Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021

Κάτω απ’ το… χαλί τα προβλήματα με τη δημιουργία της «Νέας Τράπεζας Πειραιώς»

«Nέα Πειραιώς»... όπως λέμε Νέα Σμύρνη, Νέα Ιωνία κλπ. δηλαδή;

Σε «παλιά» και «νέα» θα διαχωριστεί η Τράπεζα Πειραιώς, με το σχέδιο διάσπασης που αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση να προβλέπει ότι η Πειραιώς θα παύσει να είναι πιστωτικό ίδρυμα και η επωνυμία της θα τροποποιηθεί σε Πειραιώς Financial Holdings Ανώνυμη Εταιρεία, με διακριτικό τίτλο «Πειραιώς Financial Holdings».

Οι εξελίξεις έρχονται λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση της τράπεζας να μην πληρώσει τους τόκους ύψους 165.000.000 ευρώ προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο είχε συμμετάσχει το 2015 στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. Αυτή η εξέλιξη έφερνε την Πειραιώς σε διαδικασία κρατικοποίησής της.

Η απόφαση της γενικής συνέλευσης εξασφαλίζει ότι οι ζημιές από τις τιτλοποιήσεις «κόκκινων δανείων» δεν θα δημιουργήσουν νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις για την Πειραιώς. Οι μέτοχοι πλέον συμμετέχουν σε μια νέα μητρική, η οποία μετατρέπεται σε εταιρία συμμετοχών, απαλλαγμένη από τραπεζικές δραστηριότητες και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις.

Πρόκειται πρακτικά για τη δημιουργία μιας εταιρίας στην οποία θα μεταφερθεί το σύνολο των καταθέσεων, των χορηγήσεων μαζί με τις εξασφαλίσεις τους, των ακινήτων και των υποχρεώσεων της Τράπεζας Πειραιώς από ομολογιακά δάνεια.

Ο διαχωρισμός διενεργείται προκειμένου η ζημιά από τις δύο τιτλοποιήσεις δανείων, ύψους 7 δισ. ευρώ (τα λεγόμενα project «Phoenix» και «Vega»), να εγγραφεί στην «παλιά» Πειραιώς και όχι στην κατά 100% θυγατρική της, «νέα Πειραιώς». Με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί η ενεργοποίηση της διάταξης του νόμου Χαρδούβελη για υποχρεωτική αύξηση κεφαλαίου υπέρ του Δημοσίου, προκειμένου να συμψηφιστεί η αναλογούσα αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.

Τέλος, οι εργαζόμενοι της «νέας» Πειραιώς θα μεταφερθούν με τους ίδιους όρους και τις ίδιες συνθήκες εργασίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ