητήσουν και οι ανταγωνιστές της Aegean στην Ελλάδα, όπως η Sky Express, που έχει μάλιστα δρομολογήσει σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα για απόκτηση νέων αεροσκαφών. Δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρο, πάντως, αν έχουν ήδη καταθέσει τέτοιο αίτημα, ειδικά ο όμιλος Sky Express, στον οποίο ανήκουν και συγγενείς εταιρίες επίγειας εξυπηρέτησης σε αεροδρόμια (handling).

Η Fraport

Το μοντέλο που επέλεξε η Fraport Greece, η οποία διαχειρίζεται τα 14 μεγαλύτερα περιφερειακά αεροδρόμια, φαίνεται πως θέλει να ακολουθήσει η διοίκηση της ΔΑΑ, το 40% της οποίας ελέγχεται από την καναδική PSP, το 30% από το ΤΑΙΠΕΔ (είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός πώλησης), το 25% από το Δημόσιο και το 5% από την οικογένεια Κοπελούζου.

Η Fraport Greece συμφώνησε να αποζημιωθεί για την κατάρρευση της αεροπορικής κίνησης λόγω πανδημίας μέσω μείωσης του ετήσιου ανταλλάγματος που καταβάλλει στο Δημόσιο με βάση τη σύμβαση παραχώρησης. Οι αλλαγές, που έχουν εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, θα ενσωματωθούν στην αναμορφωμένη σύμβαση παραχώρησης που θα πάει για έγκριση στη Βουλή. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τη σύμβαση παραχώρησης της ΔΑΑ, που έχει παραταθεί έως το 2046, προκειμένου να προχωρήσει η πώληση της 30% από το ΤΑΙΠΕΔ.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν ο διαφαινόμενος διακανονισμός με τη ΔΑΑ είναι αντίστοιχος με αυτόν της Fraport Greece, ο οποίος, κατά πληροφορίες, προβλέπει αναστολή καταβολής του ετήσιου ανταλλάγματος προς το Δημόσιο για κάποιο διάστημα. Το σίγουρο είναι ότι θα αναζητηθούν λύσεις και με το «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός πώλησης του 30% της ΔΑΑ από το ΤΑΙΠΕΔ, με συμμετοχή εννέα πανίσχυρων διεθνών ομίλων.

Αμεση λύση έχουν ζητήσει οι δανειστές και στο τεράστιο ζήτημα που δημιουργήθηκε με τις διαιτησίες τις οποίες κέρδισε η «Αττικός Ηλιος», συμφερόντων Παντελή Μαντωνανάκη, από την ΕΤΑΔ, συνολικού ύψους άνω των 600.000.000 ευρώ! Και σ’ αυτό το μέτωπο φαίνεται ότι επιδιώκεται συμβιβασμός μέσα στην αναμπουμπούλα των ημερών!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου: Εθνικός στόχος που δεν πρέπει να χαθεί η απορρόφηση εθνικών και...

Την ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων, σε κάθε επίπεδο, ώστε να μη χαθεί ο...

Ο Πειραιάς κρίσιμο σταυροδρόμι στον θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού

Μία από τις χώρες που επωφελήθηκαν από το Belt and Road είναι η Ελλάδα,...

Αυτό το ελληνικό σούπερ μάρκετ μοιράζει 5,8 εκατ. ευρώ!

Δίνεται έκτακτο επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους

Υπογραφή Mνημονίου Συνεργασίας της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Άμυνας & Ασφάλειας με την Ένωση...

Υπογραφή Mνημονίου Συνεργασίας της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Άμυνας & Ασφάλειας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α.) με την...

ΕΔΑ Αττικής: Επενδύσεις για τη διάδοση της χρήσης του φυσικού αερίου και τη βελτιστοποίηση...

Σε μια περίοδο όπου η αγορά ενέργειας λειτουργεί σε ένα περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων και...

Intrakat: Σύμβαση ύψους €60,7 εκατ. με το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών για τη διευθέτηση...

Σε υπογραφή σύμβασης ύψους 60,7 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ με το Υπουργείο Υποδομών και...

Intrakat: Ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία το Αιολικό Πάρκο ισχύος 15MW στην Άνδρο

Ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία  το  αιολικό πάρκο του Ομίλου  Intrakat στην Άνδρο, στο...

Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 6 Νοεμβρίου – Ποιο θα είναι το ωράριο

Ανοικτά θα είναι την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου, από 11 έως 8 τα καταστήματα σε...

Νέα διάκριση στα HRAWARDS απέσπασε o ελληνικός όμιλος αμυντικής τεχνολογίας EFAGROUP

O ελληνικός βιομηχανικός όμιλος εταιριών άμυνας, ασφάλειας και αεροδιαστημικής EFAGROUP τιμήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη...

Η BD ΕΛΛΑΣ χορηγός του 8th MedTech Conference

Η BD ΕΛΛΑΣ συμμετείχε με την ιδιότητα του χορηγού στο 8th MedTech Conference με...

Μάριος Τέμπος: Μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος στα ΕΛΤΑ με απόφαση του Υπερταμείου

Τον Μάριο Τέμπο, Group Procurement & Operations Officer του Υπερταμείου, όρισε το Υπερταμείο ως...

Παγκρήτια Τράπεζα: Σε αναπτυξιακή πορεία μετά την επιτυχή αύξηση κεφαλαίου

Ολοκληρώθηκε σήμερα η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας Α.Ε. με καταβολή μετρητών συνολικού...

Στρατηγική επένδυση της ΤΗΕΟΝ SENSORS

Ένα νέο κεφάλαιο στην εξέλιξή της ανοίγει η ελληνική THEON SENSORS, με την επένδυση...

Η Νova μεταφέρει ιατροφαρμακευτικό υλικό μέσω drone της Ucandrone στις Μικρές Κυκλάδες

Η Nova μέλος της UnitedGroup, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στην Νοτιοανατολική Ευρώπη,...

Intrakat: Σύμπραξη με Ellington Solutions για αξιοποίηση ακινήτων

Σε στρατηγική συνεργασία στον τομέα των REOs (Real Estate Owned) προχωρούν η Intrakat και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έχει χρέος 407.866 ευρώ σε κάρτες

Προνομιούχοι και «πλέμπα». Αυτή είναι η διάκριση που υπάρχει...

Ιδού ο Πασχάλης – Ο Αρχιτιμωρός της «Κιβωτού του Κόσμου»

Για ξυλοδαρμούς έχει κατηγορηθεί και ο Αναστάσης

Κολωνός: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 60χρονος που είχε βίντεο και φωτογραφίεςτης 12χρονης

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, της υποχρέωσης εμφάνισης σε αστυνομικό...

NEWSROOM